Annons

Annons

Torneklint hyllas internationellt för sina insatser

Karint

Under torsdagen mottog avgående förbundskapten Karin Torneklint European Athletics utmärkelse Golden Pin. ”Jag är stolt över priset men också ödmjukt tacksam då det i första hand är aktiva och tränare som gjort det möjligt”, säger Karin.

Efter drygt åtta år på posten gjorde Karin Torneklint nyligen sin sista arbetsdag som Svensk Friidrotts förbundskapten. Under torsdagen hyllades hon för sina insatser för friidrotten på European Athletics kongress i Lausanne där hon även fick mottaga en av European Athletics finaste utmärkelser, Golden Pin.

The Golden Pin är en utmärkelse som ges till personer som har gjort något särskilt för att utveckla friidrotten eller som med framgång har genomfört ett arrangemang eller projekt inom ramen för den europeiska friidrottsfamiljen.

Utöver väldigt stora framgångar med landslaget har Karin, den första kvinnliga förbundskaptenen i Svensk Friidrott, på många sätt varit en pionjär och banbrytare som verkligen har engagerat sig i och verkat för att ge kvinnliga tränare och ledare mer uppmärksamhet och möjlighet till bättre positioner. Inspirerad och stöttad av förbundspartnern Sundström har Karin drivit projektet ”Kvinnliga elittränare” som också har fått betydelse inom andra idrotter. Hon har ofta föreläst i ämnet och har såväl nationellt som internationellt gjort ett viktigt arbete för jämställdhet.

"Alltid kul att uppskattas"

Internationellt har Karin även engagerat sig hårt i såväl WA som EA när det handlar om de aktivas kvalificeringsmöjligheter till olika mästerskap.

- Det är alltid kul att uppskattas för det man har gjort och jag är stolt över priset men också ödmjukt tacksam då det i första hand är aktiva och tränare som gjort det möjligt, säger Karin.

Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson passar återigen på att tacka Karin för alla fantastiska insatser genom åren:

- Det är få förunnat att belönas med The Golden Pin för sina insatser, men jag är verkligen inte förvånad över att Karin nu hyllas på detta vis. Inom Svensk Friidrott vet vi väl vad Karin och hennes gärning har betytt. Hon är en ledare som verkligen har gjort skillnad, både centralt, lokalt och inte minst för många aktiva och tränare. Nu tydliggörs även den betydelse hon har haft internationellt vilket känns väldigt bra.

Fler svenskar uppmärksammades

Utöver Karin fick följande svenska ledare och tränare mottaga utmärkelser som kommer att delas ut vid lämpliga tillfällen framöver:

  • Member Federation Award tilldelades Ivar Söderlind, Umeå, för hans insatser under decennier med fokus på veteranverksamheten.
  • Women Leadership Award gick till Siv Tjärner, Boden, för hennes insatser inom främst Norrbottens Friidrottsförbund.
  • Coaching Award till en manlig och en kvinnlig coach gick i år till Malin Sundström, IFK Lidingö, och Anders Axlid, ansvarig för Prestationscentrum Kast i Växjö.

Stort grattis till samtliga pristagare!

På lördag kväll avgörs vilka som blir Årets Friidrottare i Europa. Där är Armand Duplantis en av tre kandidater som är kvar på den manliga sidan tillsammans med Karsten Warholm, Norge, och den italienske sprintern Lamont Marcell Jacobs.

- Samtliga tre är olympiska mästare så konkurrensen är knivskarp, men vi håller förstås tummarna för Mondo! säger Stefan Olsson.

/Mathias Karlsson

Relaterade nyheter