Annons

Svenska löpartalanger – nio år av utveckling av svensk elitlöpning

Löpträning 1DS 9299 3137 Svenska löpartalanger på språng i Skatås i Göteborg.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Svenska löpartalanger har under nio år funnits som stöd och inspiration för lovande löpare och har som mål att rusta dem för en hållbar karriär: ”Den riktigt stora vinsten är tränarna, som kan ta med sig nya idéer hem till klubben”, säger Johan Wettergren, en av grundarna till satsningen.

Annons

För nio år sedan startades prestationscentrum för lång- och medeldistanslöpning med säte i Göteborg och det tog inte mer än ett halvår innan coacherna Ulf Friberg och Johan Wettergren även drog igång satsningen Svenska Löpartalanger. 

– Vi hade i uppdrag att stötta och stärka den befintliga eliten och se till att vi hade en framtida elit, och Svenska löpartalanger blev ett renodlat projekt för den kommande eliten, säger Johan Wettergren.

Nu, nästan nio år senare, räcker det med en snabb titt på statistiken kring Svenska löpartalanger för att se att satsningen har betalat sig. Tre löpare med bakgrund i projektet har tagit sig till OS, fyra till VM inomhus och utomhus och tio till inomhus- och utomhus-EM, och detta bara på seniornivå. På juniornivå är det betydligt fler och där finns även en del medaljer att visa upp.

Svenska löpartalanger vände sig till en början till löpare mellan 17 och 19 år, men projektet växte allt eftersom och nu finns det tre grupper: 15–17 år, 17–20 år och 20–23 år.

– Vi hade varit med ett tag och såg att många aktiva som presterar väldigt bra när de är 15, 16 år försvinner sen. Vissa tränade för hårt och för seniorinriktat, man byggde inte för framtiden, utan bara för nästa juniormästerskap. Vi ville utbilda tränarna och få fler att förstå att det kan ta 8 till 10 år innan man blir riktigt bra, säger Ulf Friberg och fortsätter:

Annons

– Man hinner göra så mycket fel när man är 15, 16 år. Det är många som slutar men även många som rusar på och tränar för mycket.

Johan Wettergren fyller i:

– Svenska löpartalanger innebär en stor stimulans för de aktiva, men den riktigt stora vinsten är tränarna, som kan ta med sig nya idéer hem till klubben.

Det finns inte bara en anledning till att man är en löpartalang när man är i 15-årsåldern. Det kan bero på att man har begåvats med en osedvanlig talang, att man tränar hårt eller att man är tidigt utvecklad. Ulf Friberg säger att just kroppens utveckling kan spela stor roll, vissa är som 12-åringar i den åldern medan andra är som 19-åringar. Det ger så klart utslag i den fysiska prestationen.

– Men oavsett om du är en supertalang eller inte så gäller det att skydda de som rusar på för hårt. Att vara med här kan vara en push för de som är 15 år som inte riktigt har drivkraften, men samtidigt får du inte ha drivkraften 24 timmar om dygnet. Det gäller att hitta en balans, säger han.

Annons

Han säger också att jakten på rekord i 15–17-årsåldern är problematisk. Det är lätt att glorifiera ungdomar och unga juniorer som slår rekord, men Ulf vill att man ska vara försiktig med det. Ulf och Johan strävar efter att lära aktiva och tränare att träningen då ska vara hållbar och fungera i längden, inte en rekordjakt.

– Har man ödslat all kraft på att sätta rekord när man är 16 år kan man ha blåst ut allt när man är19 år. Det kommer motgångar förr eller senare och det gäller att lära sig tackla dem för att kunna bli en duktig senior, säger Ulf. 

Stort intresse för projektet direkt

Två gånger om året arrangeras utvecklingsträffar för löparna och deras coacher, i Göteborg. Då får de möjlighet att träna tillsammans, dela erfarenheter, göra tester, prova alternativ träning och inte minst träffa aktiva och tränare från hela Sverige. Intresset var stort direkt från de löpare och coacher som bjöds in till den första träffen.

– Det var ett väldigt stort intresse från början. Vi har hittills inte haft någon som har tackat nej till att vara med när de har fått frågan. Vissa har ju sedan slutat med sin satsning och droppat av därför, men alla har velat vara med. Även bland folk utanför är intresset stort för det vi gör, säger Johan Wettergren.

Annons

Löparna väljs initialt ut genom en objektiv uttagning som grundar sig på rena prestationer och sedan tillkommer en subjektiv bedömning där löparens olika förutsättningar vägs in. För att bredda verksamheten kan de vara lite mer liberala mot de som kommer från mindre föreningar i landet och som har en tränare som inte varit med tidigare. När man blir intagen som 15-åring är man garanterad två år innan intagningen till gruppen 17–19 år. Blir man intagen som 16-åring har man således bara ett år på sig för att visa att man platsar i nästa grupp. Vilka som går vidare till nästa grupp hänger inte endast på prestation eftersom form och utveckling går upp och ner, framför allt i den åldern. Den huvudsakliga gruppen som innehåller flest aktiva är just 17–19 år, som även var den ursprungliga satsningen.

När Ulf och Johan får frågan om det viktigaste med satsningen svarar båda två att det är nätverkande och att coacha tränarna.

– Det handlar om nätverk mellan de aktiva, mellan aktiva och tränare och mellan oss och dem. Det underlättar vårt arbete i och med att vi etablerar kontakt med dem och förhoppningsvis får deras förtroende. Det gör det lättare för dem och för oss att höra av sig, säger Johan Wettergren.

Vid intagningen kan det alltså vara en fördel att komma från en mindre klubb där utbudet av tränare och andra aktiva som håller samma nivå som du själv kan vara begränsat. Flera aktiva har lyft just detta och sagt att de till vardags tränar ensamma i sin klubb och saknar någon att sparra med, något de får i och med Svenska löpartalanger.

– När vi har våra utvecklingsträffar är vi många som tränar tillsammans och samtliga håller en hög nivå. Det är en normal lördag för oss som bor här i Göteborg, men så ser det inte ut överallt i Sverige, säger Johan. 

Annons

Viktig partner gick in

För att Svenska löpartalanger, med de årliga träffarna och lägren, skulle fungera krävdes en sponsor och där gick Sundström, en av Svensk Friidrotts partners, in. Det hela kom sig naturligt eftersom Ivan Sundström, styrelseordförande i Sundström, är gift med löpcoachen Malin Sundström och pappa till landslagslöparen Simon Sundström. Kärleken till löpningen fanns alltså redan på plats, liksom viljan att stötta den kommande eliten.

Och framtiden för Svenska löpartalanger ser ljus ut. Statistiken visar hittills på framgångar, och det finns ingen anledning att tro att det skulle se annorlunda ut framöver, tvärtom.

– Generationen födda 98 är idag väldigt framgångsrika och förhoppningsvis har vi gjort skillnad där, säger Johan Wettergren.

Ulf fortsätter:

Annons

– Det är svårt att säga hur det skulle ha sett ut om inte Svenska löpartalanger hade funnits, men jag hoppas och tror att vi gör skillnad på lång sikt. Nu är det etablerat och jag tror att vi påverkar mer och mer. De flesta aktiva som är med i juniormästerskapen har en bakgrund i projektet och det är bra för dem att vara med på JEM och JVM för att skaffa sig erfarenheter. Men för oss handlar det om att öka kunskapen, framför allt. 

Freja Bjerström från Björnstorps IF har varit en del av Svenska löpartalanger sedan 2022. Hon kände inte till Svenska löpartalanger när hon fick frågan om att vara med. Vi frågade henne om hennes upplevelse av det hittills.

Vad har du tyckt om träffarna så här långt?

– Jag tycker att träffarna är väldigt lärorika och jag tycker att föreläsningarna brukar vara väldigt bra. Framför allt de föreläsningar där löpare med framgångsrika karriärer berättar om sina liv. Sedan tycker jag också att träffarna är bra eftersom man får lära känna sina ”konkurrenter” på ett sätt som man inte får när man bara träffas på tävlingar. 

Hur har träffarna påverkat din träning?

Annons

– Min pappa har fått ta tränarrollen på träffarna då min tränare Arne Mårtensson inte har kunnat följa med. Min träning har förändrats genom att jag tränar mer alternativ träning och att jag är mer medveten om vad tröskelträningen gör.

Svenska löpartalanger i siffror

  • Antal löpare som är eller har varit en del av satsningen: 158
  • Antal aktiva just nu: 68
  • Antal svenska rekord satta av löpare från Svenska löpartalanger: 7
  • Antal svenska juniorrekord satta av löpare från Svenska löpartalanger: 11
  • Antal juniormästerskapsmedaljer tagna av löpare från Svenska löpartalanger: 8

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Duplantis
Imponerande svenska prestationer i Ostrava

Armand Duplantis vann sin vana trogen och försökte även vässa det egna världsrekordet till 6.29. Den här gången fick dock Mondo nöja sig med ett nytt stadionrekord på 6.13. Starka insatser i Ostrava även av Samuel Pihlström och Wictor Petersson.

LÄS MER