Annons

Annons

Prova-på-kvällar ökar intresset för traillöpning

Trail1 Trailsuget var stort på Lidingö.

FOTO: DANIEL NILSSON

Två föreningar i Stockholmsområdet, Täby och Lidingö, har just fått testa traillöpning för att lyfta intresset för grenen. Och här kan vi dela med oss av lite tips från elitlöparen Charles Sörman till alla som vill prova på.

Under den gångna veckan fick IFK Lidingö Friidrott och Täby IS Friidrott prova på traillöpning tillsammans med elit- och landslagslöparen Carl Johan ”Charles” Sörman.

Prova-på-kvällarna, som innehöll både teori och praktik och riktar sig till både barn och vuxna, är en del av projektet A map for more trail running och har initierats med stöd från Europeiska friidrottsförbundet (EA). Traillöpning ökar internationellt och syftet med projektet är att få fler att prova på- och upptäcka det härliga med sporten samt ta fram en strategi för traillöpningen i Sverige.

Men prova-på-kvällarna är inte det enda initiativet inom projektet. Trailkampen är ett 15 kilometer långt traillopp som kommer att genomföras i samband med Finnkampen med målgång på Stadion. Läs mer om loppet härTrailligan är ett samarbete med ITRA (International trailrunning association) i syfte att utveckla och marknadsföra svensk traillöpning. I år kommer över 30 centralt sanktionerade evenemang runtom i Sverige att ingå i den svenska trailligan. Läs mer här.

Frida Hogstrand, barn- och ungdomsansvarig vid Friidrottsförbundet, och Jenny Sundqvist, motionsansvarig, följde med Laurent Leloup, som leder projektet, och Charles Sörman till Lidingö och Täby där trailnyfikna barn och vuxna väntade på att få lära sig mer och själva få prova. Det var en härlig energi och deltagarna sprang glatt den runda i skogen som markerats för kvällens aktivitet.

Några av deltagarna på prova-på-kvällen i Täby. Foto: Jenny Sundqvist

Tips från traillöparen Charles Sörman

Charles berättade också om sin erfarenhet från traillöpning, vad man ska tänka på och varför han springer just trail:

Vad är det viktigaste att tänka på när man springer trail?
– Egentligen är det bara att ta på sig ett par skor som skyddar fötterna på rätt sätt och ge sig ut i naturen. Om man ska springa på nya stigar ska man absolut ha med en mobiltelefon med en kart-app som man kan hantera, så att man kan låta sig springa vilse, men ändå hitta hem igen. Och var inte rädd för att springa tillbaka på samma stig som man kom ifrån i stället för att tvunget hitta en runda.

Varför är trail en bra löpform?
– Traillöpning är en lite mer varierad träningsform än klassisk landsvägs- och banlöpning då varje löpsteg behöver anpassas till naturen. Då trailens natur till viss del avgör hur snabbt man kan springa på den blir tider mindre intressant, och för mig blir det därför mer lättsamt och lekfullt.

Varför springer du trail?
– Min främsta anledning till att jag springer över huvud taget är för att jag mår bra av det och för att jag tycker det är roligt. Att springa trail ger mig extra hälsofördelar då löppassen blir mer meditativa när jag springer i naturen. Samtidigt tränar jag huvudet då det undermedvetna ständigt behöver planera hur fötter och kropp ska positionera sig för att effektivt ta sig fram på ojämna stigar med stenar och rötter.
Träningspassen blir ett äventyr i vardagen. Det är spännande att prova nya stigar för att se vart de tar en. Det är fantastiskt med alla miljöer och vyer som man upptäcker!

Har du frågor kring trail eller funderar på om det är något för din förening är du välkommen att kontakta jenny.sundqvist@friidrott.se eller laurent.leloup@friidrott.se