Hem / Landslag & Elit / Elitfriidrott och studier / Gymnasiestudier och friidrottssatsning

Gymnasiestudier och friidrottssatsning

Det finns i dagsläget två möjligheter för dig som vill kombinera friidrotten med gymnasiestudier; riksidrottsgymnasier (RIG) eller nationella idrottsutbildningar (NIU). Går du ett RIG eller NIU läser du ett vanligt gymnasieprogram med ämnet specialidrott som du kan läsa upp till 700 poäng.

När du går ett RIG eller NIU och läser specialidrott får du möjlighet att träna friidrott på skoltid och lära dig om elitidrott i teorin.  

Skillnaden mellan RIG och NIU

Svensk Friidrott har RIG på sju orter runt om i Sverige varav ett RIG specifkt är för parafriidrottare och NIU finns på 19 orter spridda i landet. 

RIG är riksrekryterande vilket innebär att det finns sökande från runt om i Sverige och har inackorderingsstöd. NIU har lokal/ regional antagning och det finns ingen garanti på en förstahandsmottagning om eleven inte bor på orten. Tränartätheten på friidrottens RIG är 1 heltidstjänst på 10 elever jämfört med en halvtidstjänst på 12 elever på NIU. Kraven på socialt omhändertagande är också högre på RIG i och med att skolan ansvarar för boende och de idrottsliga delarna av studierna.

RIG- orter 2020-2023

Falun: Lugnetgymnasiet/ Kristinegymnasiet
Göteborg: Katrinelundsgymnasiet/ Bernadottegymnasiet
Karlstad: Sundstagymnasiet
Sollentuna: Rudbecksskolan
Umeå: Umeå Elitidrottsgymnasium
Växjö: Växjö Idrottsgymnasium
Bollnäs (parasport): Torsbergsgymnasiet/ Höghammargymnasiet

NIU-orter 2019-2023

Bollnäs: Torsbergsgymnasiet/ Höghammargymnasiet
Borås: Sven Erikssongymnasiet
Gävle: Borgargymnasiet
Halmstad: Sannarpsgymnasiet
Haparanda: Tornedalsskolan
Huddinge: Sjödalsgymnasiet
Jönköping: Sandagymnasiet
Karlskrona: Ehrensvärdska gymnasiet
Kristianstad: Söderportgymnasiet, Österängsgymnasiet, Milnergymnasiet, Christian 4:es gymnasium
Lidingö: Hersby gymnasium
Malmö: Malmö idrottsgymnasium
Norrköping: Hagagymnasiet
Skellefteå: Skellefteå gymnasium
Stockholm: Stockholms idrottsgymnasium
Uddevalla: Uddevalla Elitidrottsgymnasium
Uppsala: Celsiusskolan
Västerås: Widénska gymnasiet
Örebro: Wirginska skolan
Östersund: Jämtlands gymnasium

Ansökan och antagningsprocess till RIG och NIU friidrott

Det är gymnasieskolan, med verksamhetsansvariga och specialidrottslärana som håller i utbildningen, som hanterar och genomför ansökningsprocessen till friidrottens RIG och NIU. Det är de som kallar till och håller antagningsträffar, gör bedömningen och meddelar besked om antagning. Svenska Friidrottsförbundets ansvarig för elitidrott och studier följer processen och ger riktlinjer för hur antagningen ska gå till. Här kan du läsa Svenska Friidrottsförbundet riktlinjer och rekommendationer för ansöknings- och antagningsprocessen till friidrottens RIG och NIU.

Ansökningsprocessen sker i följande steg:

  1. Du som vill gå RIG eller NIU i friidrott skickar in en webbaserad ansökan genom att klicka på knappen längst ned på denna sida. När du gör din ansökan skapar du samtidigt en inloggning till ansökningsportalen, kom ihåg dina inloggningsuppgifter. Ansökan till RIG stänger den 15 oktober 2020 och ansökan till NIU stänger den 1 december 2020. Här hittar du länken till ansökningsportalen https://www.friidrottsgymnasieansokan.se/.

  2. Du som sökt till RIG eller NIU kan bli kallad till ett antagningstillfälle där du får göra några fystester, träffa specialidrottslärarna och deltar i ett samtal eller intervju. 

  3. Antagningsprocessen med antagningstillfällen och urval sker löpande under hösten. Kom ihåg att du också måste klara gymnasieprogrammets betygskrav för att kunna komma in på skolan. 

  4. Till sist behöver du också söka det gymnasieprogram du önskar gå på det RIG eller NIU du har kommit in på. Det gör du via kommunens ansökningssida någon gång i januari-februari.