Annons

Annons

Tid för beställning av Ungdomsmärket: ”En extra morot för våra aktiva”

Estunabild

Ett bra sätt att uppmärksamma unga friidrottares prestationer är genom Ungdomsmärket. Även om arenasäsongen börjar gå mot sitt slut finns det tävlingar kvar att nå resultatgränserna i och dessutom närmar sig terrängsäsongen.

En förening som använder sig av ungdomsmärket är Estuna IF. I år blev märket extra viktigt för att bidra till motivation och inspiration för klubbens aktiva när många tävlingar och läger blivit inställda.

- För att hålla lågan uppe bland våra barn och ungdomar ville vi införa något annat som uppmuntrar till att fortsätta träna och nå mål. Vi ser det som en extra morot med dessa märken, säger Anna Åkerlund, tränare i Estuna IF.

Under vår och höst har föreningen arrangerat småtävlingar under de ordinarie träningspassen. För de aktiva som velat minnas sina resultat har de kunnat få egna resultatkort att fylla i.

- De flesta av våra barn och ungdomar tycker nog att Ungdomsmärket är bra och gör dem mer taggade på att nå nästa nivå, säger Anna Åkerlund.  

Förra året lades mångkamp och terräng till som nya grenar att kunna ta Ungdomsmärket i. I linje med regelverket för barn har även kraven för barn 11 år och yngre ändrats. För att erhålla det röda märket behöver deltagaren genomföra en mångkamp och ett terränglopp – inget fokus på resultatet. I Estuna IF har de arrangerat två mångkamper utomhus för yngre barn samt terrängloppet Svanbergaloppet. Tre tävlingar där de aktiva har möjlighet att nå nya resultatgränser för märket.

- Vi delade ut dessa märken på vår gemensamma avslutning nu inför sommaren ihop med ett diplom. I diplomet skriver vi deras personliga rekord eller resultat under året. Det var det sista vi gjorde under avslutningen så att de inte skulle jämföra sina resultat med varandra, säger Anna Åkerlund.

Motion-och barnlopp i samband med terräng-SM

För de föreningar som delar ut Ungdomsmärket finns det under september och oktober åtminstone två tillfällen att slipa formen till. Den 18-19 september arrangerar prestationscentrum mångkamp tillsammans med Turebergs FK för första gången Mångkampskarnevalen. Här blir det tävling blandat med inspirationsföreläsningar för aktiva i åldern 13-17 år. Det kommer även ges möjlighet för barn 11 år och yngre att testa på mångkamp i lagform.

- Det kommer bli en spännande helg där många lag är anmälda och ett gäng i de äldre klasserna. Jag vill även uppmuntra tränare/ledare att anmäla sig till föreläsningarna, det kommer gå att delta både på plats och via teams, säger Sofia Jäger Stenberg, grengruppschef vid prestationscentrum mångkamp.

Fredagen den 22 oktober innan terräng-SM drar igång på Höganäs flygfält arrangeras även föreläsningar och motionslopp för både barn och vuxna. Det kommer finnas ett barnlopp och sedan en manlig och kvinnlig 4 km tävling och en manlig och en kvinnlig 8 km tävling. För deltagare i åldern 6-12 år finns möjligheten att testa på att springa ett lopp där pris ges till alla deltagare efter genomfört lopp. Ett perfekt tillfälle för hela familjen att kunna delta där alla får möjlighet att springa på SM-banan.

/Frida Hogstrand

Relaterade nyheter

Unga Ledare 2022 1928
Nominera till Årets unga ledare

Årets Unga Ledare är en utmärkelse som har delats ut sedan 2020. Med utmärkelsen vill Svensk Friidrott lyfta fram unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten. Nu är det dags att nominera till Årets unga ledare 2023.

LÄS MER