Annons

Annons

Miljön i fokus för World Athletics och Svensk Friidrott

Every Breath Counts Idag startar Every Breath Counts, WA:s globala miljökampanj och nyligen har Svensk Friidrott undertecknat Sports for Climate Action Framework.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Den här veckan startar World Athletics en global miljökampanj i Stockholm. "Svensk Friidrott har just undertecknat ett omfattande miljöåtagande och vi ser precis som World Athletics att det här är avgörande frågor", säger Johan Storåkers.

Every Breath Counts. Så heter den globala kampanj som World Athletics (WA) nu trummar igång i samband med Stockholm+50, en stor miljökonferens i FN-regi där Sverige tillsammans med Kenya står som värdar på Stockholmsmässan den 2-3 juni. (I år är det femtio år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972, därav namnet Stockholm+50.)

Stockholm+50 ska bidra till att öka takten i omställningen mot en mer hållbar framtid och samla det internationella samfundet bakom stärkt samarbete och handling.

WA skickar en delegation till Stockholm och på ”Global Running Day”, det vill säga onsdagen den 1 juni, inleds kampanjen Every Breath Counts – besök kampanjens webbsida HÄR.

Utgångspunkten för kampanjen är att 75 procent av världens befolkning säger sig vilja se tuffare mål och mer handlingskraft från såväl politiken som näringslivet när det gäller bekämpandet av luftföroreningar.

WA:s kampanj handlar om att mobilisera folk världen över att kräva starkare åtgärder mot luftföroreningarna. Rent konkret vill WA förmå så många människor som möjligt att underteckna en Declaration for Clean Air.

Till Stockholm kommer i dagarna även en delegation från Kenyas friidrottsförbund som likt Svenska Friidrottsförbundet vill sätta ett ökat fokus på hållbarhet.

Fullmatat program

Från torsdag till söndag kommer en rad olika aktiviteter att genomföras:

WA kommer att finnas på plats och informera om sin miljökampanj, dels på Stockholmsmässan, dels på Östermalms IP där deltagarna i Stockholm Marathon hämtar ut sina nummerlappar.

På fredag eftermiddag är Every Breath Counts ett av sido-evenemangen på Stockholm+50. Då samlas representanter från flera olika håll för att diskutera hur friidrotten bäst kan arbeta för en bättre miljö. Deltar gör bland andra Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers, Kenyanska Friidrottsförbundets president Jackson Tuwei, WA:s president Sebastian Coe (via länk), Kenyas idrotts- och kulturminister Amina Mohamed, kenyanske löparlegendaren David Rudisha samt Philip Osano som är direktör för Stockholm Environment Institutes kontor i Nairobi.

På lördag fortsätter diskussionerna på Stockholms Stadion, där följande personer deltar i ett rundabordssamtal som livestreamas av WA: Amina Mohamed, Johan Storåkers, Kajsa Bergqvist, Måns Nilsson som är vd för Stockholm Environment Institute samt Antti Pihlakoski, medlem i WA:s Council.

På söndag slutligen kommer representanter för de tre friidrottsförbunden – svenska, kenyanska och internationella – finnas på plats för aktiviteter i samband med Stockholm Mini Marathon. Här deltar även Moa Hjelmer och David Rudisha. (Mellan 12 och 12.30 kommer media att ha möjlighet att göra intervjuer.)

"Viktigt att gå från ord till handling"

- Svenska Friidrottsförbundet ser mycket positivt på att World Athletics startar sin globala miljökampanj och vi är glada över att det sker i Sverige. Miljöfrågorna är helt avgörande för mänsklighetens framtid och vi måste alla arbeta aktivt för en hållbar utveckling, säger Johan Storåkers, som berättar att Svensk Friidrott nyligen undertecknade FN:s Sports for Climate Action Framework.

Sports for Climate Action Framework är en uppsättning principer som ska få den globala idrottsrörelsen att enas och samarbeta i kampen mot klimatförändringarna. Deltagare i Sports for Climate Action Framework förbinder sig att följa fem principer och införliva dem i strategier, policyer och annan relevant verksamhet.

- Både vi, World Athletics och det Kenyanska Friidrottsförbundet har skrivit under. Nu gäller det att vi också går från ord till handling och verkligen låter miljötänket genomsyra vår verksamhet framöver, säger Storåkers.

På World Athletics sajt applåderar även Kajsa Bergqvist WA:s initiativ och kampanjen Every Breath Counts:

- Jag har haft tur som växt upp i Sverige, ett av världens minst förorenade länder. Men sport handlar om rättvisa och det är djupt orättvist att idrottare i stora delar av världen lever med dålig luftkvalitet och även drabbas av allvarliga hälsoproblem. Det är väldigt angeläget att idrottsvärlden går samman och gemensamt kräver ren luft överallt.

/Mathias Karlsson

Relaterade nyheter