Annons

YALA omgång två i mål - inspireras av projekten

Yala Tjäh Anna Östergren och Linnea Josefsson arrangerade ett träningsläger på Gotland med Visby IF Gute och Spårvägens FK

Youth Athletics Leader Academy (YALA) är ett utbildningsprogram för ledare 16-25 år. Som inspiration till föreningar och unga ledare har vi listat ett par av de YALA-projekt som avslutats under året 2021.

Annons

Under ett år får deltagarna i YALA utveckla sitt ledarskap både på det praktiska planet och organisatoriskt. Utbildningen innehåller fysiska och digitala träffar där varje projekt tilldelas en mentor för vägledning under och efter avslutad utbildning.  Omgång 2020–2021 baserades på tre teman: ledarskap, värdegrund samt organisation & styrning. Inom varje tema ryms tre delmoment. Denna omgång av YALA hade sin avslutande träff i samband med Finnkampen på Stockholms stadion.

En stor del av YALA-utbildningen är att deltagarna ska planera och genomföra ett projekt. Projekten kan genomföras själv eller tillsammans med annan deltagare. Alla projekt finns listade under samlingssidan för YALA. Nedan finns ett par smakprov: 

Träningsguide vid uppstart av ny träningsgrupp

Ebba Wåhlén från IFK Växjö har arbetat med att skapa en uppstartsguide för nya träningsgrupper i sin förening. Guiden ska användas vid uppstarten av 10-årsgruppen som bildas varje år. Projektets syfte var att underlätta för nya barntränare i klubben och Ebba valde därför att ta fram en färdig mall nya tränare kan följa. Tanken är att mallen ska vara ett levande dokument som uppdateras med ny information vid behov.

Friidrottsskola inriktad på personer med funktionsnedsättningar

Annons

Ljungby-trion Kyra Gunnarsson, Elice Gunnarsson och Nellie Prytz projekt handlade om att planera och genomföra en friidrottsskola för barn med funktionsnedsättningar. Projektgruppen ville nå ut till barn som annars sällan kommer i kontakt med friidrotten. Med hjälp från fritidshem i Ljungby fick de kontakt med friidrottsnyfikna barn. Friidrottspassen hölls både på friidrottsarena och på fritidshemmet. Projektet fick höga betyg från friidrottsskolans deltagare som gärna såg att friidrottsskolan genomförs nästa sommar igen.

Gutespåret 

Anna Östergren och Linnea Josefssons projekt handlar om att arrangera ett träningsläger för ungdomar från två olika föreningar. Lägret hölls i Visby på Gotland med aktiva från både Visby IF Gute och Spårvägens FK. Tanken var att skapa ett erfarenhetsutbyte mellan en mindre och större förening. Förutom träningspass ordnade Anna och Linnea även med sociala aktiviteter såsom bad och guidad tur i Visby. Resan blev så pass lyckad att Linnea och Anna har ambition om att genomföra erfarenhetsutbytet igen.

YALA planeras genomföras under 2022 med start i samband med Finnkampen i september. Mer information ges av Svensk Friidrotts utbildningsansvarig Janne Wanhainen

Är det något projekt som intresserar er? Kontakta ungdomsradet@friidrott.se för mer information.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Start
Sex nya förbundsbanmätare

Efter att ha genomgått Svensk Friidrotts banmätarutbildning – kurs plus hemarbetsuppgifter – har kadern av förbundsbanmätare nu lagom till löpningssommaren 2024 fått sex nya medlemmar.

LÄS MER
Sofie Bertilsson Liggande
Månadens ledare mars

Mars månads ledare är Sofie Bertilsson från Hässleholms AIS. Hon började sitt engagemang som ledare redan som fjortonåring och har nu hunnit med ett flertal olika roller inom sin förening.

LÄS MER