Annons

Annons

Folkfest när Skärholmsloppet arrangerades för elfte gången

Skarholmsloppet1 Spänd väntan före start.

I helgen som gick arrangerades den elfte upplagan av Skärholmsloppet och det blev en riktig succé och folkfest med över peppade 1700 löpare på banan.

Skärholmsloppet i södra Stockholm har arrangerats i elva år och är ett av de lopp som under de senaste åren lyckas öka sina deltagarantal och ligger nu på nivåer som liknar de nivåer de hade 2019, alltså före pandemin.

– 2019 såg loppet lite annorlunda ut då vi även hade ett femkilometerslopp för vuxna, så det är inte helt jämförbart. Tar man bort det så ligger övriga klasser ganska lika om man jämför 2019 och 2023, säger John Laselle från Löparakademin som arrangerar loppet.

I år sprang över 1700 löpare genom stadsdelen, en ökning med 20 procent jämfört med 2022 då antalet var 1400. Hälften av löparna hade sprungit loppet tidigare, men för hälften var det första gången. Dessutom var majoriteten av löparna barn som bor i området, där inte så många brukar delta i motionslopp. Skärholmsloppet lyckas även locka lika många pojkar som flickor att springa.

– Löparakademin var en av många föreningar som sökte återstartstöd för motionslopp och det är verkligen kul att se vilket stöd det har varit och vilken effekt det har fått, säger Jenny Sundqvist, ansvarig för motionslöpning på Svenska Friidrottsförbundet.

– Återstartsstödet möjliggjorde för oss att skapa ett mer attraktivt evenemangsområde med fler kringaktiviteter och bland annat två scener. Vi kunde även mobilisera mer resurser för marknadsföring, säger John Laselle.

Genom initiativet #RUN4ZERO har Löparakademin valt att slopa anmälningsavgiften på två av sina lopp, varav Skärholmsloppet är det ena. Initiativet #RUN4ZERO syftar till att manifestera för jämlik hälsa och uppmuntra till ökad rörelse. Läs mer här https://www.loparakademin.se/run-for-zero

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER