Annons

Annons

Ny omgång av YALA i mål

David Proejkt 1 David Landeklint (till höger) valde att starta upp en ungdomskommitté i Södra Svealands distrikt.

Youth Athletics Leader Academy (YALA) är ett utbildningsprogram för unga ledare 15–25 år och drivs av Svensk Friidrotts Ungdomskommitté. Nu är tredje omgången i mål. "Min tid med YALA var väldigt givande och att det öppnade upp många nya dörrar för mig", säger Alessia Balla från Finspångs AIK.

Utbildningen består av både fysiska och digitala moment med tillhörande praktiska uppgifter. Stort fokus ligger på att planera, genomföra och utvärdera ett eget projekt.

– Det har varit fantastiskt att få följa ungdomarnas utveckling genom utbildningen. Det som värmt extra mycket har varit att se den vänskap och gemenskap som deltagarna kom att utveckla under utbildningens gång och vetskapen om det värde de kommer kunna tillföra till Svensk Friidrott. Extra stort tack till den engagerade arbetsgruppen med ansvariga från ungdoms- och utbildningskommitté som stöttat stort i arbetet med och genomförandet av utbildningen, säger Janne Wanhainen, utbildningsansvarig Svensk Friidrott.Olivia Hansén, IF UDD och Alessia Balla, Finspångs AIK är två av deltagarna som nu avslutat sin utbildning. Oliva Hansén valde att starta upp ett ungdomsråd i distriktet Östsvenska då hon såg en stor möjlighet att föra samman ungdomar inom distriktet. Mycket av inspirationen fick hon från sin förening som under flera års tid prioriterat just ungas röster och engagemang.

– Då distrikten är nya och sträcker sig över stora områden skulle ungdomskommittéer vara en god sak som förenar ungdomarna och skapar jämlikhet i distriktets alla län. En ungdomskommitté kan även vara till fördel för distriktsstyrelsen i att få bättre respons på hur deras arbete tas emot och vad som kan förändras, säger Olivia Hansén.

För Alessia Balla var det att skapa intresse för friidrotten i skolmiljö som lockade. Under projektet introducerades barn från Finspångs kommun i årskurs 4 och 5 för friidrott med syftet att få in fler barn i föreningen. Resultatet blev 14 nya medlemmar och ett fortsatt samarbete kring samverkan med skolor i kommunen.

Jag tycker att det är jättekul att projektet fick ett sådan bra resultat. Jag valde att engagera mig inom skolan eftersom det fattades väldigt många barn på träningarna i vår förening. Jag insåg att det inte kändes som samma gamla förening och saknade den känsla. Jag insåg att det bästa sättet för att få in nya barn i föreningen var genom skolorna, säger Alessia Balla.

”Gav fantastiska förutsättningar till att skapa förändring”

Under YALA-utbildningen deltog 11 ungdomar där flera av dem ger utbildningen höga betyg.

– Jag skulle säga att min tid med YALA var väldigt givande och att det öppnade upp många nya dörrar för mig inom Svensk Friidrott, jag skulle även vilja säga att jag har utvecklats som tränare, säger Alessia Balla.Även Olivia Hansén är nöjd med det som utbildningen bidragit med.

– Att få gå en ledarutbildning anpassad för unga, och dessutom i samarbete med Svenska Friidrottsförbundet, gjorde verkligen att YALA stack ut från tidigare utbildningar jag gått. Jag tyckte det var fantastiskt att ha unga ledare som ledde utbildningen och agerade förebilder samt att vi fick chansen att vara med på styrelsens evenemang och göra våra röster hörda där, säger Olivia Hansén.

Läs om alla projekten som genomförts under YALA.

Frida Hogstrand 2023

Frida Hogstrand

Barn- & ungdomsansvarig

076-826 36 38 frida.hogstrand@friidrott.se

Relaterade nyheter

Forbundsdomare
Snart dags för vår högsta nationella domarutbildning

Svensk Friidrotts förbundsdomarkurs 2023 kommer att genomföras på Quality Hotel 11 i Göteborg den 18–19 november. Kursen vänder sig till regelkunniga och erfarna domare och fokuserar särskilt på grenledarens roll vid arenatävlingar i friidrott.

LÄS MER