Annons

Annons

SFIF:s ordförande Johan Storåkers: "Ge uppskattning till alla funktionärer"

Johan S

FOTO: DECA TEXT&BILD

FÖRBUNDSORDFÖRANDEN HAR ORDET, OKTOBER 2022. Johan Storåkers betonar funktionärernas betydelse för friidrottsrörelsen och vikten av en öppen och välkomnande idrott.

Friidrottsvänner,

Efter den mycket utmanande pandemin har vi nu haft möjlighet att genomföra en hel utomhussäsong inom Svensk Friidrott. Även om jag noggrant vill påpeka att det återstår en hel del terräng- och maratonevenemang samt övriga långlopp med mera. Svenska Friidrottsförbundets styrelse önskar tacka alla aktiva, tränare, ledare, funktionärer och övriga engagerade för att ni gör alla tävlingar möjliga.

Samtidigt måste vi framåt säkra tillgången på funktionärer och domare. Jag försöker som förbundsordförande att röra mig mycket ute i friidrottsmyllan och samtala med ett stort antal förenings- och distriktsledare samt andra personer i vår fina friidrottsfamilj. Efter pandemin är det tydligt att friidrotten har svårt att rekrytera tillräckligt med funktionärer till våra evenemang. Här har vi en viktig uppgift framåt och på nationell- och distriktsnivå ska vi tillsammans ta vårt ansvar genom att erbjuda ett bra utbildningsutbud.

Tänk gärna på att ge uppmuntran och uppskattning till alla de funktionärer som är så viktiga för vår idrott. Det kan handla om allt från några uppmuntrande ord till att genomföra sociala aktiviteter.

En positiv sak under pandemin har varit att många föreningar, mer än under de senaste åren, anordnat enklare tävlingar. Fortsätt gärna med det. Att arrangera enklare tävlingar sänker även trösklarna till deltagande och nytt funktionärskap. 

Många av våra motionslopp har betydande utmaningar med att komma upp till tidigare deltagarvolymer. Detta gäller även en del av våra arenatävlingar. Vi ska tillsammans kämpa för en långsiktig hållbar återhämtning efter den mycket utmanande pandemin. 

Som förbundsordförande fokuserar jag mycket på påverkansarbete gentemot politiken för att säkerställa ett fortsatt återstartsstöd från staten, via Riksidrottsförbundet, till vår nations största folkrörelse.

"Friidrotten har ingen huliganism"

Vi kan notera att den nya regeringens idrottsminister, Jakob Forssmed, är mycket idrottsintresserad- och kunnig. På hans meritlista finns även en tid som ungdomstränare i Turebergs Friidrottsklubb och han är fortfarande veteranaktiv. 

Vi behöver överhuvudtaget bli mer offensiva i vår lobbying gentemot den offentliga makten. Friidrotten är mycket samhällsnyttig och bidrar positivt till fysisk och psykisk hälsa. Vår fina idrott är i stora delar jämställd och går att engagera sig i under hela livet. Verksamheten är i stort sett fri från tidig specialisering och utslagning. Friidrotten har ingen huliganism.

Till vår verksamhet är det låga trösklar för deltagande. I Sverige är ofta medlems- och deltagaravgifterna samt personliga kostnader till utrustning socialt hållbara. 

Internationella Friidrottsförbundet består av 214 nationer, vilket till exempel är flera medlemsländer än i Förenta Nationerna. I Svensk Friidrott välkomnar vi människor till vår idrott oavsett om du är född i Santiago, Nairobi, Canberra, Seoul, Atlanta, Rosengård, Eksjö, Masthugget, Rinkeby, Hagfors eller Boden. Våra värderingar är tydliga och står upp för en verksamhet som präglas av mångfald, tolerans och ett pluralistiskt samhälle.

Om din förening önskar hjälp med påverkansarbete gentemot bland annat den lokala kommunen är det bara att höra av sig till undertecknad. 

Din insats för vår idrotts utveckling är något förbundsstyrelsen uppskattar mycket. Svensk Friidrott bygger vi tillsammans. Steg för steg. Genom strävsamhet. Någonstans i skärningspunkten mellan vardagens vedermödor och drömmarna om framtiden! 

Johan Storåkers

Ordförande i Svenska Friidrottsförbundet

 

 

 

Relaterade nyheter