Annons

Annons

Vad är skillnaden mellan distrikt och central sanktion?

Centralsanktion: Tävling som i huvudsak vänder sig till tävlande utanför det direkta närområdet. För långlopp, mer än 200 vuxna deltagare (över 16 år). Högre krav på tävlingens genomförande, till exempel ska eltidtagning användas. Tävlingar med central sanktion syns i SFIFs tävlingskalender på friidrott.se.

Distriktsanktion: Tävling som i huvudsak vänder sig till tävlande inom det direkta närområdet. För långlopp: färre än 200 vuxna deltagare (över 16 år). Lägre krav på tävlingens genomförande, till exempel kan manuell tidtagning användas. Distriktssanktion söks til distriktet senast 8 dagar innan tävlingsdagen. Tävlingar med central sanktion syns inte i SFIFs tävlingskalender på friidrott.se men i distriktens kalendrar.

Vilka ansökningsperioder gäller för sanktionsansökan?

Centrala sanktioner söks under två perioder: 

Maj månad: ansökan för kommande inomhussäsong.

September månad: ansökan för nästkommande utomhussäsong. Obs! Sanktionsansökningar för utomhussäsongen 2024 flyttas fram till oktober månad.

Går det att söka om central sanktion efter att ansökningsperioden är slut?

Central sanktion kan sökas löpande men hänsyn kommer då tas till de tävlingar som redan beviljats sanktion. Distriktssanktion söks vanligen senast 8 dagar innan tävlingens genomförande.

Hur betalar vi för sanktionen?

Från och med utomhussäsongen 2023 ska sanktionsavgiften betalas innan tävlingen genomförs. Alternativen för betalning är kort, swish (kräver privat utlägg) eller faktura. Fakturan ska betalas inom 20 dagar från det datum sanktionsansökan skickas in.

Jag kan inte skicka in sanktionsansökan, vad gör jag för fel?

För att ansöka om sanktion behöver rollen ”Tävlingsadministratör” vara registrerad i IdrottOnline. För att aktivera rollen, gör följande:

  1. Logga in som föreningsadministratör på er IdrottOnline-sida.
  2. Välj fliken administration i toppmenyn, därefter person i vänstermenyn.
  3. Sök på ditt eller det namn som ska bli administratör, klicka på det när det dyker upp.
  4. I rutan för roller, välj redigera.
  5. I den mittersta rullistan välj ”Svenska Friidrottsförbundet”, i den högra ”Alla”.
  6. Bocka för ”tävlingsadministratör” och spara.
  7. Logga ut och in igen för att uppdateringen ska synkas

Hur söker jag om sanktion för åldersklasser under 12 år?

Om ni ska ha en tävling enbart med åldersklasser under 12 år ska ni anmäla en barntävling. Ska ni ha med barn under 12 år i samma tävling som åldersklasser över 12 år ska ni ansöka om sanktion för tävlingen som vanligt men också anmäla en barntävling med samma namn. Detta för att skapa en översikt öve de barntävlingra som arrangeras. 

Hur gör jag om jag behöver ändra min sanktionsansökan genom att till exempel lägga till eller ta bort en gren eller åldersklass?

Logga in som tävlingsadministratör i systemet för tävlingsansökan. Markera aktuell tävling --> tryck på knappen ”ändra” i högerspalten--> gör de ändringar som behövs --> tryck på spara ändring.

Kan jag kopiera tidigare sanktionsansökningar?

Ja, efter att en tävling är inlagd en gång i systemet kan den kopieras. Logga in som tävlingsadministratör --> markera aktuell tävling --> tryck i knappen ”kopiera” i högerspalten.

Kan jag se om andra redan har sökt det datum vi funderar på?

Ja. Logga in som tävlingsadministratör i systemet för tävlingsansökan --> gå in på sidan ”Tävlingskalender” som finns högst upp på sidan--> sök efter aktuell säsong eller datum.

Kan jag se tävlingen vi har sökt sanktion för i en tävlingskalender?

Centrala sanktioner syns i SFIF:s tävlingskalender, distriktssanktioner syns i distriktens egna kalendrar.

Varför är vissa åldersgrupper blockerade på väglopp?

Vid lopp som innebär en total individuell löpdistans motsvarande halvmarathon eller längre får det endast delta tävlande som under året fyller minst 17 år. Detta inkluderar även tidslopp där den tävlande kan komma att avverka en sådan distans.