Annons

Elsa Olsson antagen till Eldsjäl 2.0

Elsa Olsson Umedalen Elsa Olsson (till vänster) har nu påbörjat sitt projekt inom Eldsjäl 2.0.

Sedan 2020 har Folkspel och RF arrangerat utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0. Inför årets omgång blev Umedalens Elsa Olsson projektidé en av de utvalda. "Det ska bli superkul" säger Elsa Olsson.

Annons

Eldsjäl 2.0 handlar om att ge unga ledare från olika idrotter chansen att förverkliga egna projekt genom stöttning av mentorer. Kursdeltagarna är 18-25 år och alla aktiva inom föreningslivet. I denna omgång deltar 16 deltagare från åtta olika idrotter.

Varje specialidrottsförbund har haft chansen att nominera unga ledare inom sin idrott till utbildningsprogrammet. Svensk Friidrotts val landade på Umedalens Elsa Olsson vars idé handlar om att hjälpa föreningar att starta upp parafriidrott i sin verksamhet.

I dagens friidrottssverige finns cirka 50 föreningar som bedriver parafriidrott. Svensk Friidrott befinner sig just nu i en inkluderingsprocess, där parafriidrotten övergår från Parasport Sverige till Svensk Friidrott. Svensk Friidrotts ambition är att göra idrotten tillgänglig för fler.
- Parafriidrotten har under flera år tappat i antalet föreningar och utövare och idag finns det få aktiva som håller på. I och med att vi, Svensk Friidrott, har kompetensen kring friidrott så är det helt naturligt att parafriidrotten tar steget in i vår familj där vi kan ge den en chans att växa genom att få fler föreningar att våga starta upp så att fler personer söker sig till vår idrott, säger Daniel Cortobius, projektledare parafriidrott.

”Vill dela med mig av mina erfarenheter"

Elsa Olsson har sedan fem år tillbaka varit ledare för en parafriidrottsgrupp i sin förening Umedalens IF. Med  tidens gång har 23-åringen förstått vikten av fysisk aktivitet och gemenskap för just dessa barn.
- När jag fick veta hur få friidrottsföreningar som faktiskt har en parasportsverksamhet kände jag att jag ville dela med mig av mina erfarenheter.

Utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 kändes därför som en möjlighet att gå från tanke till projekt. Elsa Olssons idé handlar om att hjälpa friidrottsföreningar att starta upp och inkludera parafriidrott i sin verksamhet. Målgruppen för projektet är föreningar som idag helt saknar träningsgrupper för parafriidrott i sin förening.
- Jag kommer hjälpa föreningarna med handledning till hur en uppstart kan se ut. Jag kommer att skriva en handbok med tillvägagångssätt och även finnas till som mentor för att svara på frågor och funderingar, samt åka ut till föreningar som vill ha hjälp på plats, säger Elsa Olsson.
- Det ska bli otroligt spännande att följa Elsas projekt just eftersom hon vänder sig mot föreningar som inte har verksamhet men som vill komma igång. Det finns flera föreningar som är intresserade av att komma igång men vet inte hur de ska gå tillväga eller är i behov av extra stöttning. Jag tror att en handbok kan sänka tröskeln till att ta steget och börja fundera kring om inte de också ska starta upp, säger Daniel Cortobius. 

Nätverk och erfarenhetsutbyte

Annons

Startskottet för Eldsjäl 2.0 gick i slutet av augusti och sedan dess har en digital träff avverkats. Utbildningsprogrammet ligger på totalt 120 timmar och består av både fysiska och digitala träffar.
- Mina förväntningar är att jag ska lära mig rollen som projektledare och hur jag ska göra för att på bästa sätt driva ett arbete framåt. Jag vill känna mig tryggare i rollen som projektledare efter utbildningen, säger Elsa Olsson och fortsätter.
- Det ska också bli väldigt roligt och intressant att göra detta tillsammans med andra idrotter och kunna lära sig av varandra. 

Vad hoppas du att ditt projekt kan bidra med? 

- Jag hoppas att fler föreningar kommer till insikten att det inte är svårare på något sätt att starta en parafriidrottsgrupp. Friidrott ger mig och så många andra en stor glädje och ska vara till för alla, avslutar Elsa.

Deltagarnas projekt presenteras och avslutas till våren i samband med Eldsjälsgalan i Stockholm.

Läs mer om Eldsjäl 2.0
Läs mer om Svensk Friidrotts arbete med parafriidrott

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Amanda Olsson 9DS 4427
Värdefulla spjutkunskaper spreds i Karlstad

Under helgen samlades en stor skara nuvarande eller före detta svenska rekordhållare i spjut i Karlstad för att tillsammans med ledande ansvariga på central nivå på den tiden, under Anders Borgströms ledning, föra vidare kunskap till nya generationer…

LÄS MER
20240315 171932
Svensk Friidrotts löptränarutbildning 2024 genomförd

I helgen genomfördes Svensk Friidrotts löptränarutbildning i Friidrottens hus i Göteborg. Utbildningen riktar sig till löptränare som tränar aktiva från 15 år och uppåt och som vill utveckla sin träning och ta nästa steg med sina aktiva.

LÄS MER