Annons

Annons

Energi och värdefulla samtal när Pararesan gick till Eskilstuna

Pararesan Eskilstuna

FOTO: MARCUS KAX FROMHOLZ

Lördagen den 27 januari var Pararesan i Eskilstuna under en eftermiddag fylld med energi, glädje, och värdefulla samtal.

Pararesan är Svensk Friidrotts projekt för att utveckla och utöka parafriidrotten i Sverige, och på dessa besök ges personer med funktionsnedsättningar möjlighet att testa parafriidrott, föreningar ges chansen att se hur en träning kan gå till, och det hela följs upp med samtal mellan föreningar, förbund och andra intressenter.

Denna lördag i Eskilstuna fanns åtta glada och laddade deltagare på plats för att testa friidrott.

- Det är en siffra som kanske inte låter så märkvärdig men för denna målgrupp måste vi omvärdera en del saker som vi annars tar för givet i föreningslivet, säger Marcus Kax Fromholz, projektledare för Pararesan.

Två av dessa åtta hade aldrig testat friidrott förut och var efter prova-på-tillfället intresserade av att fortsätta med friidrott. Direkt på plats denna lördag fick de prata med närvarande föreningar för att komma fram till hur de kunde fortsätta med friidrotten framöver.

- Det är ju precis detta som är meningen med Pararesan, fortsätter Marcus.

- Att föreningar får visa upp sin verksamhet, att andra föreningar får ta inspiration ur det, och framför allt att personer med funktionsnedsättningar får chansen att hitta en meningsfull fritid.

Råby-Rekarne FIF var en av föreningarna som höll i prova-på-tillfället, och deras tränare Angelica Gustafsson sa så här:

- Kul att det dök upp några barn, och jag hade två nya barn med på vår föreningsträning veckan efter sen. Dessa barn har många olika behov och jag tror att det var bra att de fick prova lite fritt.

Efter prova-på-tillfället hölls alltså en workshop. Samtal mellan föreningarna, Parasport Sörmland/Västmanland, RF-SISU Sörmland, distrikt Södra Svealand och Svensk Friidrott där allt från de ordinarie verksamheterna till tävlingar och rekryteringsinsatser diskuterades.

- Väldigt värdefulla samtal där vi såklart hade hoppats ha fler föreningar på plats, men de som var där tror vi hade ett stort värde av samtalen, säger Marcus.

Angelica fyller i:

- Bra att olika organisationer var med i arrangemanget. Det var värdefullt att diskutera hur vi får ihop våra olika mål för parafriidrotten både nationellt, regionalt och lokalt.

Dessa träffar innehåller alltså allt från möjlighet att testa parafriidrott och se vad det är, till att gemensamt med andra aktörer peka ut nästa steg i sin förenings utveckling av paraverksamhet.

Marcus igen:

- Det viktiga att ta med sig är ju att vi vill ha så låga trösklar som möjligt, medverkande på dessa träffar förutsätter ju inte att man som förening måste gå vidare och starta upp paraverksamhet, kanske kan man ha med paragrenar i sina tävlingar eller anordna 3-4 prova-på-tillfällen och se vad som händer, ta det därifrån helt enkelt.

Härnäst åker Pararesan vidare och några av de kommande stoppen inkluderar Karlstad, Uppsala, Malmö, Kristianstad och Ängelholm.

Läs mer om Pararesan här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

UIF Ledare
Pararesan träffade rätt i Uppsala

Söndagen 7 april var Pararesan på besök i det Mittsvenska distriktet, närmare bestämt IFU Arena i Uppsala. Tillfället inleddes med en workshop där föreningar fick ta del av info om parafriidrott, diskutera utmaningar och förutsättningar, lyfta fram f…

LÄS MER
Para Karlstad
2024 – ett historiskt år för parafriidrotten

2024 kommer bli ett stort år för parafriidrotten. I år anordnas Virtus-EM, europamästerskap för personer med intellektuell funktionsnedsättning, i Sverige. I och med detta ärofyllda uppdrag samt en så stor tävling på hemmaplan kommer Svensk Friidrott…

LÄS MER