Annons

Annons

Restriktionerna kan mildras ytterligare efter midsommar – "Mycket glädjande"

Under måndagen presenterade regeringen ett förslag till ny begränsningsförordning som från 1 juli tillåter fler deltagare i motionslopp och mer publik på arenaidrott. Förslaget, som går längre än tidigare plan, kan bli verklighet efter midsommar.

I slutet av maj presenterades en femstegsplan för coronalättnader. Förutsatt rätt utveckling av pandemin skulle bland annat följande bli tillåtet från den 1 juli:

  • Motionslopp med max 900 deltagare samtidigt i start-, mål- och tävlingsområde.
  • Publik på max 3000 personer på arenor. 

Under måndagen presenterade regeringen ett förslag som innebär mer långtgående lättnader och därmed bättre förutsättningar för idrottsarrangemang från och med månadsskiftet: 

  • Begränsningen på 900 personer i motionslopp ligger kvar, men: nu gäller den enbart start- och målområdet. Fler personer kan alltså befinna sig på tävlingsbanan.
  • Publik tillåts på max 3 000 personer per sektion på de stora arenorna, förutsatt att smittsäkert avstånd kan hållas mellan människorna på varje sektion samt att publiken på de olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra (gäller även vid in- och utgångar).

Läs mer HÄR om regeringens förslag till ny begränsningsförordning.

- Mycket glädjande att planen med stegvisa lättnader ser ut att fortsätta. Förslaget kommer att underlätta enormt mycket för våra motionslopp då bansträckningen inte inkluderas! Även möjligheten att sektionera för sittande publik på arenor känns väldigt positivt, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson. 

Förslaget skickas nu på remiss. Beslut väntas efter midsommar och ska gälla från den 1 juli.

Svenska Friidrottsförbundet avser att publicera uppdaterade riktlinjer nästa vecka.

/Mathias Karlsson

Relaterade nyheter

Styrelsen
Nya förbundsstyrelsen presenteras

Under förbundsårsmötet i Uddevalla föregående helg valdes en ny förbundsstyrelse för Svensk Friidrott. De flesta är redan kända ansikten, men ett nytt tillskott valdes in.

LÄS MER
Årets Unga Ledare 3881
De är Årets Unga Ledare 2023

På Svensk Friidrotts förbundsårsmötet i Uddevalla fick Frida Hafström och Jack Forsberg ta emot priset och hyllas som Årets Unga Ledare. Ett pris som delats ut sedan 2020 för att lyfta unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten.

LÄS MER