Annons

Topp-12-kriterium ersätter topp-8 – "Steg i rätt riktning, men inte tillräckligt"

Freja Freja Avebäck i talarstolen.

Som väntat sänks kraven för OS-kvalificering då ett topp-12-kriterium ersätter det tidigare topp-8-ditot. Detta beslutades på SOK:s årsmöte. Svenska Friidrottsförbundet som vill att idrotternas egna uttagningskriterier ska gälla för OS-uttagning yrkade på avslag.

Annons

Sveriges Olympiska Kommittés krav om potential för en topp åtta-placering för att bli uttagen till OS har genom åren väckt stark kritik från olika håll, bland annat från Svenska Friidrottsförbundet som aktivt drivit frågan om en förändring och motionerat i ämnet. Svenska Friidrottsförbundets hållning är att idrotternas egna uttagningskriterier huvudsakligen ska gälla för uttagning till OS.

Inför årsmötet hade SOK:s styrelse lagt fram ett förslag som går i rätt riktning, men som ändå inte är tillräckligt enligt bland andra SFIF. Förslaget som nu röstades igenom innebär att det framöver räcker med att idrottaren har visat kvalité för en topp-12-placering, istället för topp-8. Dessutom ska det bli enklare att ta plats via det så kallade framtidskriteriet.

Beslutet var dock inte enhälligt. Svenska Friidrottsförbundet, Taekwondoförbundet och Simförbundet ställde sig inte bakom styrelsens förslag som helhet.

- SOK citerar på sin hemsida IOK:s valspråk: "I OS är det inte viktigast att vinna utan att delta, det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl", sa Svenska Friidrottsförbundets styrelseledamot Freja Avebäck när hon yrkade avslag på styrelsens motion och pläderade för friidrottens motion.

Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson:

Annons

- Beslutet som nu fattades är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt. Nu vet vi vad som gäller men vi kommer att fortsätta följa frågan också i framtiden.

***

Efter en lång debatt valdes Hans von Uthmann till ny ordförande i SOK. Röstsiffrorna i valet mellan Hans von Uthmann och Per Palmström blev 22-18 till von Uthmanns fördel.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Andreas Almgren (14)
Andreas Almgren EM-fyra på 10000 meter

Andreas Almgren var Europaetta på 10 000 meter inför EM i Rom och det fanns förhoppningar om en medalj för Turebergslöparen. Tyvärr räckte det inte för Andreas den här dagen utan han slutade fyra.

LÄS MER