Annons

Klart med lättnader gällande deltagare och publik

Regeringen går vidare med steg 2 i återöppnandet av samhället, vilket bland annat innebär att nya regler för deltagar- och publiktak träder i kraft torsdagen den 1 juli.

Annons

På en pressträff under måndagen berättade företrädare för regeringen och Folkhälsomyndigheten att den föreslagna höjningen av deltagarantalen kommer att ske som planerat den 1 juli.

Detta får flera konkreta följder för Svensk Friidrott, som redan har publicerat nya regler och riktlinjer.

Bland annat tas maxtaket bort gällande antalet deltagare på arenatävlingar. Dock kvarstår givetvis en rad begränsande riktlinjer, vilka alla syftar till att minimera risken för smittspridning. Det får aldrig bli trångt på eller runtomkring arenan, god hygien är fortsatt extra viktigt och arrangören måste säkerställa att Folkhälsomyndighetens föreskrifter kan efterlevas överallt.

När det kommer till motionslopp (utanför arena) gäller att maxantalet deltagare höjs från 150 till 900. Dessutom lyfts tävlingsområdet ut ur ekvationen, vilket innebär att maxantalet 900 personer gäller i start- och målområde. Deltagare som befinner sig ute på banan måste alltså inte rymmas i maxantalet 900. Ute på banan handlar det istället om att Folkhälsomyndighetens övriga föreskrifter måste kunna följas.

Ytterligare en stor förändring finns med i de nya riktlinjerna och den rör publikfrågan. Från och med den 1 juli blir det utomhus tillåtet att ha max 600 personer i publiken om anvisade sittplatser saknas, och max 3000 personer om samtliga personer har anvisade sittplatser. Ytterligare personer kan släppas in på större arenor där man kan jobba med sektioner. Upp till 3000 åskådare per sektion är möjligt, förutsatt att övriga föreskrifter kan följas. För friidrottens del är det i första hand BAUHAUS-galan och Finnkampen som kan arbeta med denna sektionering.

Annons

- Svenska Friidrottsförbundet välkomnar verkligen de här förändringarna som ger landets alla föreningar bättre möjligheter att skapa mer coronasäkrad idrott. Pandemin är inte över än, men jag vet att våra arrangörer både vill och kommer att ta ett stort ansvar när det handlar om att minimera smittspridningen, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

HÄR hittas Folkhälsomyndighetens info om vad som gäller från 1 juli.

HÄR skriver regeringen om besluten som har fattats.

Detaljer om ändringarna i begränsningsförordningen och vad som gäller för idrotten från den 1 juli kommer att uppdateras i Riksidrottsförbundets faq om corona och idrott de närmaste dagarna.

/Mathias Karlsson

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Junioren Moa Granat
Nytt digitalt övergångssystem på gång

Det kommer att bli enklare att registrera klubbövergångar framöver, när Svensk Friidrott lanserar ett nytt digitalt system. Läs mer om vad som gäller och vad som krävs från er som föreningar för att det ska funka.

LÄS MER