Annons

Annons

 

Vad är skillnaden mellan distrikt och central sanktion?

Centralsanktion: Tävling som i huvudsak vänder sig till tävlande utanför det direkta närområdet. För långlopp, mer än 200 vuxna deltagare (över 16 år). Högre krav på tävlingens genomförande, till exempel ska eltidtagning användas. Tävlingar med central sanktion syns i SFIFs tävlingskalender på friidrott.se.

Distriktsanktion: Tävling som i huvudsak vänder sig till tävlande inom det direkta närområdet. För långlopp: färre än 200 vuxna deltagare (över 16 år). Lägre krav på tävlingens genomförande, till exempel kan manuell tidtagning användas. Distriktssanktion ska göras senast 8 dagar innan tävlingsdagen. Tävlingar med distriktsanktion syns inte i SFIFs tävlingskalender på friidrott.se men i distriktens kalendrar.

Vilka ansökningsperioder gäller för sanktionsansökan?

Centrala sanktioner söks under två perioder: 

Maj månad: ansökan för kommande inomhussäsong.

September månad: ansökan för nästkommande utomhussäsong. Obs! Sanktionsansökningar för utomhussäsongen 2024 flyttas fram till oktober månad.

Går det att söka om central sanktion efter att ansökningsperioden är slut?

Central sanktion kan sökas löpande men hänsyn kommer då tas till de tävlingar som redan beviljats sanktion. Distriktssanktion söks vanligen senast 8 dagar innan tävlingens genomförande.

Vad är handläggningstiden för ansökta sanktioner?

Centrala sanktioner ska ansökas om i god tid. Ansökningsperiod för kommande utomhussäsong är september månad, medans maj månad är ansökningsperiod för kommande inomhussäsong. Handläggningstid är då cirka 2 månader, de hanteras först av distrikten och sedan av SFIF/TAK. För centrala sanktionsansökningar som kommer in efter avslutad ansökningsperiod varierar handläggningstiden då hänsyn till redan godkända tävlingar behöver tas. 

Handläggningstiden för distriktssanktioner varierar från distrikt till distrikt så det bästa är att höra av sig direkt till aktuellt distrikt. Men 1–2 veckor brukar vara normal handläggningstid. 

Vad kostar en sanktion?

Nationell (central) sanktion kostar: 

  • Arena och Inomhus: 660 kr/dag
  • Arena och Inomhus med fler än 1.000 deltagare/dag: 1.000 kr/dag
  • Mångkamp (både inomhus och utomhus): 660 kr
  • Långlopp och Stafetter utanför arena: 1.300 kr/dag
  • Långlopp och Stafetter utanför arena med mer än 10.000 deltagare över 16 år: tilläggsavgift 13.200 kr
  • Ultralopp (distanser längre än maraton): 1.300 kr
  • OCR-lopp: 1.300 kr
  • Internationell sanktion 3.300 kr

Distriktssanktion och övrig sanktion (inkl. anmälan om barntävling) är avgiftsfri. 

Hur betalar vi för sanktionen?

Centrala sanktionsansökningar betalas efter avslutad tävling. Det skickas automatiskt en faktura eller länk till betalning till vald kontaktperson i sanktionsansökan. Alternativen för betalning är kort, swish (kräver privat utlägg) eller faktura. Betalningsmetod väljs under sanktionsansökan, men betalas först efter avslutad tävling. Betalning ska göras inom 20 dagar från det datum fakturan/betalningslänk skickas ut. 

Jag kan inte logga in på tavlingsansokan.se, vad gör jag för fel?

För att Svensk Friidrotts system för tävlingsansökan ska fungera behöver ni som förening göra två saker: 

  1. Tillåta integrering från IdrottOnline
  2. Se till att de personer i föreningen som ska ansökan om sanktion har rollen "tävlingsadministratör" i IdrottOnline

Information om ovanstående punkter finns i den här manualen. 

Hur söker jag om sanktion för åldersklasser under 12 år?

Om ni ska ha en tävling enbart med åldersklasser under 12 år ska ni anmäla en barntävling. Ska ni ha med barn under 12 år i samma tävling som åldersklasser över 12 år ska ni ansöka om sanktion för tävlingen som vanligt men också anmäla en barntävling med samma namn. Detta för att skapa en översikt över de barntävlingar som arrangeras. 

Hur gör jag om jag behöver ändra min sanktionsansökan genom att till exempel lägga till eller ta bort en gren eller åldersklass?

Logga in som tävlingsadministratör i systemet för tävlingsansökan. Markera aktuell tävling --> tryck på knappen ”ändra” i högerspalten--> gör de ändringar som behövs --> tryck på spara ändring.

Kan jag kopiera tidigare sanktionsansökningar?

Ja, efter att en tävling är inlagd en gång i systemet kan den kopieras. Logga in som tävlingsadministratör --> markera aktuell tävling --> tryck i knappen ”kopiera” i högerspalten.

Kan jag se om andra redan har sökt det datum vi funderar på?

Ja. Logga in som tävlingsadministratör i systemet för tävlingsansökan --> gå in på sidan ”Tävlingskalender” som finns högst upp på sidan--> sök efter aktuell säsong eller datum.

Kan jag se tävlingen vi har sökt sanktion för i en tävlingskalender?

Centrala sanktioner syns i SFIF:s tävlingskalender, distriktssanktioner syns i distriktens egna kalendrar.

Varför är vissa åldersgrupper blockerade på väglopp?

Vid lopp som innebär en total individuell löpdistans motsvarande halvmarathon eller längre får det endast delta tävlande som under året fyller minst 17 år. Detta inkluderar även tidslopp där den tävlande kan komma att avverka en sådan distans.