Annons

Annons

Här är de svenska nomineringsgränserna inför OS – ”Hoppas på en stor trupp”

Invigning OS 2021 Så här såg det ut när den olympiska elden tändes i Tokyo 2021. Den 26 juli 2024 är det dags för öppningsceremonin i Paris.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Den 1 augusti nästa år startar friidrottstävlingarna på OS i Paris. Nu offentliggörs de svenska nomineringsgränserna. ”Det är alltid tufft att ta sig till ett OS, men jag hoppas på en stor trupp till Paris”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

OS i Paris invigs den 26 juli och sex dagar senare gör friidrottarna entré. Hur många svenskar som får vara med och tävla återstår att se, men nu kan vi i alla fall redogöra för hur kvalificeringsmöjligheterna ser ut.

För att överhuvudtaget var uttagningsbar måste den aktive antingen ha klarat World Athletics kvalificeringsgräns eller bli inbjuden av WA tack vare tillräckligt bra ranking. För varje gren finns ett visst antal platser (target number) och platser som blir över när alla som klarat kvalgränsen bjudits in fördelas utifrån WA:s rankinglistor. (Här hittas Road to Paris, WA:s rankinglista inför OS 2024.)

När ovanstående uppfyllts tillkommer de svenska kriterierna för nominering och uttagning.

Topp-12-kapacitet – SOK:s grundkriterium

Här har Sveriges Olympiska Kommittés gamla topp-8-kriterium nu ersatts av ett topp-12-kriterium. Det innebär att den aktive måste uppfylla SOK:s topp-12-kriterium för att kunna nomineras av förbundskapten Kajsa Bergqvist. Detta är det svenska grundkriteriet, och Svensk Friidrott har på uppdrag av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) tagit fram de olika gränserna som gäller. Nomineringsgränserna samt det som kallas godkända nomineringsnivåer redovisas på Svensk Friidrotts uttagningssidor.

– Mitt uppdrag var att utgå från OS 2016, OS 2021, VM 2022 och VM 2023 och titta på aktiva som kom på placering 10-14 och vad de hade för årsbästa innan de åkte på respektive mästerskap. Jag har sedan räknat ut ett snitt för varje mästerskap och räknat ut ett snitt av de fyra resultaten och på så sätt fått fram nomineringsgränserna, säger Kajsa Bergqvist.

Genom att antingen klara nomineringsgränsen eller göra flera resultat inom den godkända nomineringsnivån, ett resultatspann nära kvalgränsen, blir den aktive nomineringsbar.

– Gör man resultat inom nomineringsnivån flera gånger, men inte lyckas ta sig under kvalgränsen så kan man ändå bli nominerad. Sedan gör SOK en helhetsbedömning innan de tar ut truppen. Nomineringsspannet ger en extra möjlighet för aktiva att bli nominerade för uttagning, säger Kajsa Bergqvist.

Vad kan du säga om förhållandet mellan WA:s kvalificeringsgränser (entry standards) och de svenska nomineringsgränserna?

- World Athletics sätter sina gränser utifrån target number i grenen och de har ingen direkt korrelation med de gränser som vi tagit fram för OS 2024 som grundas på topp-12-kriteriet. Våra gränser är det snitt som statistiken gett oss i respektive gren. Ofta är de svenska gränserna lättare än WA:s gränser, men de kan även vara tuffare, förklarar Kajsa, som betonar att hon bara kan nominera och att en nominering inte är en garanti för uttagning.

Många svenska framtidsnamn

Ett annat sätt att ta sig till OS är att bli uttagen på det så kallade framtidskriteriet. För att bli aktuell för detta krävs att SOK anser att man har möjlighet att vara med och slåss om topplaceringar vid nästkommande OS. Här är topp-12-kapacitet inte ett krav.

– Jag hoppas att vi har flera aktiva som kommer att bli uttagna på framtidskriteriet eftersom vi har en fantastisk ny generation på väg upp, säger Kajsa.

I dag, med över åtta månader kvar till OS, är det naturligtvis omöjligt för Kajsa att uttala sig om exakt hur stor friidrottstrupp Sverige kommer att skicka till Paris. Det hon däremot vet är att det finns många svenskar som har kapacitet att på olika sätt kvalificera sig.

- Det är alltid tufft att ta sig till ett OS, men jag hoppas på en stor trupp till Paris. Till VM i Budapest skickade vi den största truppen sedan hemma-VM 1995 och det är ju ett faktum att vi har en positiv trend just nu. Vi har etablerade stjärnor, vi har aktiva som är på väg mot världseliten och vi har även många lovande i de yngre leden, säger Kajsa.

Sammantaget fick vi i Budapest se hela 35 svenska starter och på de senaste olympiska spelen, Tokyo 2021, blev det 20 blågula starter och fantastiska två guld och ett silver. (I modern tid är det bara ett OS där Sverige haft fler starter, 24 stycken i Los Angeles 1984, och endast en gång har medaljskörden blivit större, tre guld i Aten 2004.)

Den generella kvalperioden för friidrotten är 1 juli 2023 – 30 juni 2024. För maraton gäller 1 november 2022 – 30 april 2024, medan mångkampare, gångare och stafettlag kan kvala mellan 31 december 2022 och 30 juni 2024.

Här på uttagningssidorna hittas target number, nomineringsgräns, nomineringsspann samt WA:s entry standard för respeketive gren. 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Andreas Kramer 8805
Kramer OS-klar: "Klart jag siktar på final"

Med exakt 100 dagar kvar till OS-invigningen presenteras 800-meterslöparen Andreas Kramer som en av de uttagna till OS. Efter IVM-silvret i Glasgow tidigare i år och klarad kvaltid redan under fjolåret var uttagningen ett eventuellt inte så överraska…

LÄS MER