Annons

Annons

Perseus och Monica vann SM i varmt Rättvik

Persesus SM Perseus Karström tog enkelt hem SM-guldet på 20 kilometer.

FOTO: SVEN BLOMKVIST

Vid lördagens Gång-SM i Rättvik bjöds deltagarna på lite väl bra sommarväder med sol och 27 grader. Förhandsfavoriterna Persues Karlström och Monica Svensson gjorde ingen besviken när de kunde ta hem SM-gulden.

Banan på drygt 1 kilometer runt några villakvarter kantades av en hel del nyfikna åskådare i trädgårdarna. Tävlingsledaren Anders Björkman i IK Jarl hade engagerat boende längs banan som svalkade deltagarna med trädgårdsslangen, vilket var väldigt uppskattat.

Svensk Friidrotts världsstjärna Perseus Karlström, Eskilstuna, stod så klart i särklass. Hans klubbkamrat Mustafa Aenenboyr som debuterade på 20 kilometer hängde med i 2,5 kilometer, vilket han senare fick sota för. Perseus vann på 1:27.43 efter 45:01 på första milen. Ett bra fartpass för Perseus i värme inför VM i Budapest i augusti där han liksom i Eugene ifjol planerar att dubblera på 20 och 35 kilometer.

Mustafa som SM-debuterade i mars med att vinna Inomhus-SM på 5000 meter kom två på 1:52.31. Christer Svensson, Växjö, som fullföljde 20 kilometer på SM för 34:e året i rad tog bronset på 1:57.34.

På damernas 10 kilometer var Monica Svensson, Växjö, den enda som kom till start. Hon hade länge sällskap av en norsk 16-åring, Kristoffer Randall. Monica gick på 50:20 och var därmed först i mål för 56:e gången i senior-SM. Nästa SM-tävling i gång blir 5000 meter vid Friidrott-SM i Söderhamn.

Hitta mer information på arrangörens hemsida.

/Birger Fält

Relaterade nyheter