Annons

”Alla har någon att springa med” – på besök hos Svenska löpartalanger

Lopartalanger1 Trettiofem löpare från Svenska löpartalanger sprang långa intervaller i Göteborg.

Helgen som gick träffades de unga löparna i Svenska löpartalanger i Göteborg för en gemensam träningshelg. Vi tog rygg på dem när de sprang långa intervaller och pratade med dem om satsningens betydelse.

Annons

Det ligger ett lätt höstdis över skogen i Skatås, men det för Göteborg så klassiska regnet håller sig borta när löparna samlas bredvid en hästhage för att ladda upp för långa intervaller. Planen är att springa två minuter, vila en minut, springa två och en halv minut, vila en, springa tre minuter och vila en minut. De ska springa mellan två och fyra sådana set.

Löparna samlas i en stor klunga på den breda grusgången som är mättad med blöta höstlöv. Ledarna står tysta bredvid och inväntar start med tidtagarur i händerna. Ulf Friberg och Johan Wettergren som är ansvariga för Svenska löpartalanger och även Prestationscentrum för medel- och långdistans har gått igenom upplägget med löparna och nu är det dags.

Ulf räknar ner:

– 3, 2, 1, kör!

Ulf Friberg och Johan Wettergren under genomgången.

Det är som att en flock hästar rusar iväg. Marken vibrerar när hundratalet löpare ger sig av på den första intervallen. Den stora gruppen består dels av löpare från den vanliga lördagsträningen som hålls här i Skatås, dels av de Svenska löpartalanger som är mellan 15 och 19 år gamla.

Annons

– Det är första gången vi delar upp det så här, de får ju egentligen vara upp till 23 år, men för de äldsta kan det bli lite repetition, så den här gången har vi bara de yngre. Och under den här träffen är det fokus på träning. Annars brukar vi ha mycket tester, vilket är ganska tidskrävande, säger Johan Wettergren.

Hela gruppen Svenska löpartalanger består av ett sextiotal löpare, men i Skatås denna novemberhelg är de trettiofem plus en handfull tränare. Att tränarna är med är en otroligt viktig del av satsningen, så att de också kan ta del av utbildningen.

– Det är nästan den största investeringen, säger Johan och fortsätter:

– Det vi gör här, det gör vi några dagar om året, resten gör de hemma. Och tränarna har ju fler aktiva hemma och kommer även att träna en ny generation. Långsiktighet är otroligt viktigt för oss, det är vårt ledord. 

”Hemma springer hon ofta ensam”

Annons

Löparna har sprungit ett par varv på rundbanan. Det klafsar och smattrar i höstlövsgeggan och baksidor och ryggar är prickiga av lera. Från klungan som rusar förbi hör man någon ropa:

–  Är det ett tröskelpass?

Johan ler och ropar tillbaka:

– Långintervall.

En av ledarna på plats är Anders Stenberg från Habo friidrott. Han är där med en enda aktiv, Tindra Westlund Stenberg som har 800 meter som sin bästa gren. För henne betyder det mycket att träffa andra löpare i hennes egen ålder som håller samma nivå som hon.

Annons

– Det blir nog ett tufft pass och en hel det sparring, kan jag tänka mig. Hemma springer hon ofta ensam, så det blir ju något helt annat här. Men hon får hålla igen lite för hon har RIG-tester på tisdag, säger han.

Tindra kliver av efter två set för att spara benen till tisdagens tester. Hon står och tar igen sig hos Anders.

– Det är kul att få springa med andra, men jag är mer van vid kortare intervaller eftersom jag är 800-meterslöpare, säger hon.

Att gå från junior till senior

En del av långsiktigheten är att hjälpa de aktiva ta sig över skiftet från junior till senior, ett skifte som för vissa kan vara tufft.

Annons

– Framför allt de som är ensamma i sina miljöer, dem vill vi stimulera med sällskap, det är ett sätt att orka ta sig igenom bytet, säger Johan Wettergren.

Ulf Friberg fyller i:

– Och vissa år står de kanske still i utvecklingen, att då få dem att förstå att det inte alltid går spikrakt. Det gäller att ha tålamod och förstå att det är något övergående.

Passet är slut och löparna står i lättklädda klungor i höstkylan och dricker vatten. Jonas Atlassi från IFK Lidingö står tillsammans med bland andra Turebergs Noa Steiner. Han tycker att passet gick galant, men det är inte själva passen som är den stora behållningen.

– Det är att vi är så många, alla hade någon att springa med, det var det som var grejen. Det är det jag älskar med de här träffarna. Det är ju extra roligt för de som annars springer ensamma, då är det här perfekt, säger han.

Annons

När jag frågar Jonas vad hans nästa mål är blir han först lite ställd, men Noa Steiner rycker in:

– Det är U18-EM! Du ska ju springa 2000 meter hinder med mig då!

Noa säger att han sprang ganska mycket ensam när han tränade i Upsala IF och då betydde den här typen av träffar extra mycket. Jonas Atlassi säger att man borde kunna ha fler liknande träffar, även lokalt eller regionalt.

– Som här i Göteborg träffas de ju varje lördag, sådant har inte vi i Stockholm.

Annons

”Skapa vänskapsband”

– Skönt att man fick torka bort leran från ansiktet, skrattar Caisa Alenius som kommer från Nyköpings BIS och står och pratar med Spårvägenlöparen Fanny Szalkai.

De konstaterar att den här typen av träffar ger ny motivation för att fortsätta sin satsning.

– Jag har vilat lite efter säsongen nu så det var gött att komma igång. Och när man är så här många så finns det alltid någon att hänga på, även när man råkar tappa lite.

Fanny fyller i:

Annons

– Man får med sig många nya erfarenheter genom att springa med andra som man inte brukar springa med.

Freja Bjerström från Björnstorps IF har åkt till Göteborg från Skåne för att vara med under helgen. Precis som de andra löparna har sagt är det att springa med andra unga löpare som är viktigast med träffen.

– Jag kommer från en lite mindre klubb så jag kör många av mina pass själv, så det är kul när man är lite fler.

Hennes pappa Anders fyller i:

– Och så kör du ju en del av dina pass med farbröder i 40-årsåldern så det är ju roligt att få träffa lite tjejer i samma ålder.

Annons

Men de här träningsträffarna med likasinnade räcker längre än just själva helgen. Ella Pettersson från Sävedalens AIK kom med i Svenska löpartalanger i år och det här är hennes första träningsträff. Hon säger att nätverkandet ger andra fördelar:

– Det är kul att träffa sina konkurrenter och träna med dem och så. Att inte bara träffar dem snabbt på tävling, utan också skapa vänskapsband om man ska åka på mästerskap och sånt.

Löparna packar in sig i bilar för transport till vandrarhemmet där dusch och lunch väntar innan det är dags för en föreläsning. Men allt är inte blodigt allvar, planerna för kvällen är att åka till Jumpyard och hoppa studsmatta samt hålla en godisprovning – välbehövlig återhämtning för några av Sveriges mest lovande unga löpare.

***

Svenska löpartalanger är en satsning på unga talanger inom medel- och långdistans. Bakom satsningen står Svensk Friidrott genom Prestationscentrum medel/lång och förbundssponsorn Sundström Safety. Läs mer här.

 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Berns Friidrottsgalan
Dags att hylla de svenska stjärnorna på Atea Friidrottsgalan

Under måndagen var det mycket friidrott i fokus när den årliga Idrottsgalan hyllade bland andra Daniel Ståhl och Armand Duplantis för deras magiska insatser under 2023. I kväll kan vi fortsätta njuta av det fantastiska friidrottsåret som vi just lämn…

LÄS MER