Annons

Annons

Utveckla friidrottsskolan med projektstöd IF

Torshalla Ocr Friidrottsskola med inriktning på hinderbanelöpning med en stor succé för Eskilstuna FI.

Projektstöd IF finns för att hjälpa föreningar utvecklas inom områden där idrotten totalt sett inte når hela vägen. Under 2022 och nu även 2023 går det att ansöka om idrottsmedel kopplat till friidrottsskolan. Eskilstuna FI är en förening som nyttjat möjligheten under 2022.

En vanlig höjdpunkt hos många föreningar är den årliga friidrottsskolan. För föreningen är det ett sätt att marknadsföra sin förening, få in nya medlemmar och erbjuda sommarjobb till sina äldre ungdomar. Inför sommaren 2022 gjordes det möjligt att söka medel ur Projektstöd IF för att bredda sin friidrottsskola. Projektmedlen skulle användas för att nå underrepresenterade grupper eller/och köpa in material från Svensk Friidrotts koncept Landslagets Friidrottsskola.

”Kändes extra viktigt med en satsning”
En förening som valt att bredda sitt upptagningsområde för friidrottsskolan är Eskilstuna FI. Genom projektstöd IF sökte föreningen idrottsmedel för att kunna genomföra en satsning i Torshälla. Föreningens mål och plan för sommaren 2022 var att erbjuda en gratis friidrottsskola i kommunens socioekonomiskt utsatta område i Torshälla för barn och unga som föreningen annars inte når.
– Torshälla har varit en vi fläck på kartan när det gäller friidrott. Därför känns det extra viktigt att vi gör en satsning i ett område där vi tidigare inte haft några utövare, säger Bengt-Olof Eskilsson, Eskilstuna FI.

Till skillnad från det traditionella upplägget med arenafriidrott valde föreningen att ha ett OCR-fokus på friidrottsskolan i Torshälla där barn och unga mellan 7 och 20 år fick testa på hinderbanelöpning under ett par veckor.

– För många av barnen blir det extra intressant och roligt med något nytt och därför lämpar sig OCR utmärkt. Vi ser att det finns stor potential att bredda vår verksamhet och därför inriktade vi oss på OCR denna gång, säger Bengt-Olof Eskilsson.

Friidrottsskolan fick större genomslag än vad Bengt-Olof Eskilsson och föreningen hade räknat med. För att klara det ledarmässigt satte man ett anmälningsstopp vid 25 deltagare. Att 2022 års friidrottsskola gick så pass bra gör att föreningen nu planerar för ett likande upplägg i Torshälla även under 2023.

- Tanken var att vi skulle vara där någon eller kanske några veckor men det blev så lyckat att vi körde större delen av sommaren, säger Bengt-Olof Eskilsson.

Möjligheten att bredda sin friidrottsskola genom projektstöd IF kommer ges även under 2023. Information om kriterier och hur ansökan går till finns på hemsidan.

Frida Hogstrand 2023

Frida Hogstrand

Barn- & ungdomsansvarig

076-826 36 38 frida.hogstrand@friidrott.se

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER