Annons

Annons

Positiv trend för motionslopp – men många kämpar fortsatt

Göteborgsvarvet2019 Göteborgsvarvet 2019. Nu skriver vi 2023 och evenemangschef Erik Bergqvist kan glädja sig åt 40 000 anmälda till lördagens lopp och 70 000 anmälda till hela Varvetveckan.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Mitt i den stora loppmånaden maj kan det slås fast att den positiva trenden för löpningen tycks hålla i sig. Glada besked kommer från de båda jättarna Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon samt även från många mindre lopp runtom i landet. Samtidigt återstår stora utmaningar och vissa arrangemang tycks stagnera efter en uppgång ifjol.

- Även om det fortsatt är en utmaning för många arrangörer att nå upp till nivåerna före pandemin kan vi glatt konstatera att det för väldigt många går åt rätt håll jämfört med 2022 års deltagarantal, säger Jenny Sundqvist på Svenska Friidrottsförbundet.

Redan i vintras kom positiva signaler. Efter tre svåra år kunde det konstateras att antalet anmälningar till flera olika motionslopp runtom i Sverige ökade markant och Marathongruppen märkte ett tydligt brott av den negativa kurva som orsakats av coronapandemin.

Nu, en bit in i maj, ser anmälningsläget fortsatt positivt ut för Stockholm Marathon.

- Vi går nu mot dryga 16 000 deltagare vilket är fler än 2019 då vi hade 15 800 och betydligt fler än ifjol där vi hade 13 600. De utländska deltagarna är inte uppe på samma nivåer som 2019 riktigt än, men desto roligare då att vi när det kommer till svenska deltagare har ett av de bästa åren någonsin, säger David Fridell på Marathongruppen, som samtidigt betonar att det är flera lopp som fortsatt kämpar.

Lundaloppet som arrangerades den 6 maj är ett klart mindre lopp, men trenden är densamma som för Stockholm Marathon. Totalt deltog 6073 löpare i Lundaloppet i lördags, en siffra som kan jämföras med fjolårets 5405 samt med 7509 löpare 2019.

Även när vi kikar på betydligt mindre lopp finns positiva exempel; Hallarydsloppet som gick av stapeln i början av april hade 347 deltagare, vilket är en ökning med cirka 15 procent jämfört med 2022.

- Den största utmaningen är att nå ut och i år satsade vi mer på marknadsföring än vad vi brukar göra, säger Carl Bladh som är ansvarig för Hallarydsloppet.

- Jag tycker att det är positivt att de större loppen ökar, och ser det som en dragkraft för oss mindre arrangörer. Hallarydsloppet ligger bra i tid som ett träningslopp inför Göteborgsvarvet till exempel.

Göteborgsvarvet: ”Väldigt positivt”

Nu på lördag arrangeras giganten Göteborgsvarvet och även därifrån kommer positiva signaler, även om deltagarantalet är en bra bit ifrån nivåerna strax före pandemin.

2019 var cirka 53 000 anmälda till halvmaran medan 91 000 totalt deltog totalt under Varvetveckan.

2022 var det cirka 44 000 anmälda till halvmaran, varav 22 000 var framflyttade startplatser.

I år är 40 000 anmälda till lördagens lopp och 70 000 anmälda till hela Varvetveckan.

- Det är lite knepigt att jämföra mellan åren i och med de framflyttade platserna, men sammantaget kan jag säga att vi är mycket glada. Att vi redan nu har återhämtat oss till dessa nivåer är väldigt positivt, säger Erik Bergkvist, evenemangschef på Göteborgsvarvet, som fortsätter:

- Vi ser också en tydlig förskjutning i deltagarnas ålder. Vår största deltagargrupp är 25-30 år och den näst största är 30-35 år vilket är en fantastisk utveckling med bra potential för framtiden. Vi har också en rejäl tillväxt bland de allra yngsta deltagarna i Minivarvet. Vår storsatsning på familjedagarna har gett en galen effekt.

Olika utmaningar och behov – genomlysning pågår

Samtidigt finns många lopp – stora som små – som kämpar och som inte fullt ut kan bekräfta den positiva bild som målas upp här ovan. Och utmaningarna och behoven i samband med lopparrangemang ser väldigt olika ut för föreningarna, vilket innebär att olika typer av stöd behöver utvecklas och implementeras.

- Med fokus på innovation och samarbete arbetar vi på Svenska Friidrottsförbundet intensivt med olika aktörer, allt för att den generella, positiva trend som vi ser ska få en positiv effekt även på de lopp som har det tuffare, säger Jenny Sundqvist, verksamhetsansvarig för motionslöpning och hälsa.

En iakttagelse som gjorts är att ett flertal lokala lopp tycks ha ett deltagarantal som stagnerar efter en partiell återhämtning ifjol. Svenska Friidrottsförbundet ser det som en viktig uppgift att analysera hela bilden för att hitta de viktigaste nycklarna framåt.

- Det vi nu gör, bland annat utifrån enkätundersökningar och årsrapporter, är att identifiera de största gemensamma nämnarna för att sedan kunna stötta på bästa sätt. I arbetet tar vi hjälp av olika personer ute i verksamheten, med olika kompetenser relaterat till löpning och motionslopp, och vi ber om input och feedback, säger Jenny Sundqvist.

***

Under maj månad är utbudet av lopp mycket stort, och även variationen är slående. HÄR I VÅR KALENDER kan du botanisera bland alla lopp och välja mellan landsväg, terräng, trail, OCR och ultra. Olika underlag och olika distanser. Gå in och anmäl dig till ett, eller varför inte flera lopp!

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter