Annons

Internationella tränarkonferensen "överträffade alla förväntningar"

Carolina Klüft Carolina Klüft var en av föreläsarna under konferensen.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Den gångna helgen genomfördes ”European Multi Event Conference” i Sollentuna. Flera tunga namn såsom Carolina Klüft föreläste för deltagarna, som uttryckte stor glädje för att konferensen äntligen blev av.

Annons

– Efter att ha varit tvungna att ställa in European Multi Event Conference förra hösten så fanns det nu en stor förväntan hos både deltagare, föreläsare och oss som arrangörer att verkligen åstadkomma något utöver det vanliga när vi nu äntligen fick klartecken att kunna genomföra konferensen. Tack vare stora insatser av alla involverade i eventet så kunde vi tillsammans åstadkomma något vi inte trott skulle vara möjligt och en otrolig upplevelse för de som hade möjligheten att vara med, säger Svensk Friidrotts utbildningsansvarige Janne Wanhainen.

Fredagen inleddes av Jarkko Kortelainen med koppling både till skadeprevention och prestationsutveckling genom snabb, enkel och exakt mätning av mobilitet vilket följdes av att Carolina Klüft höll två sessioner där hon öppet delade med sig av värdefull information för såväl aktiva som coacher ur den högpresterande aktives perspektiv och mycket mer.  

På lördagen höll Christopher Hallmann ett mycket intressant föredrag om sin tränarfilosofi och verktyg och nycklar han använder för att på bästa sätt ha kontroll och struktur på vägen mot uppsatta mål som bygger på mycket väl kommunicerade och väl grundade förväntningar. Dessutom ett mycket givande praktikpass där Tim Novak var på plats och visade övningar. Vilket följdes av två mycket uppskattade föreläsningar och diskussionsgrupper ledda av Göran Kenttä: ”To coach the athlete” och ”To coach the coach”.  

Under lördagskvällen fick Svensk Friidrott och European Multi Event Conference vara med om äran att organisationen bakom den världsunika mångkampsgalan i Götzis för första gången i deras 46-åriga historia höll en imponerande presentation om den stora gala och event som de har blivit och bland tävlande, publik, volontärer och samarbetspartners. Ett stort, stort tack till meeting director Alexandra Giesinger och sporting director Walter Weber som tog sig tiden att vara med på större delen av konferensen. 

Söndagen fokuserades helt på utveckling av snabbhet och häckträning för mångkampare i såväl teori som praktik under ledning av den finländske huvudcoachen i sprint och häck, Petteri Jouste och de lärdomar och erfarenheter han fått av 30 års coachande. 

Annons

– Det är svårt att, innan vi hunnit utvärdera, kunna sätta fingret på exakt vad som gjorde att konferensen blev så lyckad som den blev. Om det var att vi inte har kunnat träffas på liknande sätt på så länge, om det var delarna eller helheten av upplägget, om det var formerna för hur vi genomförde den eller om det helt enkelt var ”mångkampsfamiljen” med den värme och glädje som de bär med sig som bidrog till de intressanta diskussioner och utbyten som uppstod, säger Wanhainen.  

– Eller kanske var det lite som Damien Warners coach Gar Leyshon sa i en intervju, att vi precis som Götzis ville få deltagarna att verkligen känna sig uppskattade. Konferensen gav verkligen intryck på många sätt och stort tack till alla som bidragit för att möjliggöra den, säger han.

/Janne Wanhainen & Gustav Orbring

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Amanda Olsson 9DS 4427
Värdefulla spjutkunskaper spreds i Karlstad

Under helgen samlades en stor skara nuvarande eller före detta svenska rekordhållare i spjut i Karlstad för att tillsammans med ledande ansvariga på central nivå på den tiden, under Anders Borgströms ledning, föra vidare kunskap till nya generationer…

LÄS MER
20240315 171932
Svensk Friidrotts löptränarutbildning 2024 genomförd

I helgen genomfördes Svensk Friidrotts löptränarutbildning i Friidrottens hus i Göteborg. Utbildningen riktar sig till löptränare som tränar aktiva från 15 år och uppåt och som vill utveckla sin träning och ta nästa steg med sina aktiva.

LÄS MER