Annons

Annons

Alla vinnare från Atea Friidrottsgalan 2024

Årets Prestation I FGP 1TW 2185

Berns salonger är platsen för årets upplaga av Atea Friidrottsgalan där priser delas ut till Friidrottssveriges största stjärnor. Här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestation i landslaget och Finnkampen och även vem som fick utmärkelsen Årets friidrottare.

Under tisdagskvällen den 23 januari delas priser ut till några av våra allra största friidrottsstjärnor under den glittrande Atea Friidrottsgalan på Berns salonger i Stockholm. Priser delas ut för Årets prestation i landslaget, Årets prestation på Finnkampen, Årets prestation på Folksam Grand Prix, Årets prestation på friidrotts-SM och Årets Miniorlandslagsförening. Och för fjärde gången i historien delas Friidrottsgalans hederspris ut. Sist men inte minst ska Årets friidrottare utses.

– Som alltid är Atea Friidrottsgalan ett härligt sätt att kicka igång ett nytt friidrottsår samtidigt som vi får njuta av att se tillbaka på året som gick och alla fantastiska prestationer vi fick uppleva då, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Du som inte är på plats kommer att kunna följa stora delar av galan via Expressens sändning som startar 20.30.

Galan är uppdelad i två delar och vinnarna från den första delen hittar du här.

Kvällens alla vinnare presenteras här allt eftersom priserna delas ut.

Årets prestation i Folksam Grand Prix

Nominerade: Andreas Kramer, Daniel Ståhl, Emil Danielsson, Maja Åskag, Axelina Johansson, Fanny Roos

Vinnare:

Daniel Ståhl och Maja Åskag.

Maja Åskag

På Folksam Grand Prix i Karlstad gjorde Maja Åskag karriärens bästa längdhoppstävling. Hon inledde stabilt med hopp på 6.56 och 6.60 innan fullträffen 6.75 kom i den femte omgången. Med 6.75 slutade Maja tvåa i tävlingen och klättrade upp till en delad fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-listan i grenen. 

Daniel Ståhl

Daniel Ståhl presterar alltid bra på Folksam Grand Prix och 2023 var inget undantag. Spårvägenkastaren ställde upp i tre galor och tog hem segern i samtliga. Både i Sollentuna och i Karlstad landade diskusen på över 70 meter för Daniel. 70.93 i Sollentuna var nytt årsbästa och Daniels sjätte bästa resultat i karriären. 

Årets Miniorlandslagsförening

Årets Miniorlandslagsförening blev Eskilstuna Friidrott.

Eskilstuna Friidrott

Eskilstuna Friidrott har under året växlat upp sitt arbete med Miniorlandslaget. Insiktsfullt har man nyttjat fördelarna i ett mångkulturellt samhälle och hittat nycklar för utveckling. Genom smart rekrytering med engagemang och omtanke utöver det vanliga har föreningen utbildat och byggt ett starkt team med ungdomsledare. Tillsammans har man ökat frekvens och antal aktiviteter och nått fler barn. Det är dags att den här föreningen, med både hjärta och effektivitet, får den uppmärksamhet de förtjänar. 

Årets prestation i Finnkampen

Nominerade: Sarah Lahti, Maja Åskag, Emilia Lillemo, Jesper Arbinge, Jakob Samuelsson, Samuel Pihlström

Vinnare:

Maja Åskag tillsammans med Mustafa Muhamed, som tog emot priset i Samuel Pihlströms ställe, och prisutdelarna Fredrik Weifors och Jörgen Persson.

Maja Åskag

Maja Åskag presterade ett av Finnkampens mest högklassiga resultat under söndagen när hon vann kvinnornas tresteg på 14.27. Hon inledde tävlingen med 14.14 vilket var personligt rekord med nio centimeter. I den andra omgången landade Maja på 14.27, personligt rekord igen och in som tvåa genom tiderna i Sverige. Upp till Carolina Klüfts 15 år gamla svenska rekord saknades bara två centimeter. Under lördagen hade Maja även vunnit längdtävlingen på 6.55.

Samuel Pihlström

Samuel Pihlström stod för en imponerande dubbelseger på Finnkampen. Vinst på 800 meter under lördagen följdes upp av ytterligare en seger i söndagens 1500-meterslopp. Med 3:36.06 satte Samuel inte bara personligt rekord utan även Finnkampsrekord. Segermarginalen ned till tvåan var över sekunden för Samuel som dessutom gick upp som Sverigefyra genom tiderna på 1500 meter.

Simon Pihlström kunde inte vara på plats och ta emot priset, men skickade en hälsning, faktiskt tillsammans med Joonas Rinne som han besegrade på Finnkampen. Joonas Rinne lovade att ta revansch i år.

– We'll se about that, replikerade Samuel.

Årets prestation i friidrotts-SM

Nominerade: Simon Sundström, Henrik Larsson, Andreas Almgren, Fanny Roos, Grete Ahlberg, Caisa-Marie Lindfors

Fanny Roos tillsammans med prisutdelarna, seglingsstjärnorna Vilma Bobeck och Rebecca Netzler.

Vinnare:

Fanny Roos

Fanny Roos stod för ett av SM-tävlingarnas mest högklassiga resultat. Hennes serie i kulfinalen höll en hög nivå med mästerskapsrekordet 19.00 i den tredje omgången som längst. Fanny tog i och med segern sitt tionde raka SM-guld i kula utomhus. Segermarginalen ned till tvåan var nästan en och en halv meter. 

– Det var kul att kunna ta tio raka SM-guld och det här var dessutom det SM då jag har stött längst, så det var riktigt kul, sa hon. 

Henrik Larsson

I Söderhamn var förhållandena perfekta för sprintlöpning under den inledande SM-dagen. I semifinalen på 100 meter stormade Henrik Larsson i mål på 10.13, nytt svenskt rekord och en sänkning av hans eget rekord med tre hundradelar. Han vann sedan finalen övertygande på 10.20 och tog även hem SM-guldet på 200 meter. 

Henrik Larsson kunde inte vara på plats för att ta emot priset men skickade en videohälsning:

– Det är så roligt att få två priser på samma kväll och det gör det ju extra tråkigt att inte kunna vara där, sa Henrik som även tog hem priset Årets genombrott i landslaget.

– Att slå det svenska rekordet i semifinalen var en riktigt höjdpunkt, avslutade han. 

Årets prestation i landslaget

Nominerade: Axelina Johansson, Fanny Roos, Tove Alexandersson, Armand Duplantis, Daniel Ståhl, Perseus Karlström

Daniel Ståhl flankerad av prisutdelarna, beachvolleystjärnorna Jonatan Hellvik och David Åhman.

Vinnare:

Tove Alexandersson

I stenhård konkurrens tog Tove Alexandersson VM-silver i Up and downhill mountain race under trail-VM i Österrike. Tove ledde efter halva loppet men fick se sig omsprungen av amerikanskan Grayson Murphy på sista varvet. Efter att ha varit nere som trea på den sista bergstoppen gjorde Tove en stark avslutande utförslöpning som resulterade i silver.

Tove kunde inte närvara men skickade en hälsning:

 – Det var jättekul att få springa trail och jag hoppas att det blir fler mästerskap framöver. 

Daniel Ståhl

Stod för VM-tävlingarnas kanske största bragd när han säkrade guldet i diskusfinalens sista kast. Daniel hade ledningen inför den sista omgången då slovenen Kristjan Ceh ökade till 70.02 och passerade svensken. Daniel, som hade tävlingens allra sista kast, skickade i väg diskusen som landade på 71.46. Förutom VM-guld överträffade Daniel även mästerskapsrekordet – i vindstilla förhållanden.

– Det var tolv, femton år av mental träning som kom ut i det där sista kastet, sa Daniel när han tog emot priset. 

Atea Friidrottsgalans hederspris

Arne Ljungqvist, flankerad av prisutdelarna Johan Storåkers och Carolina Klüft.

Arne Ljungqvist

Efter sin egen aktiva idrottskarriär med bland annat deltagande vid OS i Helsingfors 1952 och en tid som ledare i föreningen Bromma IF blev Arne Ljungqvist år 1971 invald som styrelseledamot i Svenska Friidrottsförbundet och vald till ordförande 1973. Det var starten på en idrottsledarkarriär som innefattat ledande positioner i Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska kommitté, Internationella Friidrottsförbundet och den Internationella Olympiska kommittén.  

Arne var även en av grundarna till den globala antidopingorganisationen WADA, där han var en stark kraft under många år. Han har verkligen genom decennier gjort skillnad och avtryck i hela världen, inte minst på det idrottsmedicinska området. Professor Ljungqvists envetna arbete mot doping i såväl friidrotten som idrotten och samhället i stort har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot. En stark uppskattning har han fått från många ledande profiler och personer inom idrotten men även samhället ur ett bredare perspektiv, till exempel på den högsta politiska nivån i många länder och inom den akademiska världen som han själv kommer ifrån.  

Arne är en av Sveriges absoluta främsta och mest betydelsefulla idrottsledare alla kategorier och genom alla tider!  

– Tack för den här uppvaktningen, sa en rörd pristagare. 

– Jag är tacksam över att friidrotten har stöttat mig i den här kampen och när jag ser hur det ser ut idag så ser jag ju att det ser väldigt annorlunda ut än för 50 år sedan. Den här farsoten att använda medikamenter som är till för att bota sjukdomar till att förbättra idrottsliga prestationer, jag brukar säga att idrott inte är en sjukdom, den har blivit väldigt mycket bättre än då. 

Årets friidrottare

Plats 2: Daniel Ståhl

Plats 1 och titeln Årets friidrottare: Armand Duplantis

Med 16 segrar på 17 tävlingar och en genomsnittlig segermarginal var Armand Duplantis återigen, för fjärde året i rad, suverän världsetta i sin gren. Inte nog med att han försvarade VM- och Diamond League-titlarna, utan han förbättrade även det egna världsrekordet ytterligare två gånger under året.

– Jag är jättetacksam över det här priset. Jag kan tyvärr inte vara där ikväll för jag är på väg till min första tävling, sa Mondo Duplantis i en videohälsning. 

Relaterade nyheter

Arne Friidrottsgalan
Friidrottsgalans hederspris till Arne Ljungqvist

Applåderna och jublet ville aldrig tystna när Arne Ljungqvist tilldelades Friidrottsgalans hederspris, en utmärkelse som bara delats ut tre gånger tidigare. "Ljungqvists envetna arbete mot doping har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot"…

LÄS MER