Annons

Annons

Vanessa Kamga och Henrik Larsson knep pris för Årets genombrott i landslaget

Årets Genombrott I Landslaget 1TW 1929

FOTO: DECA TEXT&BILD

Under Atea Friidrottsgalans första del delades priser ut till Årets tränare och Årets genombrott i landslaget. Dessutom utsågs Årets ungdomsledare, Svenska löpares pris och Friidrottens vardagshjälte. Läs om vinnarna här.

Inte bara stjärnor på de stora arenorna prisas på Atea Friidrottsgalan, utan även hjältar från Sveriges friidrottsrörelse i form av ungdomsledare, tränare, ledare och vardagshjältar. De priserna delades ut under Atea Friidrottsgalans första del på Berns salonger i Stockholm. Men även pris för Årets genombrott i landslaget prisades. 

Du som inte är på plats kommer att kunna följa stora delar av galans andra del via Expressens sändning som startar 20.30.

Årets genombrott i landslaget

Nominerade: Henrik Larsson, Max Hrelja, Jonathan Grahn, Vanessa Kamga, Sara Lennman, Moa Granat

Vinnare:

Vanessa Kamga, flankerad av prisutdelarna Erica Johansson och Linda Douobauer.

Vanessa Kamga

I sitt fjärde internationella mästerskap visade Vanessa Kamga att hon kan prestera när det gäller som mest. På VM i Budapest inledde hon diskuskvalet med två ogiltiga kast och var under rejäl press inför den sista omgången. I det tredje kastet landade Vanessas diskus på 60.02, årsbästa och hennes näst längsta kast någonsin. Resultatet räckte till en 13:e plats, precis utanför de 12 som tog sig till final. På Finnkampen tog Vanessa den första svenska diskussegern på damsidan på tio år genom att kasta 60.68. 

Henrik Larsson

Henrik Larsson kom till inomhus-EM i Istanbul med ett nyslaget svenskt rekord på 60 meter. I semifinalen tangerade han rekordet med 6.56 och i finalen skulle det komma att gå ännu snabbare. I den jämna EM-finalen hade Henrik endast de två italienarna Ceccarelli och Jacobs före sig när han knep bronset på den svenska rekordtiden 6.53. Senare under året blev han under VM i Budapest den första svenska mannen i modern tid att ta sig till semifinal på 100 meter i ett globalt mästerskap.  

Årets tränare

Staffan Jönsson med prisutdelaren Kjell Isaksson.

Staffan Jönsson

Staffan Jönsson tog sig an uppgiften att träna två av våra främsta friidrottare, Fanny Roos och Daniel Ståhl, efter att Vésteinn Hafsteinsson avslutat samarbetet med de båda kastarna. På VM i Budapest coachade han Daniel Ståhl till ett fantastiskt guld där hela tävlingen avgjordes i det sista kastet. 

Årets ungdomsledare

Madde Olsson och Henrik Eneman tillsammans med prisutdelarna Margareta Uppströmer Älåker och Malin Ewerlöf.

Madde Olsson, IF Göta  

Med värme, kreativitet och ett otroligt engagemang inom friidrotten har denna ledare skapat en trygg miljö för sina aktiva att utvecklas i. Genom ett tydligt fokus om att ”alla ska med” har träningsgruppen och föreningen vuxit sig starkare tack vare denna ledares inkluderande ledarskap. 

För denna ledare läggs stor vikt vid att de aktiva ska få utvecklas till de friidrottare de själva vill bli, både på och utanför friidrottsarenan. I träningsgruppen har alla en lika stark röst och chansen att påverka sin egen satsning är självklar. Av sina aktiva får denna ledare kanske det bästa betyg en ledare kan få: världens bästa tränare. 

Henrik Eneman, IFK Göteborg  

Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta. 

För Henrik är det viktigt att dom som vill vara delaktiga också ska ges möjligheten. Genom sin lyhördhet är han specialist på att plocka fram det bästa ur dem han möter och engagerar människor. 

Henrik är en sådan ledare som gör mer än det som efterfrågas och mer än det som förväntas. Förutom sina egna ungdomar gästspelar han även ofta i klubbens andra träningsgrupper där det på senaste tiden blivit mer fokus på hoppgrenarna. 

Svenska löpares pris

Jonas Eklöf tillsammans med prisutdelaren Mustafa Mohamed.

Jonas Eklöf, Fika Sports Club  

Oavsett om du springer ultra, är en erfaren traillöpare eller springer dina första kilometer finns det plats för dig hos Jonas Eklöf i Fika sport club. Den välkomnande attityden har lockat över 200 medlemmar med olika bakgrunder och åldrar att hitta löparglädjen tillsammans. Jonas har en outtröttlig vilja att dela med sig av lusten att springa och få medlemmarna att utvecklas och arrangerar pass under veckans alla dagar. Under passen, som kan innehålla såväl intervaller som trail och sköna långpass, kan alla vara med och anpassa efter sin nivå. Man kan ge allt i intervallerna för att ta nästa steg i sin löpning eller vara med och springa för att det är trevligt. Men Fika sport club är mer än löpning, det är – som namnet skvallrar om – även en social gemenskap vilket knyter medlemmarna samman och skapar långsiktighet i träningen. 

Jonas Eklöf har tillsammans med sina duktiga ledare och farthållare skapat det som medlemmarna kallar Sveriges snällaste löparklubb, och ingen kan väl då vara mer förtjänt av Svenska löpares pris 2024. 

Friidrottens vardagshjälte

Sara Wäsström.

Sara Wäsström, Spårvägens FK 

Går det att förändra barns och ungdomars liv med friidrott? Ja, det visar om inte annat Årets vardagshjälte och det arbete hon har genomfört under de senaste åren. Hon har skapat en meningsfull fritid för barn i Stockholms mest socioekonomiskt utsatta områden genom att sänka trösklarna och erbjuda dem friidrottsträning, trygghet och en plats i svenskt föreningsliv på deras egen hemmaplan. Det började med en träningsgrupp i Sätra med ett tiotal ungdomar. Nu har det växt till flera grupper med barn och ungdomar från varierande bakgrunder från både norr- och söderort som tränar regelbundet tillsammans. Det här går bara att lyckas med om man har det enorma engagemang och den energi som vår pristagare har. Hon har byggt om konceptet friidrottsskola från grunden och verkligen skapat en friidrott för alla. 

Sara Wäsström från Spårvägens FK är sinnebilden av en vardagshjälte som driver sitt arbete med passion och engagemang – för barnens skull.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Arne Friidrottsgalan
Friidrottsgalans hederspris till Arne Ljungqvist

Applåderna och jublet ville aldrig tystna när Arne Ljungqvist tilldelades Friidrottsgalans hederspris, en utmärkelse som bara delats ut tre gånger tidigare. "Ljungqvists envetna arbete mot doping har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot"…

LÄS MER
Årets Prestation I FGP 1TW 2185
Alla vinnare från Atea Friidrottsgalan 2024

Berns salonger är platsen för årets upplaga av Atea Friidrottsgalan där priser delas ut till Friidrottssveriges största stjärnor. Här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestation i landslaget och Finnkampen och äve…

LÄS MER