Annons

Annons

Linnémarschen – med deltagare från 23 länder

AE670F29 76A0 4EDC BC1C A9A36346FE60

Linnémarschen i Borås är en av Sveriges största vandringar som årligen lockar upp till 4 000 deltagare. Den 22–23 april är det dags för årets Linnémarsch och för arrangörskapet står Hestra IF som huvudarrangör tillsammans med IK Ymer som medarrangör.

Under två dagar kan du kan välja mellan 12 olika bansträckningar med flera olika distanser, allt från 10 kilometer till en tvådagarstur på 57 kilometer. Vandrar du på lördagen går flera av banorna genom Borås Djurpark, medan söndagens turer går genom det vackra naturreservatet Rya Åsar.

Vi frågade Stefan Aroneng, Hestra IF, som är ansvarig för Sveriges största vandringevent, hur anmälningsläget ser ut och om pandemins påverkan.

– Vi har ungefär 1 000 anmälda i nuläget, vilket är lite mindre än före pandemin, men lite mer än förra året vid samma tid.

Han säger att de är glada över att få tillbaka vandrare från andra länder. De flesta internationella besökarna kommer från Nederländerna, Norge och Tyskland, men totalt har anmälningar från 23 länder kommit in.

– Det är mest från Europa, men även vandrare från Asien, Australien, Nord- och Sydamerika. Vi hoppas att nå över 3 000 starter under helgen. Om vi lyckas nå dit är ganska beroende av vädret den närmaste tiden. För vår familjevandring är det vädret och prognosen två dagar innan som är avgörande för nästan 50 procent av deltagarantalet.

Linnémarschen påverkades förstås, precis som nästan alla andra motionsaktiviteter, av pandemin, en påverkan som levde kvar under förra årets vandring. Stefan Aroneng berättar:

– De internationella deltagarna uteblev i hög grad på grund av att restriktionerna var kvar för nära inpå arrangemanget. När restriktionerna väl släppte var det många uppskjutna evenemang som skulle få plats nästan samtidigt. Många hade också vant sig vid att hålla sig i sin egen lilla bubbla: gärna vandra, men på egen hand.

Nu, ett år senare, ser det annorlunda ut och äntligen börjar det återgå till det normala. De internationella gästerna återvänder och trängseln bland evenemang bör ha tunnats ut. Men har vandrarna lämnat sina egna pandemibubblor?

– Det återstår att se, säger Stefan Aroneng.

Hållbarhetsarbete

I konceptet ingår ett antal mat- och vätskekontroller längs banan. För ett antal år sedan byttes plastmuggarna ut mot pappmuggar och till 2022 tog man fram en metallmugg med karbinhake att enkelt fästa på till exempel ryggsäcken. Muggen beställer man i förväg eller köper vid starten och bär med sig längs banan och använder vid alla kontroller.

När man kommer i mål kan man antingen behålla muggen och ta med vid nästa vandring eller lämna in muggen och få sina pengar tillbaka. Muggen diskas och är sedan redo att användas vid nästa års vandring. Genom detta sparar man tusentals engångsmuggar då varje deltagare tidigare använt fyra muggar i genomsnitt.

Så, har du inget planerat den 22–23 april kan vi tipsa om härliga vandringar runt om i Borås vackra omgivningar. För mer info och anmälan klickar du in här: https://linnemarschen.se/

Relaterade nyheter