Annons

Annons

Fyra svenskar får förtjänsttecken av European Athletics

European Athletics logotyp

I år tilldelas fyra svenskar förtjänsttecken av European Athletics; Ulf Saletti, Jenny Jacobsson, Katrin Klaup och Mattias Jons. Här kan du läsa motiveringarna till varför de prisas.

European Athletics har beslutat att förära fyra svenskar förtjänsttecken för sina insatser för friidrotten:

Ulf Saletti, Member Federation Award

Ulf Saletti har i många år ansvarat för Stockholm Marathon, varit ansvarig för aktiva i Globengalan och Stockholm Games/Sollentuna GP. Varit projektledare för ett stort antal galor och motionslopp. Ulf har varit med och utvecklat arbetet på internationella galor med noggrann planering av tidsprogram och regi.

Han har arbetat som representant för aktiva och där varit en av svenska atleters viktigaste kontaktpunkter för att få möjlighet att delta i olika internationella galor.

De insatser och den utveckling Ulf har bidragit med för friidrottsevenemang, på flera nivåer, har betytt oerhört mycket för vår idrott, folkhälsan och samhället i vidare bemärkelse.

Jenny Jacobsson, Women Leadership Award

Jenny Jacobsson är sedan 1992 legitimerad sjukgymnast och har varit engagerad i friidrottsförbundets Medicinska kommitté sedan 1997. Hon startade ett projekt som delvis var finansierat av SFIF tillsammans med Linköpings Universitet. Projektet handlade om att kartlägga skador hos unga aktiva, sedan har det fortsatt i ett arbete att arbeta fram åtgärder för att minska skadorna. Projektet ledde till en doktorstitel.  

I sitt arbete som medicinsk koordinator inom SFIF är Jenny skicklig på att sätta ihop ledarteam som har hög kvalitet och fungerar bra tillsammans

Jenny är medlem i forskargruppen vid Athletics Research Center, Linköpings Universitet och medlem i Internationella friidrottsförbundets forskargrupp kring friidrottares hälsa.

Jenny beskriver sin forskning som mycket praktiknära med syftet att i samarbete med aktörer inom idrotten utforska och skapa modeller för hur idrottande kan bedrivas mer hållbart och hur hälsa kan uppnås hos dem som deltar. Jennys arbete har mycket stor betydelse för friidrottens arbete för att undvika skador och lägga upp träningen på bästa sätt.

Katrin Klaup, Coaching Award Female

Katrin är en erfaren och framgångsrik friidrottstränare som inledde sin tränarkarriär i Tartu, Estland. Hon har två Masterutbildningar från Tartu Universitet, en i Träning och idrottsvetenskap och en i Rörelsevetenskap. Hennes första anställning var vid Tartu Higher Track and Field Sports, School of the Olympic reserve.

Katrins aktiva har tävlat i OS, VM, EM, U18, U20 och U 23. Hennes mest kända adepter är mångkamparen Indrek Kaseorg som deltog i två Olympiska spel. Ett stipendium förde dem till Göteborg 1991 där Katrin snabbt etablerade kontakter med Göteborgsfriidrotten. Katrin har varit tränare i olika Göteborgsföreningar sedan 1997 och hon är sedan 2006 tränare på RIG i Göteborg.

Idag är Katrin tränare för ett tiotal aktiva, där den mest kända är längdhopparen Khaddi Sagnia. Katrin är en mycket omtyckt coach som är kunnig, engagerad, målmedveten och har stor socialkompetens och bra relation till sina atleter. Hon utsågs till Årets friidrottstränare i Sverige 2015 och Årets tränare i friidrott i Estland 2016.

Mattias Jons, Coaching Award Male

Mattias Jons var under flera år landslagsman i slägga med meriter från både EM och VM. Efter karriären har han tagit en tränar- och lärarexamen och är nu specialidrottslärare vid RIG i Falun sedan 2007. Mattias är ofta anlitad vid SFIF:s utbildningar för ungdoms-, junior- och elittränare.

Mattias är en kunnig tränare med ett öppet sinne för nya idéer och en stor vilja att lära sig mera för att kunna hjälpa sina aktiva på bästa sätt. I Falun har Mattias, tillsammans med andra tränare, byggt upp en bra organisation och en utvecklande miljö för unga kastare. En utmärkt bas för svensk kasts framtid.

Bland Mattias adepter finns Grete Ahlberg och Ragnar Carlsson som båda ingår i landslaget.

Mattias utsågs till Årets friidrottstränare år 2022.

Foto: Deca Text&Bild

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER