Annons

Annons

Sverige tia på Lag-EM efter stor dramatik: "Grymt fin laginsats!"

SWE 4X400m 8699

FOTO: DECA TEXT&BILD

TV+TEXT: Sverige blev tia på Lag-EM i Polen och i den allra sista grenen passerade Blågult rivalen Finland efter ett fall och stor dramatik. ”En grymt fin laginsats – hela helgen!” summerar förbundskapten Kajsa Bergqvist.

OBS! Längre ner i artikeln hittar du intervjuer med ett antal av våra Lag-EM-hjältar!

***

SVERIGE VAR TIONDE LAG redan i fredags kväll och när allt kan summeras på söndag kväll är laget alltjämt på samma fina placering i den högsta divisionen av Lag-EM. Tre placeringar bättre än vad statistikernas förhandstips angav.

- Jag är så himla stolt över hela det här gänget! Det är så många som höjer sig och krigar hem de viktiga pluspoängen. Och vi sa ju det internt redan på förhand: vi går för topp-tio! säger förbundskapten Kajsa Bergqvist, som fick vara med om en oerhört dramatisk upplösning av hela tävlingen.

Inför den avslutande grenen, en mixstafett över 4x400 meter låg Sverige på 11:e plats, 3,5 poäng bakom Finland och båda lagen var i samma heat.

Sverige och Finland följdes åt över de tre första sträckorna, men vid den sista växlingen uppstod en tilltrasslad situation som resulterade i att Finlands avslutare ramlade. Emil Johansson lyckades däremot få över pinnen till Moa Granat som kunde föra Sverige i mål på en femteplats i heatet. Sverige blev tolva totalt i grenen medan Finland blev sist.

Finland lämnade efter loppet in en protest men den avslogs. Sverige slutade som totaltia på Lag-EM, en halv poäng före Finland.

Det svenska laget – Kasper Kadestål, Lisa Lilja, Emil Johansson, Moa Granat – noterades för 3:17.93 vilket är svensk bästanotering i den nya grenen.

Söndagen i övrigt på en rad fina svenska insatser och för den allra vassaste svarade Andreas Almgren på 5000 meter. Turebergslöparen blev tvåa på 13:25.70, slagen med blott 22 hundradelar av spanjoren Thierry Ndikumwenayo. Läs mer HÄR!

Vi fick även se bra resultat från Julia Henriksson som satte nytt årsbästa på 200 meter (totalt 8:a med 23.22). Gedigna insatser även av Jakob Samuelsson i spjut (6:a med 78.68), Tilde Johansson i längd (7:a med 6.39), Wictor Petersson i kula (10:a med 19.06) och Hanna Hermansson på 1500 m (9:a på 4:13.73).

Här en intervju med Jakob Samuelsson:

Här en intervju med Tilde Johansson:

Wictor Petersson:

Hanna Hermansson:

Viktiga pluspoäng gentemot kalkylen plockade även Beatrice Lantz i spjut och Fabian Delryd i höjd.

Italien vann Lag-EM, medan silvret gick till hemmanationen och bronset till Tyskland.

HÄR hittas alla resultat.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER