Annons

Annons

FALUN är ett av Svensk Friidrotts fördjupade samarbeten kring en elitmiljö med syftet att skapa samverkan mellan olika aktörer för att ge så bra förutsättningar som möjligt i vardagen för en elitsatsning. Svensk Friidrott verkar för att stötta långsiktiga och hållbara friidrottssatsningar. På Dalarna Sports Academy Elit (DSA Elit) har du möjlighet att idrotta på heltid eller kombinera din elitsatsning med högskolestudier eller deltidsarbete. Träningen bedrivs på Lugnets idrottscentrum där det finns välutrustade träningsanläggningar. DSA Elit samarbetar nära med Riksidrottsgymnasiet (RIG), Prestationscentrum (PC) i sprint/häck, samt med Högskolan Dalarna. Aktiva erbjuds idrottsspecifika tester med modern teknik. Tillsammans erbjuder Falun elitfriidrottare en röd tråd från gymnasiet och karriären ut. Svensk Friidrotts övriga elitidrottsmiljöer är i dagsläget lokaliserade i Umeå, Stockholm, Karlstad, Göteborg, Växjö och Malmö.

 

Dalarna Sports Academy Elit (DSA Elit)

Dalarnas egen elitidrottsmiljö har till syfte att stötta och främja elitidrottare i den dagliga träningen. Verksamheten drivs av RF-SISU Dalarna med medel från Falu och Borlänge kommun samt specialidrottsförbunden för de fem olika idrotterna som ingår i verksamheten, varav friidrott är en. 

Lugnet idrottscentrum är ett komplett träningsområde för friidrott. Där finner ni välutrustade träningsanläggningar med en bra friidrottshall där samtliga friidrottens grenar bedriver huvuddelen av sin träning. I friidrottshallen finns även en stor styrketräningslokal, där tränar ni sida vid sida med idrottare från våra andra idrotter inom vår elitmiljö.

Utomhusarenan samt kastplanen för friidrott ligger i direkt anslutning till friidrottshallen vilket möjliggör för oss med fördel att kombinerade utomhus- och inomhusträning.

På området Lugnet bedriver vi även kompletterande träning i den fina dalamiljön i form av trapp- och backlöpning runtom på skidstadion. Kampsportshallen en uppskattad träningslokal där DSA Elit kör utmanande hopp- och rörlighetsträning på mjukt underlag tillsammans med de övriga idrottarna. Dessa pass är uppskattade både ur ett kvalitéts och socialt perspektiv. Simhallen är även den en uppskattad anläggning av de aktiva och nyttjas för alternativträning och återhämtningspass.

Mer information om elitmiljön och de förutsättningar och åtaganden som finns för dig som aktiv kan ses här.

DSA Elit friidrott samarbetar nära med Riksfriidrottsgymnasiet och Prestationscentrat i sprint- och häcklöpning. Vi tillsammans bildar Friidrottens elitmiljö och erbjuder dig som friidrottare en röd tråd från gymnasiet och karriären ut.

Som elitidrottare vid DSA Elit har du möjlighet att kombinera din elitsatsning med högskolestudier, deltidsarbete eller genom att satsa på idrotten heltid.

Högskolan Dalarnas campus ligger ett stenkast från vår friidrottshall. Vilket ger många av våra aktiva möjligheten att börja dagen med ett träningspass på morgonen, därefter akademiska studier för att sedan avsluta dagen med ett andra träningspass. Den tillvaron ger en ”college-känsla” bland er idrottare med både trevliga tränings- och studiekamrater.

I samverkan med Högskolan Dalarna och LIVI (Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut) genomförs idrottsspecifika tester med modern teknik.

Vår verksamhet vilar på positiv och stimulerande träningskultur och miljö där delningskulturen är viktig bland aktiva och tränare. Sparringen i vardagen är ofta en positiv fördel som lyfts fram bland aktiva vid DSA Elit.

Här hittar ni Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivåer, vilka ligger till stor grund vid antagningsprocessen till Dala Sports Academy Elit friidrott.

Framgångsrika friidrottare i elitmiljö genom åren: Ragnar Carlsson (släggkastning, viktkastning), Axelina Johansson (kulstötning), Zion Eriksson (100m, 200m), Vanessa Kamga (diskuskastning, viktkastning), Grete Ahlberg (släggkastning, viktkastning), Sara Lennman (kulstötning), Susanna Kallur (100mh, 60mh, 100m, 60m), Odain Rose (60m, 100m), Tracey Andersson (släggkastning, viktkastning), Jenny Kallur (100mh, 60mh, 100m, 60m), Mattias Jons (släggkastning, viktkastning), Kirsten Belin (stavhopp), Jonathan Holm (110mh, 60mh), Mats Olsson (kulstötning), Olof Hansson (spjutkastning), Jenny Melin (60m), Isabell Eurenius (100m, 200m), Andreas Gustavsson (mångkamp), Marie Hilmersson (släggkastning), Rafael Askros (110mh, 60mh), Samuel Linden (mångkamp) och Emil Uhlin (höjdhopp, mångkamp).

Friidrottsverksamheten startade 1993 med inriktning mot medel- och långdistanslöpning. År 2002 tillkom sprint och häcklöpning. Från 2005 inkluderas samtliga av friidrottens grenar.

Mer information om, och kontaktuppgifter till, Dalarna Sports Academy (DSA) hittar du här.

Här kan du se en film om Dalarna Sports Academy.

 

Ansökan och antagning

Du som är intresserad av att söka till någon av friidrottens elitidrottsmiljer gör det via ett ansökningsformulär. Länken hittar du här. Observera att du som söker till Malmö (MIA) har en annan länk här. 

Vägledande för bedömning av sökande är Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivåer. Undantag från resultatutvecklingsnivåerna kan göras men sker då i samråd med sportchef, förbundskapten, PC-ansvarig i respektive grengrupp och styrgruppen för respektive elitidrottsmiljö.

Ansökan sker senast 15 april respektive 15 oktober. Om du tänker kombinera elitfriidrott och högskole- eller universitetsstudier i elitidrottsmiljön behöver du också göra en ordinarie ansökan till högskolan eller universitetet avseende studierna. Ansöker gör du här.