Annons

Annons

Almgren krossade svenska rekordet – "Stark hela vägen"

Andreas Almgren Valencia Andreas Almgren skriker ut sin glädje på Instagram!

Andreas Almgren visade att hans träning har gett resultat när han på söndagsförmiddagen krossade det svenska rekordet på 10 kilometer väg. Det nya rekordet lyder 27.20. "Jag kände mig stark hela vägen", säger han.

På söndagen sprangs det som brukar kallas ”världens snabbaste 10k”, 10-kilometersloppet i spanska Valencia, och det var många svenskar med höga ambitioner på startlinjen, bland andra Andreas Almgren. Och vilken dag han hade!

Starten gick 09.30 och när Andreas 27 minuter och 20 sekunder senare sprang i mål stod det klart att han hade krossat det svenska rekordet med över halvminuten. Det tidigare svenska rekordet löd 27.57 och sattes i Valencia förra året av Jonas Glans.

– Jag kände mig stark hela vägen och kunde till och med öka på bra de sista tre kilometerna, säger Andreas Almgren direkt efter målgång.

Men hade du förväntat dig den här tiden? 

– Det gick bättre än jag trodde att det skulle göra, säger han. 

Inte nog med att det var ett mycket snabbt lopp på 10 kilometer, det var också Andreas Almgrens första väglopp på 10k – nästan.

– I modern tid är det mitt första. Jag sprang ett lopp 2014, men det räknas knappt.  

Tiden, som räckte till en sjätteplats i loppet, är även ett nytt nordiskt rekord och han är inte mer än 7 sekunder från det europeiska rekordet och går in som trea i Europa genom tiderna. 

Segrare i loppet på herrsidan blev ugandiern Jacob Kiplimo som sprang i mål på 26:48.

På damsidan skrevs det idrottshistoria när Kenyas Agnes Ngetich som första kvinna i historien sprang under 29 minuter på 10 kilometer. Hennes segertid blev till slut fantastiska 28:46.

Nytt pers för Mohammadreza Abootorabi

Det gick bra även för flera av de andra svenskarna i Valencia. Mohammadreza Abootorabi slog även han till med sitt bästa 10 kilometerslopp någonsin och kom i mål på 27:e plats på nya personliga rekordtiden 28:16. Det placerar honom som femma i Sverige genom tiderna. 

Oliver Löfqvist sprang länge tillsammans med den kvinnliga täten och kom i mål som 35:a på 28:34, vilket gör honom åtta genom tiderna i Sverige. 

Emil Danielsson sprang sina 10 kilometer på 29:14 och räckte till en 50:e plats i loppet, men han var inte helt nöjd med känslan:

– Jag är inte alls nöjd med dagens lopp tyvärr, jag kommer direkt från ett läger och har tränat lite för tufft troligtvis. Jag försökte gå för en tid kring 28:00, som länge varit planen, men kände tidigt att det var lönlöst idag, säger han.

Meraf Bahta kom i mål på 32:07, 38 sekunder före Carolina Johnsons som sprang in på sin nya personliga rekordtid 32:45.

Alla resultat från loppet hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Wikström Hassan
Magiska maratonlopp av Hassan och Wikström

"Hyggligt." Så sammanfattar Suldan Hassan sin maratondebut i Sevilla som resulterade i ett nytt svenskt rekord, 2:07.36, ett resultat som även är under SOK:s nomineringsgräns till Paris. "Det känns jättekul, men jag vet att det finns mycket mer", säg…

LÄS MER