Alla vinnare från Atea Friidrottsgalan 2023

Gala 23

Tisdagen den 24 januari var det äntligen dags för Atea Friidrottsgalan och du kan följa alla prisutdelningar och viktiga händelser här. Galan sänds även direkt på Expressen.se.

Cirkus i Stockholm var fullt av glittrande friidrottsstjärnor och prisutdelningen kunde äntligen ske. Under kvällen delades priser för Årets prestation i landslaget, Årets genombrott i landslaget, Årets prestation på SM, Årets prestation i Finnkampen och Årets prestation i Folksam Grand Prix ut. Och så utsågs så klart Årets friidrottare.

– Att samla vår fantastiska friidrottsfamilj är en mycket uppskattad tradition. Att ge sig tid att tillsammans titta tillbaka på året som gått, minnas de stora ögonblicken och hylla våra hjältar. Galan är också en härligt kick-off för landslaget inför det spännande VM-året 2023, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Kvällens alla vinnare

Årets friidrottare 2022

Armand Duplantis

Årets prestation i FGP

Nominerade: Jonas Glans, Jakob Samuelsson, Daniel Ståhl, Wilma Nielsen, Fanny Roos, Khaddi Sagnia

Vinnare: 

Wilma Nielsen: Wilma tog verkligen vara på Folksam GP 2022: Hon sprang alla fyra FGP-galorna och förbättrade sig stadigt: 2:04.73 i Sollentuna, 2:04.23 i Karlstad, 2:03.57 i Söderhamn och till sist 2:02.69 i Göteborg. Det var fyra av Wilmas nio bästa tider någonsin inklusive den näst bästa och den tredje bästa!

– Det är en jättestor ära att få ta emot det här priset. Folksam Grand Prix har betytt jättemycket i min satsning framför allt under sommaren som ha varit, säger Wilma Nielsen.

Jonas Glans: Jonas presterar som bäst på Folksam GP: 2016 satte han personliga rekord på 1500 meter i Sollentuna och på 3000 meter i Karlstad och i år på 3000 meter i Göteborg och på 5000 meter i Söderhamn. Och det var rejäla kapningar: På 3000 meter 12 sekunder till 7:47.76 och på 5000 meter 15 sekunder till 13:20.85, som dessutom var bara tre sekunder från svenska rekordet!

– Det har blivit så att mina bästa prestationer kommer på Folksam GP. Det är något magiskt med Folksam GP för mig, säger Jonas Glans.

Årets prestation i Finnkampen

Nominerade: Jesper Arbinge, Ragnar Carlsson, Henrik Larsson, Grete Ahlberg, Julia Henriksson, Samrawit Mengsteab

Vinnare:

Jesper Arbinge: I sin fjärde Finnkamp klev Jesper fram och dominerade grenen totalt: Sex godkända stötar som alla var längre än tvåans längsta. Segerstöten 19.42 innebar dessutom nytt personligt rekord!

Julia Henriksson: I sin blott andra Finnkamp dominerade Julia sprintgrenarna stort: Hon vann 100 meter med metern och 200 meter med ca tre meter – och hennes övertag på bästa finländska handlade om ungefär det dubbla! På 200m satte Julia – trots motvind – nytt personligt rekord med 23.15, en tid som förde in henne som delad sexa genom tiderna!

– Det är väldigt speciellt att slå pers på Finnkampen och dessutom göra det för laget, säger en glad Julia Henriksson. 

Årets prestation i SM

Nominerade: Henrik Larsson, Simon Pettersson, Daniel Ståhl, Vanessa Kamga, Maja Åskag, Bianca Salming

Vinnare:

Simon Pettersson: Simon kom till SM i Norrköping med 68.11 som årsbästa och 69.48 som personbästa. Där öppnade han med 69.84 – som dessutom innebar nytt SM-rekord! I femte omgången blev han passerad av Daniel Ståhl som återtog SM-rekordet med ett kast på 70.29. På detta svarade Simon omedelbart med 70.42! Ett resultat som dessutom förde upp honom som trea på världsårsbästalistan.

Maja Åskag: Maja hade inget favorittryck på sig med sexfaldiga mästarinnan och färska VM-sexan Khaddi Sagnia på plats. Och även om Khaddi inledde starkast nu kunde Maja genom att plocka fram sin klart bästa hoppning för året utmana. Ja, i tredje omgången övertog Maja ledningen och med segern säkrad ökade hon i sista och vann därmed till slut med hela 16 cm: 6.73 mot 6.57.

Årets prestation i landslaget

Nominerade: Carl Bengtström, Armand Duplantis, Thobias Montler, Grete Ahlberg, Fanny Roos, Khaddi Sagnia

Vinnare:

Armand Duplantis: Stod på VM för den optimala mästerskapsinsatsen: Seger på nytt världsrekord! Rekordhöjden 6.21 klarades dessutom med decimetern till godo och samtidigt var segermarginalen också den rekordmässig: Svindlande 27 cm!

– Jag vill inte säga att jag är van vid det men..., sa en nöjd Armand Duplantis på frågan hur det känns att ta VM-guld på ett nytt världsrekord som nu laddar för stavhoppsgala i Uppsala. 

Khaddi Sagnia: Khaddi var i VM-finalen inblandad i en hyperjämn kamp om bronsmedaljen där i slutänden man var sex stycken samlade mellan 6.82 och 6.89. Khaddis 6.87 – hennes längsta i ett internationellt mästerskap – gav till slut 6:e platsen med faktiskt bara två cm upp till bronset!

– Jag är så, så, så tacksam och glad för det här priset och det. ger mig så mycket krafter för att det här året ska bli storslaget, sa Khaddi Sagnia.

Årets Miniorlandslagsförening, i samarbete med Atea

IFK Växjö

– Superkul att vi som har förmånen att vara en del av en förening kan ge möjlighet till andra att vara en del av föreningslivet, säger en representant för IFK Växjö. 

Foto: Deca Text&Bild

Relaterade nyheter

Armand Duplantis 7224
Missa inte Mondo Classics på torsdag

På torsdag är det återigen dags för den renodlade stavhoppsgalan Mondo Classics i Uppsala och IFU Arena. Mondo Duplantis ställs mot tio av världens bästa manliga stavhoppare i sin hemma-arena och tävlingen sänds på SVT.

LÄS MER