Annons

Annons

UMEÅ är ett av Svensk Friidrotts fördjupade samarbeten kring en elitmiljö med syftet att skapa samverkan mellan olika aktörer för att ge så bra förutsättningar som möjligt i vardagen för en elitsatsning. Svensk Friidrott verkar för att stötta långsiktiga och hållbara friidrottssatsningar. Vid Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) i Umeå finns fem heltidsanställda friidrottstränare kopplade till verksamheten och träningsmöjligheterna är av hög klass. Därutöver finns fystränare, testpersonal, fysioterapeuter, dietist och psykologer som kompletterar stödteamet kring friidrottarna. I Umeå finns ett friidrottsgymnasium (RIG) och 150 olika utbildningar på Umeå Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som är ett av Riksidrottsförbundet utsedda Riksidrottsuniversitet (RIU). Svensk Friidrotts övriga elitidrottsmiljöer är i dagsläget lokaliserade i Falun, Stockholm, Karlstad, Göteborg, Växjö och Malmö.

 

Friidrottens Kompetenscentrum (FKC)

FKC är ett samarbete mellan Umeå universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Umeå kommun och Svenska Friidrottsförbundet.

Som aktiv FKC-student får du tillgång till

 • Samarbete med tränare som har stor erfarenhet av elitfriidrott
 • Kostnadsfri tillgång till Umeås friidrottsanläggningar (Friidrottshallen Nolia vid Dragonens idrottscentrum och Campus Arena i anslutning till IKSU sport)
 • Idrottshögskolans Prestationsteam
  Du har möjlighet att boka; Idrottsmedicinsk support, tester i UMEX-labbet och Prestationslabbet, Kostrådgivning, Idrottspsykologiska samtal samt Studievägledning/Karriärsamtal.
  Läs mer om Idrottshögskolans Prestationsteam.
 • Fystränare för konsultation, tester och träning
 • Möjlighet att anpassa din studietakt, tentatillfällen, praktikort med mera på alla Umeå Universitets utbildningar samt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Umeå
 • Kostnadsfria fortbildningstillfällen kring träning och elitidrott
 • Subventionerad lunch på restaurang, Hansson & Hammar, som finns på IKSU Sport
 • Subventionerat pris på träningsanläggningen IKSU Sport
 • En bra träningsmiljö med korta avstånd mellan boende, träning och studier
 • Gratis massage av studenterna vid Idrottsfysiologprogrammet som är under utbildning

Träningsanläggningar: I staden som andas idrott finns många träningsanläggningar och -möjligheter. Du som FKC-student har fri tillgång till friidrottshall och utomhusanläggning. Träningsupplägget är flexibelt för att passa studierna. Som student vid FKC i Umeå har du tillgång till en modern friidrottshall på Nolia (Dragonens idrottscentrum) samt möjlighet att nyttja friidrottsarenan Campus friidrottsarena som ligger i anslutning till IKSU. I kommunen finns även ett brett utbud av löparspår, styrketräningsanläggningar m.m. Idrottscampus vid Umeå universitet är under ständig utveckling. På campus finns konstgräsplan, beachvolleybollplaner och Campus friidrottsarena. Campus ligger i närhet till motionsspår och har många ytor för spontanidrott.

IKSU Sport som finns på universitetsområdet är ett av Europas största sportcenter och är för närvarande 26 000 m². Det utgör en stor del av idrottsmiljön.

På IKSU Sport finns även en studerandelokal för våra idrottsstudenter och elitidrottare. Studerandelokalen fungerar som samtliga idrottsstudenters mötesplats där du kan studera enskilt eller i grupp, värma medtagen mat eller bara ha en lugn stund i sofforna.

Vid universitetet finns UMEX-labbet och Prestationsutvecklingslabbet där du har möjlighet att göra ett flertal tester för att utvärdera din fysiska status, allt ifrån styrke- och konditionsmätningar till genomgång av rörlighet och kroppssammansättning finns att tillgå.

Instruktion i gymmet med fystränare: Som FKC-student kan du boka en gymtid och få hjälp av en fystränare vid Idrottshögskolan.

Träningsupplägg: Du som FKC-student kan i samråd med tränare lägga upp ett individuellt träningsprogram som anpassas till studiesituationen. Upplägget är flexibelt, du väljer själv om du vill följa ditt eget program eller om du vill ta hjälp av FKCs tränare.

Du kan naturligtvis ha kvar din huvudtränare som i samråd med FKC-tränaren lägger upp träningsprogram och så vidare. I dagsläget finns fem tränare inom ramen för FKC och Riksfriidrottsgymnasiet i Umeå (FIG Umeå) med kompetens inom alla grenar och grengrupper.

Här kan du se en film om dubbla karriärer vid FKC.

Mer information, och kontaktuppgifter till, Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) hittar du här.

 

Ansökan och antagning

Du som är intresserad av att söka till någon av friidrottens elitidrottsmiljer gör det via ett ansökningsformulär. Länken hittar du här. Observera att du som söker till Malmö (MIA) har en annan länk här. 

Vägledande för bedömning av sökande är Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivåer. Undantag från resultatutvecklingsnivåerna kan göras men sker då i samråd med sportchef, förbundskapten, PC-ansvarig i respektive grengrupp och styrgruppen för respektive elitidrottsmiljö.

Ansökan sker senast 15 april respektive 15 oktober. Om du tänker kombinera elitfriidrott och högskole- eller universitetsstudier i elitidrottsmiljön behöver du också göra en ordinarie ansökan till högskolan eller universitetet avseende studierna. Ansöker gör du här.