Annons

Riktlinjerna klara för sommarens friidrottsskolor – regler för tävlande i nästa vecka

Från 1 juni är det grönt ljus för både läger och tävlingar för barn och unga och nu är riktlinjerna klara för sommarens friidrottsskolor. När det gäller tävlande generellt saknas viss info, men målet är kompletta riktlinjer i mitten av nästa vecka.

Annons

Den 1 juni lättas vissa restriktioner för idrotten. Bland annat blir följande tillåtet:

  • Tävlingar och mindre cuper utomhus och inomhus för barn och ungdomar.
  • Sommarläger och kollo för barn och ungdomar.
  • Tävling i mindre skala för vuxna utomhus.
  • Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog för 150 personer.
  • 500 personer för publik med anvisad plats utomhus.
  • 100 personer för publik utan anvisad plats utomhus.

Ovanstående kommunicerades den 12 maj och nu har Svenska Friidrottsförbundet konkretiserat vad som gäller för Friidrottsskolor och annan lägerverksamhet för friidrottande barn och unga.

Smittförebyggande åtgärder är fortsatt centrala och deltagarantalet är begränsat; under juni är det 50 deltagare per arena som gäller, under juli-augusti 100. Läs mer HÄR om riktlinjerna för sommarens friidrottsläger och -skolor för barn och unga.

När det gäller tävlingsverksamheten i stort återstår ett antal frågetecken att räta ut:

Hur ofta kan vi tävla?

Under våren har tävlande varit tillåtet enbart för eliten och för barn och unga. I syfte att hålla nere smittspridningen har den sistnämnda gruppen bara fått tävla lokalt och det har då handlat om max ett tävlingstillfälle per individ och vecka. Här har vi ännu inte sett några rekommendationer från myndigheternas sida.

Kommer tävlandet att begränsas geografiskt?

Annons

När barn och unga under våren har tillåtits tävla har det handlat om lokala tävlingar och under pandemin i stort har det ofta betonats att ”onödigt resande” bör undvikas. Myndigheterna har ännu inte preciserat hur de ser på tävlingar och resande i sommar.

Gäller några särskilda rekommendationer för riskgrupper och/eller för vaccinerade?

Andelen svenskar som blivit vaccinerade ökar stadigt vecka för vecka. Hur tänker myndigheterna framåt för olika grupper i samhället? Kommer resande till tävling att vara mer okej för vissa aktiva? Kommer riskgrupper att avrådas från någon form av idrottslig verksamhet?

Var landar tolkningen av 150 deltagare i ett motionslopp?

I de nya reglerna står följande om motionsloppen: "Vid sådana tillställningar får ... antalet idrottsutövare som samtidigt befinner sig i start-, tävlings- och målområdet sammanlagt uppgå till högst 150." Finns det några öppningar för att totalt vara fler deltagare, om en tävling pågår under längre tid. Nästa vecka ska ett möte att äga rum där bland andra länsstyrelserna, som ansvarar för tillsynen, kommer att delta.

Utöver frågorna ovan finns även spörsmål kopplade till annan föreningsverksamhet. Kommer vi exempelvis att kunna genomföra fysiska utbildningar och möten i sommar? Ännu kvarstår rekommendationen att genomföra utbildningar och möten digitalt, men de nya riktlinjerna kan ge andra möjligheter under sommaren.

I början av nästa vecka ska Riksidrottsförbundet få mer information och detaljer från Folkhälsomyndigheten. Svenska Friidrottsförbundet inväntar denna information och avser att senast i mitten av nästa vecka publicera de kompletta coronaregler som ska gälla för svensk friidrott från och med den 1 juni, i de fall där inte regionala bestämmelser anger annat.

Annons

- Svenska Friidrottsförbundet ser oerhört positivt på att vi i sommar kommer att kunna börja återgå till en mer normal verksamhet! Vi jobbar nu intensivt med att få så bra och konkreta riktlinjer som möjligt på plats. Vi vill verkligen ta vara på alla möjligheter som nu öppnas, samtidigt som det är avgörande att alla fortsätter att hålla i och hålla ut, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

RELATERADE LÄNKAR:

Förordning (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 - klicka HÄR

Folkhälsomyndighetens förslag om anpassade smittskyddsåtgärder - klicka HÄR

Folkhälsomyndigheten om läger och cuper sommaren 2021 - klicka HÄR

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Konferens 777 9320
Anmälan öppen till Summit Series i Malmö

15 till 17 november är det återigen dags för Summit Series som den här gången arrangeras i Malmö. Helgen kommer bjuda på sex spännande föreläsningar, bland annat från världsrekordhållaren i tresteg Jonathan Edwards.

LÄS MER