Hem / Landslag & Elit / Elitfriidrott och studier / Högskolestudier och friidrottssatsning

Högskolestudier och friidrottssatsning

Du som vill satsa på dubbla karriärer, det vill säga kombinera högskole- eller universitetsstudier med friidrottssatsning kan söka till de Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) som finns i Sverige. Både Riksidrottsuniversiteten (RIU) och de Elitidrottsvänliga lärosätena /EVL) har som uppdrag att underlätta och stödja de studenter som vill kombinera elitidrott med högskolestudier utifrån olika utvecklingsdelar och utnämns av Riksidrottsförbundet (RF). Riksidrottsförbundet ingår då ett avtal med ett universitet eller högskola som under avtalsperioden fyller kriterierna för att vara ett RIU eller EVL.

Svenska Friidrottsförbundet har ett fördjupat samarbete med några av dessa RIU och EVL där vi bygger så goda förutsättningar som möjligt för friidrottare att satsa på idrotten och studier eller arbete. Mer om dessa miljöer och hur du söker dit hittar du på denna sida.

Under avtalsperioden 2022-2026 är följande universitet eller högskolor ett RIU respektive EVL:

Riksidrottsuniversitet
Gymnastik- och idrottshögskolan, Stockholm - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer.
Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer.
Göteborgs Universitet - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer.
Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg
Högskolan i Halmstad
Malmö Universitet - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer genom Malmö Idrottsakademi.
Mittuniversitetet, Sundsvall
Umeå Universitet - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer.

Elitidrottsvänliga Lärosäten
Belkinge Tekniska Högskola
Högskolan Dalarna - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer genom Dalarna Sports Academy Elit.
Högskolan i Gävle
Högskolan i Jönköping
Högskolan Kristianstad
Högskolan i Skövde
Högskolan Väst
Karlstad universitet - tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer.
Linnéuniversitetet -tillhör en av friidrottens elitidrottsmiljöer genom Athletic Development Center.
Linköpings universitet
Luleå tekniska universitet
Sveriges Lantbruksuniversitet
Örebro universitet

Vem kan bli RIU -student?

Du som studerar på ett RIU eller EVL behöver fylla i en ansökan och skicka in blanketten per mail eller i original via post till Sofia Kuylser, This is a mailto link, för påskrift innan du kan lämna in den till ditt universitet eller högskola. Notera att du inte kan fota en ifylld blankett och maila denna utan behöver fylla i den elektroniskt och maila alternativt fylla i manuellt, scanna och maila eller skicka per post. Här kan du ladda ned blanketten för att ansöka om RIU- och EVL intyg.

Du som är intresserad av att söka till någon av friidrottens elitidrottsmiljöer ansöker via ett formulär, mer information om hur det går till hittar du på denna sida.

I de nationella riktlinjerna för elitidrottares dubbla karriärer, framtagna av RF, går att läsa att "en RIU-/EVL-student är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i en sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga". I riktlinjerna står det att en potentiell landslagsidrottare kan anses vara "en elitidrottsstudent inom individuell idrott som (a) är identifierad av eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet, (b) bedöms på sikt (2-5 år) kunna ta en plats i landslaget eller tävlar på högsta internationella nivå". En aktuell landslagsidrottare kan anses vara "en elitidrottsstudent som kontinuerligt är uttagen i landslag med satsning mot internationella mästerskap (EM, VM, OS och Paralympics) och via sitt SF genomför tränings- och tävlingsverksamhet utifrån en utvecklingsplan med målet att prestera på internationell nivå".

SFIF har gjort bedömningen att en aktuell landslagsidrottare är en aktiv som följer Svenska Friidrottsförbundets resultatutvecklingsnivåer för internationell elit, "nivå ett" i nedan länkat dokument. En potentiell landslagsidrottare är en aktiv som följer resultatutvecklingsnivåerna för nationell elit, "nivå två" i nedan länkat dokument, eller vid något tillfälle de senaste två åren gjort någon form av landskamp eller internationellt mästerskap för seniorer eller juniorer. Vid särskilda skäl kan undantag göras och skall då godkännas av förbundskaptenen, sportchef samt grengruppsansvarig vid Svensk Friidrotts prestationscentrum.

Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivåer kan du se här.

Läs gärna mer på RFs hemsida vad RIU och EVL innebär.

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png
 •  
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg
 • aleris.png