Annons
Annons
Målet: Ett varierat tävlingsutbud
13 JANUARI 2022 | 9:00 | MATHIAS KARLSSON

Trots att tävlingsverksamheten begränsades under 2021 gjorde många föreningar sitt yttersta för att erbjuda tävlingar när situationen tillät. En sådan förening är Hanvikens SK som arrangerade 16 tävlingar för barn och ungdomar under året.
- Under 2021 arbetade vi med att utveckla en tävlingsfilosofi som bygger på Friidrottens tävlingar för barn. Vi har använt oss av principen ”stegrande” svårighetsgrad och försökt arbeta fram en långsiktig strategi som handlar om att barn tävlar lokalt, säger Michael Pettersson, sportchef i Hanvikens SK.
”Utmanande oss att få in flera tävlingsformer”
För att utmana de traditionella tävlingsformerna valde klubben att testa Nestléspelen under våren. Det blev så pass lyckat att föreningen körde en omgång två. Nestléspelen handlar om att arrangera tre tävlingar för barn under ett år och utvärdera, något Hanvikens SK i princip ändå redan gjorde. Nu fanns möjligheten att få ett arrangörsbidrag för att testa nytt. Dessutom får varje arrangerade förening gympapåsar och nutritionshäften till alla deltagare.
- Detta gav oss möjligheten att på ett enkelt sätt strukturera och organisera våra tävlingar. Konceptet utmanande oss också i att få in flera tävlingsformer och variera dessa, säger Michael Pettersson och fortsätter.
- Nutritionshäften för barn var något som vi kände var väldigt värdefullt då vi har upplevt att kost är ett område som våra föräldrar, barn och tränare efterfrågat ytterligare kunskap och föreläsningar kring.
Arrangörsbidraget användes för att köpa in medaljer, diplom, arvoden till ledarna samt påfyllnad av redskap.
Individanpassat arrangemang
De flesta tävlingstillfällen, oavsett om dessa ingick i Nestléspelen eller ej, genomfördes under helgerna men ledarna valde även att genomföra tävlingar vid ordinarie träningstillfälle med inspiration från idéhäftet. För Hanviken är det viktigt att erbjuda ett brett tävlingsutbud på hemmaplan med både mångkamp, lagtävlingar, öppet hus och terränglopp. En tävlingsform som mottogs extra positivt hos deltagarna var Öppet hus.
- Här såg vi stor ökning i närvaron, framför allt för de yngre barnen. Krav på prestation försvann, samtidigt som valmöjligheten ökade drastiskt när barnen själva fick genomföra de grenar och antalet starter de ville. När varje barn/familj själva avgjorde när det var färdigtävlat ökade våra förutsättningar för ett lyckat arrangemang ytterligare, säger Michael Pettersson.
Är er förening intresserade av mer information eller vill arrangera Nestléspelen? Spana in länkarna nedan.
- Mer information om Nestléspelen
- Inspelat webbinarium: Hållbart friidrottande: Kostens betydelse för prestation och välmående (svenskt tal och engelsk text)
- Beställ eller ladda ner Friidrottens tävlingar för barn
- Inspireras av Tilde Johanssons frukost eller när Simon Pettersson tillagar en lunch
Relaterade nyheter

I årets upplaga av Kraftmätningen deltog totalt 52 lag, varav 36 mixade lag, två rena pojklag och 14 flicklag. Mellan maj och juli genomfördes 16 kvaltävlingar där nu finallagen står klara.
LÄS MER
Fem av nio från Svensk Friidrotts distrikt har under 2022-2023 startat upp ungdomsråd. Ett av dessa är Gotland-Stockholm som under den gånga helgen arrangerat inspirationsträff för distriktets 13-14 åringar. "Enligt responsen vi fick från både ungdom…
LÄS MER