Annons

Hedersutmärkelse till minne av Eric Lemming och Jim Thorpe avtäckt på Stockholm Stadion

De olympiska guldmedaljörerna från Stockholm 1912, Eric Lemming och Jim Thorpe, blev tilldelade World Athletics Heritage Plaque 2018 respektive 2021, under lördagen blev plaketterna avtäckta och permanent uppsatta på Stockholm Stadion.

Annons

World Athletics Heritage Plaque är en utmärkelse knuten till en specifik plats som tilldelas framstående insatser som bidragit till historien och utvecklingen av friidrotten som idrott.

Lördagens ceremoni organiserades på Stockholm Stadion av Svenska Centralförbundet för Idrottens Främjande (SCIF) och de två OS-guldmedaljörerna från 1912 var representerade av sina familjemedlemmar. Bland dem Fredrik Lemming, barnbarnsbarn till Eric Lemming, och kusinerna Mary och John Thorpe som är Jim Thorpes barnbarn. Närvarande under ceremonin var även den amerikanska ambassadören i Sverige, Erik D Ramanathan, tillsammans med andra framstående gäster.

– Det är med stor glädje och stolthet som vi ser att Stockholm Stadion, den äldsta olympiastadion som fortfarande är i bruk, blir tilldelad de här två plaketterna, säger Rajne Söderberg som är ordförande för SCIF.

Plaketten som hedrar Eric Lemmings prestationer, som bland annat infattar tre OS-guld varav ett från just Stockholm Stadion 1912, uppmärksammar även grundandet av World Athletics som fram till 2019 hette IAAF.

Kung Gustav V av Sverige kallade Jim Thorpe för världens bäste idrottare efter hans segrar i både femkamp och tiokamp 1912. Thorpe blev sedermera diskvalificerad för att ha tävlat som professionell idrottare och det var inte förrän 1983, 30 år efter Thorpes död, som familjens överklagan gick i genom och de kunde återfå hans guldmedaljer, det var dock inte förrän i juli 2022 som han blev återinförd som ensam segrare.

/Filip Lööv

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Friidrott Logga 2
Svensk Friidrott söker kommersiell chef

Är du en drivande entreprenör med säljfokus? Är du samtidigt en person med förståelse och intresse för idrott? Nu finns en mycket spännande tjänst att söka när Svensk Friidrott rekryterar en kommersiell chef.

LÄS MER