Annons

Annons

MF Ambulator är på frammarsch

Ambulator Logga Bakgrund

Sedan tidigare i våras är Svenska Gång- och Vandrarförbundet en del av Svensk Friidrott. Marschföreningen Ambulator är en av de nytillkomna föreningarna i friidrottsfamiljen, men har under en lång tid tillhört SGVF, även om de till i år gjort en nystart med nytt namn och organisation. Den Stockholmsbaserade föreningen jobbar med att organisera långdistansmarscher och vi frågade föreningens representant Christer Berggren vad en långdistansmarsch egentligen är.

Vad är skillnaden på marsch kontra gång eller vandring?

– Skillnaden är att en marsch inte innehåller något tävlingsmoment mellan deltagarna, utan alla som fullföljer marschen koras till vinnare. Det är inte heller fokus på själva upplevelsen så som en traditionell vandring utan fokus riktas mer mot prestationen att lyckas fullfölja en hel marsch.

Distansen i en långdistansmarsch är ungefär mellan 30–42 km per dag och tar omkring 9–11 timmar att genomföra, och MF Ambulator arrangerar ofta evenemang som sträcker sig över flera dagar.

Vilka personer riktar sig AS Ambulator och era marscher till?

– Föreningens viktigaste målgrupp är deltagare under 18 år, men Ambulator vänder sig till alla, oavsett ålder, som uppskattar utmaningar, friluftsliv, socialt umgänge och vill befästa sin fysiska spänst och uthållighet.

Vilka går marscher idag?

– En vanlig väg in i långdistansmarschernas underbara värld är att individer på olika sätt är anknutna till Försvarsmakten. I militär verksamhet har man i tusentals år tränat på att flytta förband med buren packning före, under och efter insatser. Än idag är fotmarsch, ofta med tung packning, ett sätt för huvudsakligen markstridsförband att med små medel och ofta dolt flytta sin personal.

Vilken utrustning behöver man ha?

–  Långdistansmarsch ställer främst krav på att utövaren har väl ingångna och lämpliga fotbeklädnader. Dessa kan vara kängor av läder eller textil med lägre eller högre skaft, men ofta kan det också fungera med vandrings- eller gymnastikskor. Omsorg ska läggas i valet av inläggssulor, strumpor, sockor och byxor.

Kan vem som helst gå en långdistansmarsch?

– En ovan deltagare bör börja med kortare sträckor, på omkring 10–25 kilometer per tillfälle - för att vänja sig vid att gå, men huvuddelen av all marschträning bör utgöras av sträckor som är 30–40 kilometer per tillfälle.

Hur ser ni på framtiden?  

– MF Ambulator vill locka fler deltagare i åldersgruppen 65 plus, och för att underlätta för dem att komma upp i distanser så kommer både 4Dagars Stockholm och Bärsärkagången att införa 10 km-distanser från och med år 2024.

 

Kommande arrangemang hos MF Ambulator:

  • Bärsärkagången, den 17–18 juni, med start och mål i Ursvik i Sundbyberg, där deltagarna går 20, 30 eller 40 km per dag under två dagar. Deltagare som fullföljer minst 50 km i sträckor om minst 20 km per dag inom stipulerad tid belönas med medalj.

  • Centum, och varianten Centum Decem är en ultramarsch den 26 augusti där deltagarna går valfritt antal 11 km-varv runt Södermalm. Deltagarna ska fullfölja 100 kilometer inom stipulerad tid för att få medalj. I Centum krävs ingen packning medan i Centum Decem krävs packning om 10 kg.

  • Tio öar, den 30 september, är ett evenemang där deltagarna går 50 km på tio av Stockholms fjorton centralt belägna öar. Start och mål är vid Stockholms stadshus.

  • 4Dagars Stockholm, preliminärt den 9–12 maj 2024, med start och målgång varje dag i Rålambshovsparken i Stockholm, där deltagarna går 20, 30, 40 eller 50 km per dag under fyra dagar. Deltagare som fullföljer stipulerad distans för sin åldersklass inom stipulerad tid belönas med medalj.

Dessutom planerar föreningen att utöka evenemangskatalogen med fler årliga evenemang från och med år 2024, och strävar efter att bli det naturliga valet av arrangör för kortare och längre välorganiserade och roliga långdistansmarscher i Stockholmsområdet.

Läs mer om föreningens verksamhet på www.ambulator.se

Relaterade nyheter