Armand Duplantis 7224
Missa inte Mondo Classics på torsdag

På torsdag är det återigen dags för den renodlade stavhoppsgalan Mondo Classics i Uppsala och IFU Arena. Mondo Duplantis ställs mot tio av världens bästa manliga stavhoppare i sin hemma-arena och tävlingen sänds på SVT.

LÄS MER
Nordenkampen Biljetter NYNY
Upplev Nordenkampen på plats i Karlstad

Med drygt en vecka kvar till årets första landskamp, Nordenkampen, är det hög tid att säkra era biljetter. Kom till nybyggda Eva Lisa Holtz Arena i Karlstad den 12 februari och upplev friidrott i världsklass.

LÄS MER
Henrik Larsson23
Svenskt rekord på 60 meter av Henrik Larsson

Efter 6.62 av Henrik Larsson redan i försöksloppet kändes det som att finalen på herrarnas 60 meter kunde bli något alldeles extra. Henrik levde upp till förväntningarna och sprang in på det nya svenska rekordet 6.56.

LÄS MER
Thobias Montler23 (1)
Thobias Montler tvåa i världen i år

Förväntningarna på herrarnas längdtävling under Folksam GP var höga efter damernas storslagna resultat. Och även Thobias Montler visade att han är i högform tidigt på säsongen.

LÄS MER
Fanny Roos (12)
Nu går startskottet för Folksam Grand Prix!

Söndag den 29 januari går startskottet för Folksam GP-säsongen 2023 med Stockholm Indoor i Sätra Friidrottshall. Se det svenska startfältet ställas mot stark utländsk konkurrens. Här är allt du behöver veta om tävlingen.

LÄS MER
Khaddi Sagnia21
Världsårsbästa av Khaddi Sagnia i säsongsdebuten

Khaddi Sagnia fick en grym start på inomhussäsongen på den lilla längdhoppstävlingen Kvilles hopptävling i Göteborg. Hon hoppade 6.75 i första omgången, vilket inte bara innebar en kanonstart på säsongen utan även nytt världsårsbästa.

LÄS MER
Max Hrelja (1)
Kalasstart för Max Hrelja – persade direkt

Max Hrelja inledde tävlingsåret på bästa sätt när han på en gala i danska Århus persade på 60 meter häck. Med 7.72 i både försöksheatet och i finalen putsade han bort en hundradel på det personliga rekordet och tog täten på den svenska säsongsbästali…

LÄS MER
Friidrottsgalan Sajt
Nedräkningen till Atea Friidrottsgalan 2023 har börjat!

Nu är det snart dags för årets glittrigaste friidrottsfest! Hela den svenska friidrottseliten möts på Atea Friidrottsgalan, tisdagen den 24 januari, för att mingla och få vara med när priser för de finaste prestationerna under 2022 delas ut. Här är a…

LÄS MER
Hanna Palmqvist22
Kvicka häcklopp i Växjö

Det var häckloppen som satte prägeln på söndagens Quality Hotel Games i Växjö. Både snabba juniorer och seniorer visade på god form och bjöd på såväl nya personliga rekord som svenska årsbästan.

LÄS MER
Lördagsmix Nr 2
Vassa tider på 60 meter – fin start av Bengtström

Viktor Thor vann 60-metersfinalen på nya perset 6.69 och 17-åringen Isak Hughes slog redan i kvalheatet till med finfina 6.76. Carl Bengtström inledde året med 46.26 på 400 meter. Där är några av lördagens godbitar från Quality Hotel Games i Växjö.

LÄS MER
Carl Bengtström (8)
LIVE: Följ Quality Hotel Games på Friidrottskanalen!

På fredagskvällen fick vi se några riktigt snabba 200-meterslopp på Quality Hotel Games i Växjö. Under lördagen fortsätter tävlingarna med bland annat 60 meter, 400 meter och en rad teknikgrenar. Följ tävlingen LIVE via Friidrottskanalen!

LÄS MER
Su
Bingtian Su klar för Gothenburg Games

I förra veckan presenterades att OS-mästaren Miltiados Tentoglou är klar för en duell mot Thobias Montler på Gothenburg Games den 2 februari. Nu har galan även gjort klart med världssprintern Bingtian Su.

LÄS MER
Friidrottsgalan Sajt
Vem stod för Årets genombrott i landslaget?

Under 2022 var det flera som tog rejäla kliv framåt i landslagsdräkten. Det blev inte bara finalplatser på internationella mästerskap utan också segrar i Finnkampen. Men vilka tog de största kliven? Här är de nominerade till Friidrottsgalans pris Åre…

LÄS MER
Friidrottsgalan Sajt
Vem stod för Årets prestation i landslaget?

Under 2022 fick vi se en hel del fina svenska prestationer i landslaget. Det var medaljer som togs och rekord som slogs, men vem stod för den allra främsta prestationen? Vi presenterar här de nominerade till Atea Friidrottsgalans pris Årets prestatio…

LÄS MER
Armand Duplantis (27)
Mondo: "Vill slå världsrekord i Uppsala"

Många förvånades över att Armand Duplantis inte fick något pris på gårdagens Idrottsgalan. Själv verkar han mest rikta tankarna mot nästa sportsliga utmaning, den egna stavgalan i Uppsala: "Jag vill slå världsrekord i Uppsala".

LÄS MER
Lag Sm Kval
Klart för Lag-SM-kval i Sollentuna och Högby 18 maj

De sex främsta lagen från förra årets Lag-SM-final är direktkvalade till Lag-SM-finalen 2023 som kommer att arrangeras i Stockholm sista veckan i juni. Häromdagen blev det klart att Sollentunavallen och Högby IP blir skådeplatserna för Lag-SM-kval to…

LÄS MER
Jonas Glans (3)
Svenskt rekord på 10 kilometer igen av Jonas Glans

Den 18 december satte Jonas Glans svenskt rekord på 10 kilometer väg i Paris, under söndagen putsade han den rekordtiden med en sekund i Valencia. Två svenska rekord på mindre än en månad för Jonas som slutade på 15:e plats i loppet. "Det kändes bra…

LÄS MER
Montler Miltos
Montler vs "Miltos" i Göteborg – "Riktigt häftig fajt"

Göteborgspubliken bjuds inom kort på en längdduell på allra högsta nivå. Nu står det nämligen klart att Thobias Montler utmanas på sin hemmaplan av olympiske mästaren Miltiadis Tentoglou. "Det blir en riktigt häftig fajt. Jättekul att han kommer till…

LÄS MER
Friidrottsgalan Sajt
Vem stod för Årets prestation i SM?

Med två veckor kvar till Friidrottsgalan har det blivit dags att presentera de nominerade i kategorin Årets prestation i SM. Blir det en löpare, hoppare eller kanske kastare som ror hem vinsten i år?

LÄS MER
Finnkampen22 10Kjpg
Friidrottsåret 2023 – datumen att lägga på minnet

Vi har precis öppnat upp år 2023 och nu kan vi börja kika framåt på vad som väntar under året – VM i Budapest, inomhus-EM i Istanbul och inte minst en Finnkamp på hemmaplan. Här får du kalendariet för 2023 års arenafriidrott och långlopp.

LÄS MER
Gott nytt år
Svenska Friidrottares årskrönika

Svensk Friidrott kan se tillbaka på ett händelserikt 2022 och snart vänder vi blicken framåt, mot ett nytt spännande år fyllt av träning, tävling, gemenskap och glädje. Men först minns vi den gångna säsongen med hjälp av podden Svenska Friidrottare.

LÄS MER
Jonas Glans (2)
Svenskt rekord på 10 kilometer av Jonas Glans

Vid en tävling i Paris under söndagen sprang Malmö AI:s Jonas Glans 10 kilometer väg på nytt svenskt rekord. Tiden 27:58 är en förbättring av Glans egna rekord satt för två år sedan med elva sekunder.

LÄS MER
Samrawit Mengsteab går i mål på terräng-EM.
Mengsteab sjua på terräng-EM – damlaget sexa

Den svenska truppen kunde inte upprepa framgångarna från fjolårets terräng-EM där det blev två medaljer. Bästa svenska placeringarna stod Samrawit Mengsteab för när hon slutade sjua individuellt medan damlaget blev sexa.

LÄS MER
Mohammadreza Abootorabi (2)
SVT sänder Terräng-EM

På söndag avgörs Terräng-EM och nu står det klart att SVT sänder mästerskapet i Italien. U23- och seniorklasserna sänds i SVT Play med start 11.25

LÄS MER
Kvinna springer marathon
Svenskar på startlinjen på Valencia Marathon

Söndagen den 4 december kan det gå undan i Valencia när några av världens bästa maratonlöpare, bland andra Hanna Lindholm, ställer sig på startlinjen för att ta sig an Valencia Marathon.

LÄS MER
Castorama 22 prismix
Castorama: Uppmuntringspriser & slutrapport

Igår berättade vi att de tre toppriserna i lagmomentet i 2022 års Castorama gick till Hässelby, Upsala och Tureberg. Men inte mindre trettio ytterligare klubbar hade fått ihop kompletta 12-mannalag och även för dem fanns möjlighet att bli prisade:

LÄS MER
Simon Pettersson och Vanessa Kamga
Grand slam för Hässelby i Castorama

Det blev Hässelby SK i topp i alla kategorier i den 42:a årgången av hösttraditionen Castorama: Simon Pettersson och Vanessa Kamga försvarade sina individuella förstaplatser och klubbens 12-personerslag stod i särklass!

LÄS MER
European Athletics logotyp
EM 2026 avgörs i Birmingham

Birmingham arrangerar EM 2026. Det har beslutats av European Athletics Council som under fredagen träffades i Warszawa.

LÄS MER
Meraf Bahta (5)
Starka namn klara för Terräng-EM

Den 11 december avgörs Terräng-EM i parken La Mandria nordväst om Turin. Nu presenterar Sverige en första trupputtagning, där bland andra fjolårstvåan Meraf Bahta finns med och där det finns en mycket stark stomme till ett damlag.

LÄS MER
Lag NM
NM-guld i terräng till Mohammadreza Abootorabi

Det blev dubbelt svenskt i herrklassen under terräng-NM i Kristiansand, Norge. Mohammadreza Abootorabi kunde ta hem guldet före Max Peter Bejmer, tillsammans med Arvid Öhrn tog de även hem lagtävlingen.

LÄS MER
Veteranny
Veteran-VM 2024 arrangeras i Göteborg: "Väldigt kul!"

Veteran-VM 2024 arrangeras i Göteborg. "Veteranfriidrotten växer hela tiden och betyder jättemycket för ett livslångt friidrottande. Därför känns det väldigt kul att kunna bjuda in till ett VM i Sverige", säger evenemangsansvarige Magnus Malmsborg.

LÄS MER
Trail VM
Inget Trail-VM för Petter Engdahl

Den svenska truppen till Trail-VM i Thailand har drabbats av ytterligare ett sent återbud – Petter Engdahl, som har en kanonsäsong bakom sig och sågs som en medaljkandidat, tvingas liksom Tove Alexandersson att ställa in sin resa.

LÄS MER
Mohammadreza Abootorabi (1)
Truppen till terräng-NM är klar

Den 6 november har det blivit dags för terräng-NM i norska Kristiansand för seniorer och F19 och P19. Och nu är den svenska truppen presenterad.

LÄS MER
Tove Alexandersson (1)
Inget Trail-VM för Alexandersson

Tove Alexandersson har just avslutat ännu sin orienteringssäsong och nu var tanken att hon skulle tävla i Trail-VM i Thailand nästa vecka. Tyvärr tvingas Alexandersson avstå på grund av hälseneproblemen.

LÄS MER
Deca Text&Bild
Almgren och Mengsteab försvarade SM-titlarna

Terräng-SM på Grimstafältet utanför Stockholm hade samlat starka startfält i både herrarnas och damernas 4-kilometerslopp. Fjolårsvinnarna Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab kunde även i år springa hem SM-gulden.

LÄS MER
Terrang Europacupen
Terräng-SM – en chans att komma ut i Europa

Till helgen väntar terräng-SM på Grimstafältet i Stockholm, förutom att fungera som uttagning till terräng-NM och EM kommer resultaten att ligga till grund för uttagning till Europacupen för klubblag 2023.

LÄS MER
Simon Pettersson (1)
Simon Pettersson invigde tävlandet på Sola Arena

I somras arrangerades de sista tävlingarna på Tingvalla IP i Karlstad och under veckan har invigningen av nya Sola Arena ägt rum. Simon Pettersson var på plats och såg till att det redan nu finns ett konkurrenskraftigt arenarekord i diskus.

LÄS MER
Bianca Salming från SM i Norrköping.
Bianca Salming åter igen över 6000 poäng

Turebergs Bianca Salming har haft sin överlägset bästa sjukamps-säsong med tre resultat över 6000 poäng, med personliga rekordet 6185 på EM som höjdpunkten. I helgen gjorde Bianca ytterligare en sjukamp över 6000 när hon slutade trea i Décastar.

LÄS MER
K10 km Finnkampen
Datumen för Finnkampen 2023 klara

Det är nu bestämt att Finnkampen 2023 kommer att gå av stapeln helgen 2–3 september på Stockholm Stadion, biljettförsäljningen kommer att dra i gång senare under hösten.

LÄS MER
Svenska laget som tog hem segern i pojkarnas U20-lagtävling 2021.
Svenska löpare jagar nya framgångar i Oderzo

På lördag avgörs den årliga löpartävlingen "Trofeo Opitergium" i Oderzo, Italien, som innehåller en landskamp dit Sverige kommer med två U20-lag bestående av aktiva från ”Svenska Löpartalanger”.

LÄS MER
Armand Duplantis, bild från Diamond League-galan i Stockholm.
Duplantis försvarade Diamond League-titeln

Fem svenskar tävlade under den andra dagen av Diamond League-finalerna i Zürich. Armand Duplantis hade inga problem att ta ytterligare en seger samtidigt som det även blev en svensk andraplats genom Khaddi Sagnia.

LÄS MER
Martin Jansson, parafriidrottare, som blev sjua på VM i halvmarathon
Martin Jansson VM-sjua på halvmaraton

Bollnäsbaserade parafriidrottaren Martin Jansson slutade på en sjundeplats på halvmaraton-VM i portugisiska Viseu i söndags. Jansson sprang i mål på tiden 1:21:04. ”Jag är skitnöjd”, säger han efteråt.

LÄS MER
Simon Pettersson och Daniel Ståhl på väg att kasta förbundskapten Kajsa Bergqvist i vattengraven.
Dubbel seger till Sverige i Finnkampen

De svenska friidrottarna gjorde det igen! Det blev seger för både damerna och herrarna i årets upplaga av Finnkampen. Det blev 227.5 mot 204.5 till herrarna och 225.5 mot 205.5 poäng till damerna.

LÄS MER
Isak Andersson.
Svensk dubbel på herrarnas 400 meter häck

Isak Andersson och Anton Bertilsson knep värdefulla Finnkamps-poäng när de blev etta och tvåa på 400 meter häck. Och som väntat blev det dubbelt svenskt i herrarnas diskus.

LÄS MER
Wilma och Julia Nielsen
Örgryte bästa JSM-klubb

När JSM-USM17 i Sollentuna 26-28/8 summerats står det klart att Örgryte IS samlade ihop mest poäng räknat på de sex främsta. På USM i Uppsala var Hammarby IF bäst.

LÄS MER
Nanjing's Cube
Inomhus-VM 2023 skjuts upp

World Athletics har valt att åter igen skjuta upp Inomhus-VM som skulle gått i Nanjing, Kina, 17–19 mars 2023. Mästerskapet skjuts upp till 2025 då det är tänkt att arrangeras i Kina.

LÄS MER
Oscar Janson (till vänster), Ulla Littenheim (löpande) och Jenny Rosén stod för mycket fina prestationer på veteran-SM i Kalmar.
Svenska stavhoppsveteraner visade klassen

Under den andra dagen av veteran-SM visade svenskt veteranstavhopp hög klass med flera nya svenska rekord. Lördagen bjöd även på ett nordiskt rekord då ett M50-landslag sprang svensk stafett på nya rekordtiden 2:06.82.

LÄS MER
Ellen Westling, Martin Jansson och Lina Hedberg tre av helgens medaljörer.
36 svenska medaljer när NM var tillbaka

I helgen arrangerades det första nordiska mästerskapet i parafriidrott på 28 år. Bollnäs stod som värd för mästerskapet och det blev en svensk medaljfest med 36 medaljer totalt.

LÄS MER
Bianca Salming
Salming åtta i sjukampen på 6185 poäng

Bianca Salming öppnade stenhårt på avslutande 800 meter i jakten på 6200 poäng och lyckades så när. Nytt personligt rekord med 84 poäng och en åttondeplats gör at Bianca förstärker sin plats som trea genom tiderna i Sverige.

LÄS MER
Ragnar Carlsson.
Ragnar Carlsson nia i blöt släggfinal

Himlen öppnade sig precis innan finalpasset i München skulle dra i gång vilket gjorde att tävlingarna fick skjutas upp. Regnet gjorde släggringen hal och inledningsvis fick vi se många ogiltiga kast i finalen.

LÄS MER
Landslagsledare Magnus Olsson.
Historiskt nordiskt mästerskap i parafriidrott i Bollnäs

För första gången arrangeras ett nordiskt mästerskap i parafriidrott. Och det blir på svensk mark. Bollnäs står värd för NM-premiären lördag-söndag. ”Det här blir en bra start för vår elit- och landslagssatsning”, säger landslagsledare Magnus Olsson.

LÄS MER
Marcus Nilsson
5.20 i stav av Marcus Nilsson

Förmiddagens höjdpunkt när det kom till tiokampen var Marcus Nilssons personliga rekord i stav med 5.20. Efter att ha hoppat 5.17 på SM ökade Marcus på med ytterligare tre centimeter i München.

LÄS MER
Fanny Roos under EM-finalen.
Fanny fyra och Axelina sjua i kulfinalen

Sverige hade liksom på VM två tjejer i kulfinal på EM och båda lyckades höja sig från morgonens kval. Fanny Roos gjorde sin bästa mästerskapsfinal utomhus placeringsmässigt när hon slutade fyra.

LÄS MER
Jesper Hellström
Hellström till trestegsfinal: ”Svårt att begripa”

Det blev en nervös väntan i Jesper Hellström som var på den tolfte och sista finalplatsen när en hoppare återstod i trestegskvalet. Finländaren Simo Lipsanen lyckades inte öka och Hellström kunde ta sig till final i sitt första mästerskap utomhus.

LÄS MER
Meraf Bahta.
Inget EM för Meraf Bahta

Meraf Bahta avstår EM. Ullevilöparen som haft skadebekymmer känner inte att hon är där hon vill vara formmässigt. ”Tråkigt besked såklart, men samtidigt förståeligt om Meraf känner att formen inte är där”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Tokyos Olympiastadion
Fyra nya mästerskapsarrangörer utsedda

Under VM i Eugene utsåg World Athletics arrangörerna för 2025 års VM i friidrott samt terräng-VM 2024 och 2026. Dessutom beslutades det i veckan att OCR-VM 2023 kommer att gå i Belgien.

LÄS MER
Thobias Montler (Arkivbild)
Femteplats i Monaco för Thobias

Thobias Montler genrepade inför EM i München med att bli femma på Diamond League-galan i Monaco. Thobias serie innehöll endast ett godkänt hopp i en tävling där topp-tre alla hoppade över 8.30.

LÄS MER
Mångkamparen Carl af Forselles fick äran att ta emot Standaret i Norrköping.
Tionde segern för Hässelby

Kampen om manliga mästerskapsstandaret på Friidrotts-SM i Norrköping blev aldrig riktigt spännande. Hässelby SK var överlägsen och vann med 16 poäng.

LÄS MER
Ståhl var tillbaka som bäste svensk efter förlusten på SM.
Inga toppresultat av svenskarna i Ungern

Tävlingen i ungerska Székesfehérvár kom endast två dagar efter urladdningen i diskusfinalen på SM för Ståhl och Pettersson samtidigt som Armand Duplantis hoppade 6.10 i Polen och ingen av de tre svenskarna lyckades prestera resultat i samma nivå.

LÄS MER
 Maja Åskag
Åskag visade klassen i längd: "Ofattbart kul!"

Förhandsfavoriten Khaddi Sagnia fick nöja sig med ett SM-silver när Maja Åskag klev fram och visade klassen. Ofattart kul! Första SM-guldet i längd och det var inte något jag räknade med när jag åkte hit", säger Maja som ska hoppa tresteg på EM.

LÄS MER
Martin Jansson med SM-guldet på 800m.
Bollnäs dominerade dag två av para-SM

Bollnäs Martin Jansson, Tobias Jonsson och Lina Hedberg tog alla guld vid parafriidrotts-SM i Norrköping under söndagen. Jansson och Hedberg vann 800m-loppet i I-20-klassen. Och Jonsson vann 100m i S-12-klassen. ”Det känns jättebra”, säger Martin.

LÄS MER
Simon Pettersson
Drömdiskus på SM – Simon 70.42 och Daniel 70.29

Simon Pettersson är svensk mästare efter en makalös diskustävling där han vann på 70.42 och Daniel Ståhl blev tvåa på 70.29. "Jag fick gåshud varje gång jag gick in i ringen och det är en så fruktansvärt härlig känsla att känna", säger Simon.

LÄS MER
Lisa Gunnarsson (arkivbild).
Lisa Gunnarsson vassast i svåra vinden

Lisa Gunnarsson infriade favoritskapet, klarade 4.24 och bärgade därmed sitt första SM-guld i seniorsammanhang. "Jag hade velat hoppa lite högre, men jag är glad för vinsten", säger Lisa.

LÄS MER
Simon Sundström.
Simon Sundström tog SM-guld i fel gren

IFK Lidingös Simon Sundström avstod huvuddistansen 3000 meter hinder under SM och valde i stället att springa sitt första 10 000 meterslopp. Utfallet blev ett guld efter spurtstrid mot Samuel Russom.

LÄS MER
Emma Sralla
Diskusguld till Emma Sralla vid Junior-VM

Emma Sralla från Spårvägens FK var på förhand favorit till guldet vid Junior-VM och i diskusfinalen tog hon hem segern med en marginal på nästan två meter ned till tvåan. Segerresultatet skrevs till 56.15 och är Emmas näst längsta kast i karriären.

LÄS MER
Tränaren Christian Mundt covidsmittad på förlägret

Den svenska VM-truppen har drabbats av ett covidfall. Christian Mundt, Carolina Wikströms tränare, testade under torsdagen positivt på förlägret i Berkeley. "Jättetråkigt, men vi hoppas att det stannar där", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Ayla Hallberg Hossein
Guld till Ayla Hallberg Hossain

Redan under morgonen den sista tävlingsdagen på U18EM i Jerusalem tog Sverige sitt första guld när Ayla Hallberg Hossain vann flickornas längdhopp.

LÄS MER
Vesteinn Hafsteinsson
Vésteinn måste avstå VM – "Hans aktiva väl rustade"

Nu är de första aktiva på plats i USA för de sista VM-förberedelserna. Saknas gör dock kasttränaren Vésteinn Hafsteinsson som är sjukskriven. "Jättesynd, men just tack vare Vésteinn är hans aktiva väl rustade för situationen", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Charlotta Fougberg
VM i halvmaraton inställt

World Athletics har beslutat att ställa in VM i halvmaraton som skulle avgjorts i kinesiska Yangzhou 13 november.

LÄS MER
Bianca Salming (7)
Bianca över 6000 poäng

Under Sollentuna Combined Events Challenge var Bianca Salming på väg mot en riktigt bra serie som till slut landade på precis över 6000 poäng.

LÄS MER
VM Trupp 22
21 svenskar klara för VM: "Ett grymt gäng!"

VM närmar sig med stormsteg och nu kompletterar förbundskapten Kajsa Bergqvist den svenska truppen med ytterligare sju aktiva. "Nu har vi ett grymt gäng med 21 hungriga svenskar. Det här ska bli så himla kul", säger Kajsa.

LÄS MER
Jonathan Grahn
Juniorrekord igen av Jonathan på Stadion

Bauhausgalans förtävlingarna levererade fina förutsättningar för många svenskar som tog chansen att tävla på Stadion. Av de som tävlade under huvudprogrammet stod Carl Bengtström och Andreas Kramer för de bästa löpinsatserna.

LÄS MER
Thobias Montler (7)
Svensktätt på Bauhausgalan

Diamond League-tävlingar utanför Skandinavien brukar vanligtvis innehålla som mest tre till fyra av våra stora stjärnor. När Diamond League kommer till Stockholm får däremot många svenskar chansen att visa upp sig på den stora friidrotts-scenen.

LÄS MER
Veteran-VM i Tammerfors är i gång!

I finska Tammerfors samlas friidrottsveteraner från hela världen för att mötas i rafflande tävlingar. De aktiva är från 35 år och uppåt och de äldsta tävlar i klassen 100+.

LÄS MER
Vanessa Kamga (1)
Daniel 69.22 - Vanessa 59.44

Midsommarhelg med solig högsommarvärme hindrade inte att den 24:e upplagan av Bottnarydskastet lockade en fyllig publikinramning. En viktig orsak var säkerligen Daniel Ståhl och OS-mästaren gjorde ingen på Bottnaryds IP besviken:

LÄS MER
Yolanda Ngramabe
Dubbelseger för Yolanda och Hanna i Kanada

Turebergs Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson har ju sina träningsbaser i USA och har denna försommar stannat och jagat sina mästerskapskval därborta. I natt tog de en för världsrankingen värdefull dubbelseger på 1500m vid en tävling i Canada!

LÄS MER
Daniel Ståhl
Daniel avgjorde direkt: 70.62!

Nästan 69 meter i medvind i Sollentuna var uppenbart det som behövdes för att Daniel Ståhl skulle få tillbaka den rätta känslan i sin kastning. För i Åbo, i årets femte möte med Kristjan Ceh kom den första segern – och den var dessutom eftertrycklig!

LÄS MER
Alexander Nyström
Hände också under hemmahelgen

I en gala är det oundvikligt att seniorelitens prestationer lägger beslag på det allra mesta av uppmärksamheten. Men söndagens Sollentuna GP innehöll också juniorinsatser värda att lyfta fram, som t ex Alexander Nyströms startsträcka på 4x400m.

LÄS MER
William Asker
Helgen i USA och ute i Europa

Friidrotten går just nu på högvarv inte bara härhemma och svenska friidrottare var i aktion på båda sidor Atlanten i helgen. T ex gjorde Örgrytes stavjunior William Asker en lyckad ”minitour” i Tyskland som gav både första dröm-5:an och JVM-kval!

LÄS MER
Trail SM Vinnare
Emilia och Oscar segrade på Trail-SM

Emilia Brangefält infriade favoritskapet på Trail-SM över 40 km i skånska Genarp. ”Så himla roligt!” säger Emilia som vann i överlägsen stil. På herrsidan var det Oscar Claesson som tog hem segern.

LÄS MER
På tv ikväll: FGP-premiär i Sollentuna

Den svenska GP-serien föddes redan 1985 med syftet att ge svenska elitfriidrottare bra tävlingar på hemmaplan mot inspirerande internationellt motstånd. En målsättning som gäller fortsatt när den 38:e årgången nu inleds på söndag kväll i Sollentuna.

LÄS MER
Trail SM 3
Rekordstort startfält till Trail-SM

Nu på söndag avgörs Trail-SM över 40 km i skånska Genarp som i år har lockat ett startfält på hela 115 deltagare, vilket är rekord i trailsportens korta SM-historia.

LÄS MER
Fabian Delryd
Klart med svensk höjdhoppstour: ”Viktig satsning”

Viking Throwing Tour och Svenska stavhoppstouren finns redan på plats. Nu får även höjdhopparna en egen nationell tävlingsserie. 2022 består Svenska höjdhoppstouren av tre deltävlingar. ”En viktig satsning”, säger hoppansvarige Anders Möller.

LÄS MER
Marcus Nilsson
Mer om Marcus tiokamp i Arona

Som redan rapporterats klarade Högbys tiokampare Marcus Nilsson i helgen sin EM-gräns när han vann ”Combined Events Tour”-tävlingen i Arona (på Tenerifa) på 8.115 p – som dessutom var bara fem ynka poäng från det fyra år gamla perset.

LÄS MER
Jakob Samuelsson  William Trulson
Hemmahelgen: Skara och Södertälje i fokus

Kringelspelen i Södertälje och Skararacet är två moderna Nationaldagstraditioner. I år inkluderade de varsin ”tour-deltävling”: ”Viking Throwing Tour” resp ”Svenska Stavhoppstouren”.

LÄS MER
Fyra parafriidrottare klara för landslagsuppdrag

I dag presenterar parafriidrottens landslagsledare Magnus Olsson en första uttagning till Virtus European Summer Games i Krakow. Klar för European Para Youth Games i Pajulahti, Finland är samtidigt Falu IK:s Ellen Westling.

LÄS MER
Ocrem
Dags för Europamästerskap i OCR

För första gången sedan OCR-sporten gjorde sitt intåg i Svensk Friidrott är det dags för ett internationellt mästerskap, EM i Val di Fiemme som invigs under torsdagen.

LÄS MER
Armand Duplantis
Världsårsbästa av Duplantis!

Mondo Duplantis visade på stabil hoppning trots dåliga väderförhållanden under FBK Games i Hengelo. Mondo var helt felfri i samtliga av sina hopp och kan nu titulera sig världsetta utomhus efter att ha klarat 6.01 meter.

LÄS MER
Daniel Ståhl Kristjan Ceh
Daniel tvåa och Thobias fyra i Rabat

"Tekniskt kändes det ändå OK. Jag saknar bara litet mer tryck i kastet!" Så analyserade Daniel Ståhl hos SVT sin andraplats bakom Kristjan Ceh i diskustävlingen vid söndagskvällens Diamond League-gala i marockanska huvudstaden Rabat.

LÄS MER
På tv i kväll: DL Rabat med 4 x Sverige

”Det känns som en VM-final” sa OS-mästaren Tentoglou på presskonferesen inför söndagens Diamond om manlig längd där han möter bl a Thobias Montler. Omdömet är minst lika befogat även för de övriga två ”svenskgrenarna” manlig diskus och kvinnlig höjd.

LÄS MER
Max Hrelja Joel Bengtsson
Max ny 6:a genom tiderna

Under våren har vi sett en ny nivå på 110m häck borta i USA för Helsingborgs Joel Bengtsson som klättrat upp till 4:e platsen genom tiderna. I dag tog även MAI:s Max Hrelja ett distinkt kliv uppåt på den listan: 13.69 gör Max till ny 6:a!

LÄS MER
Andreas Kramer
Andreas snuddade vid 800m-rekordet

Alldeles för många deltagare i 800m-loppet i Ostrava i måndags gjorde att Ullevis Andreas Kramer då inte kunde göra sin aktuella form rättvisa. Men i kväll i polska Bydgoszcz kom formbeskedet: 1:44.59 – bara 12 hundradelar från svenska rekordet!

LÄS MER
Samuel Russom
SM-guld till Russom på Stockholm Marathon

Samuel Russom sprang i mål på tiden 2:15:39 och fick ställa sig överst på SM-pallen efter Stockholm Marathon. Vann loppet gjorde kenyanen Felix Kirwa, trots att han och två andra löpare sprang fel och tappade cirka två minuter.

LÄS MER
Helgen: Maran - och myyycket mer

Folkfesten på huvudstadens gator Stockholm Marathon går på lördag och är förstås det största friidrottsevenemanget under helgen. Men det råder också just nu högtryck hos den internationella arenafriidrotten med svenskar i aktion i när och fjärran.

LÄS MER
Två årsbästan och ett VM-kval

På torsdagskvällen hade svenska löpare sökt sig till både franska Montreuil och norska Jessheim. Resor väl värda besvären: Meraf Bahta VM-kvalade på 5000m medan Lovisa Lindh och Emil Danielsson noterades för nya svenska årsbästan på 800m resp 1500m!

LÄS MER
Simon Pettersson
Nu går startskottet för Folksam GP

Fyra svenska städer laddar nu för några av sommarens höjdpunker inom friidrotten – Folksam Grand Prix. På presskonferensen inför tävlingarna presenterades lite av det vi har att se fram emot.

LÄS MER
Hanna Karlsson och Lova Perman
4x400m-lagen litet närmare München

Om vi skall ha svenska lag på 4x400m vid EM i augusti måste vi tillhöra Europas topp-16 enl snittet för de två bästa tiderna under 2021-2022. Nu ligger vi precis på rätt sida strecken så det lär krävas förbättrade snitt. Och idag togs första stegen:

LÄS MER
Michaela Meijer
Ostrava: Inga svenska toppar

”Golden Spike” i tjeckiska Ostrava har under de senaste dryga tio åren haft statusen som vassaste galan utanför Diamond League och 2022 års upplaga kan nog ha försvarat den positionen. De fem svenska deltagarna spelade dock inga huvudroller.

LÄS MER
MAI 4X100
MAI snuddade vid svenskt rekord

MAI:s damer imponerade stort på 4x100m på Stafett-SM i Göteborg redan i försöken på tiden 44.81. När det var dags för final skulle det bli ännu bättre, då de sprang i mål på 44.48, bara fyra hundradelar från det svenska klubblagsrekordet.

LÄS MER
Emma Söderström
USA: Emma, Joel och Minna!

Av de 15 svenskar som deltog i helgens ”Regionals” – direktkvalet till NCAA-mästerskapen – tog sig sex vidare genom att besegra tre fjärdedelar av 48 startande i resp gren! Och bland de sex fanns ett par riktiga skrällar – som GKIK:s Emma Söderström!

LÄS MER
Carl Bengstström Khaddi Sagnia
Succé för Bengtström och Sagnia

Årets tredje Diamond League avgjordes i Eugene, på samma arena som VM hålls i början av augusti. Förutom Mondo (som vann stavhoppet) visade Carl Bengtström och Khaddi Sagnia fantastisk form genom att slå sina respektive personliga rekord.

LÄS MER
Carl Bengtstrom
På TV i kväll: DL med Carl & Khaddi

Med manliga staven ”utlokaliserad” till dagen före blir det endast två svenskgrenar på huvudtävlingen i Eugene: Längdhopp med DL-rutinerade Khaddi Sagnia och 400m häck med Carl Bengtström, som nu gör sin första DL-start på utländsk mark.

LÄS MER
Uppsala 22 stav pallen
Eugene: Mondo hoppar redan kl 04!!!

Manliga stavhopparna har maximal otur med vädret det här DL-året. Först blev deras tävling i Doha flyttad en dag framåt och nu i Eugene har prognoser om blåst och regn fått arrangörerna att tidigarelägga staven 18 timmar till kvällen före huvudgalan.

LÄS MER
Filippa Miller
USA: Filippa ny på topp-10!

För våra USA-friidrottare råder finaltider med både direktkval till ”NCAA Div 1”-mästerskapen och själva mästerskapen för de mindre collegen i ”NCAA Div 2”. Så formen skall vara toppad och det är den bevisligen hos Filippa Miller och William Frobe!

LÄS MER
Kallithea 22 pallen
Ingen vanlig onsdagskväll ute i Europa

Elva svenska friidrottare var den här onsdagskvällen spridda över fyra galor i Grekland, Tyskland, Spanien resp Finland. Samlade utfallet blev två nya och ett tangerat pers samt nio personliga årsbästan – varav åtta även var nya svenska årsbästan.

LÄS MER
Kallithea 22 banner
Dubbelhelg modell "med extra allt"

Tävlingsintensiteten i Europa trappas upp ytterligare och det märks genom att även mitt-i-veckan-dagarna tas i anspråk. Idag onsdag den 25 maj t ex tävlar svenskar på Continental Tour-galor i Grekland, Finland, Spanien och Tyskland:

LÄS MER
Jakob Rahm
Det hände också i helgen

Vi har redan här på friidrott,se rapporterat om bl a Varvet, Diamond League, kastare i Halle och ett juniorrekord i mångkamp. Men det hände ännu mer intressant denna extremt innehållsrika helg så här kommer en ”Det hände också”-rapport!

LÄS MER
Jacob Thelander
Nytt juniorrekord i tiokamp!

Ett tolv år gammalt svenskt juniorrekord föll vid helgens Ljungby Mångkamp: Arrangörsklubbens Jacob Thelander genomförde nämligen en tiokamp som gav poängtotalen 7.823 – och överträffade därmed Petter Olsons sedan 2010 gällande rekord med 60 p.

LÄS MER
Maja Nilsson (2)
Kalamata: Thobias 8.10 - Maja 1.88

I samband med träningslägret i grekiska Kalamata passade Thobias Montler och Maja Nilsson på söndagen på att smyga i gång också sommarens tävlande. Utfallet av denna formtest var inte att klaga på: Thobias 8.10 i längd och Maja 1.88 i höjd!

LÄS MER
Grete Ahlberg (9)
Halle: Grete ny 4:a genom tiderna

Genom två 68m-tävlingar tidigare under våren signalerade Hammarbys Grete Ahlberg att första 69:an nog var nära förestående. Och visst var det så: Vid kastfestivalen i tyska Halle tog Grete på lördagen en meriterande 3:e plats på nya perset 69.15!

LÄS MER
Linnea Frobe
Lag-SM: Täby &Tureberg finalklara

De sista startplatserna i Lag-SM-finalen i Uppsala om precis en månad – 21 juni – gick till Täbys kvinnor och Turebergs män. Till skillnad från i förra helgens kvalmatch i Jönköping var det idag på Tibblevallen i Täby aldrig någon egentlig spänning:

LÄS MER
Sarah Lahti (2)
Jättelopp av Lahti: "Väldigt nöjd"

Sarah Lahti imponerade stort på lördagens Diamond League-gala där hon sprang 5000 m på 15:04.87 – pers med dryga 5 sekunder, under VM-kvalgränsen och en tid som gör henne till Sverigetvåa genom alla tider. Övriga svenskar hade en tyngre dag.

LÄS MER
Yolanda Ngarambe (1)
USA: Yolanda 4:07 igen

Turebergs Yolanda Ngarambe svarade på lördagskvällen i New York för en ny 4:07-tid på 1500m en vecka efter 4:07-an vid galan i Ponce (Puerto Rico). Fast även om sluttiden blev i stort sett samma hade loppet en helt annan karaktär:

LÄS MER
OS21 diskus medaljer
På TV i dag: OS-finalrepris i diskus

Förra veckan öppnade vår ena OS-mästare Mondo Duplantis sin Diamond League-säsong i Doha och nu är det dags för vår andre OS-mästare Daniel Ståhl att kliva in i DL 2022. Det sker på lördagseftermiddagen på Alexander Stadium i Birmingham.

LÄS MER
GBG-varvet 22 logga
Helgen: Superlördag väntar!

”Allting på en gång” – så kan man sammanfatta den kommande lördagseftermiddagen. En ledig helg inför Regionals för USA-folket kompenseras nämligen av hyperaktivitet hitom Atlanten toppad av årets första Diamond League på europeisk mark..

LÄS MER
F14 1500M Hinder
Arrangörer klara till Svealands och Götalands 2022

I slutet av 2021 gick Svensk Friidrott ut med utlysning av de två ungdomsmästerskapen Götalands och Svealands. I år genomförs tävlingarna under helgen 10-11 september. I nuläget håller vi dialog med potentiella arrangörer av Norrlandsmästerskapen.

LÄS MER
Jessica Mattsson
USA: ”Conference”-helgen levererade

Främsta säsongsmålet – dit man toppar de aktivas form – för majoriteten av universiteten i USA är ”Conference”. Det bekräftades i helgen då det flödade års- och personbästan av våra svenska aktiva – inkl två nya noteringar på topp-10-genom tiderna!

LÄS MER
Axelina Johansson (1)
USA: Axelina 18.39 i kula!

Hässelbys Axelina Johansson hade före söndagen gjort totalt tre stötar över 18 meter. Idag vid en tävling i Minneapolis (Minnesota) fördubblades det antalet i ett svep och det personliga rekordet höjdes i två etapper: Först 18.32 och sedan 18.39!

LÄS MER
Samuel Russom (1)
Långdistanshelgen: 2:09-mara av Samuel Russom

”Copenhagen Marathon” i söndags hade lockat tusentalet löpare från Sverige och en av dem kom att spela en av huvudrollerna i loppet: Hässelbys Samuel Russom hängde med i den absoluta täten i nästan tre mil och gick till slut i mål som 4:a på 2:09:36!

LÄS MER
Yolanda Ngarambe
Yolanda 4:07 på 1500m

När Turebergs Yolanda Ngarambe vid Continental Tour Silver-galan i Ponce (Puerto Rico) spurtade in som fyra på 4:07.23 var det inte bara hennes tredje snabbaste femtonhundring hittills i karriären – utan också bästa tiden av en svenska på två år.

LÄS MER
Lag-SM 22 MAI
Lag-SM-kval: Mölndal & MAI till final

Vid söndagens Lag-SM-kval i Jönköping var Mölndals AIK involverat i dueller om finalplatsen på både manliga och kvinnliga sidan. Bland männen höll man undan för IF Göta med 3 p medan MAI till slut gick segrande ur den kvinnliga matchen med 74-66.

LÄS MER
Armand Duplantis (18)
Doha DL: Två stavtävlingar i en

Alla tio i startfältet hade personbästa på minst 5.80 – för hälften var det t o m 6.00 eller högre. Så alla förutsättningar fanns för en högklassig tävling och arrangören hade gjort tidernas tuffaste höjningsschema med 10:or ända upp till 6.01!

LÄS MER
Jesper Arbinge (2)
Vårkastet: Ragnar 75.64 – Jesper 19.03

Vid ”Vårkastet” i Bålsta levde släggtävlingarna upp till förväntningarna med starkt segerresultat för Hässelbys Ragnar Carlsson bland männen och bra toppbredd bland kvinnorna. Fast Spårvägens Jesper Arbinges 19.03 var nog ändå dagens resultat.

LÄS MER
Fanny Roos (7)
Doha DL: Fanny 4:a – inställt för Mondo

Galan i Doha brukar normalt bjuda på varmt och vindstilla och visst var det varmt (dryga 30 grader) även i år – men samtidigt allt annat än vindstilla. Ja, vinden var t o m så kraftig och byig att stavtävlingen med Mondo Duplantis aldrig blev av!

LÄS MER
DL 2022 Trofé