Annons

Annons

Fortsatt arbete för ökad delaktighet

Friidrottsforum i samband med Friidrotts-SM Under Friidrottsforum i samband med Friidrotts-SM hade deltagarna möjlighet att diskutera och bolla trygghetsfrågor i föreningsmiljö.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Svensk Friidrott arbetar för att bedriva en verksamhet som präglas av glädje, gemenskap och trygghet. Under 2022 har vi uppdaterat policyn för friidrottare med transerfarenhet så att nu även tävling för elit- och veteranverksamhet inkluderas.

Svenska Friidrottsförbundets uppdrag är att bedriva en verksamhet fri från diskriminering och som är öppen för alla. Det gör vi bland annat genom att skapa förutsättningar för delaktighet.

I oktober 2019 antog förbundsstyrelsen policy för friidrottare med transerfarenhet. Denna policy har nu uppdaterats utifrån justeringar i regelboken så att vårt regelverk följer World Athletics regelverk. Vår förhoppning är att riktlinjerna ska möjliggöra en meningsfull tävlingsverksamhet för alla våra aktiva.

Policyn gäller endast för friidrottare med transerfarenhet i tävlingsklasser för aktiva 16 år och äldre. Policyn appliceras på tävling på samtliga grenar. För personer som är 16 år eller äldre samt veteran krävs ett giltigt tävlingsintyg. Detta ansöks och utfärdas av Svenska Friidrottsförbundets Medicinska kommitté.

Hjälpmedel för att implementera policyn

På friidrott.se har fliken HBTQI+ Friidrott skapats upp för att informera om Svensk Friidrotts arbete kopplat till policyn samt hur vi tillsammans skapar en friidrott som är öppen för alla. Här har vi också samlat vanliga frågor och svar om policyn samt tips på hur man som förening och distrikt kan arbeta för att säkerhetsställa ett bra bemötande av HBTQI-personer.

Ladda ner affischer för friidrottshallen, arenan eller omklädningsrummet. 

Affisch 1: Fem steg för en mer inkluderande idrott
Affisch 2: Kort ordlista

 

Relaterade nyheter