Annons

Almgren under drömgränsen – "Finns betydligt mer att hämta"

Almgren Spåret 5000 2

FOTO: DECA TEXT&BILD

Andreas Almgren hade siktet inställt på OS-kvalgränsen 13:05 och inför en exalterad publik på Stockholms Stadion var det full leverans av den svenske världslöparen. Andreas förbättrade sitt eget svenska rekord och underskred samtidigt drömgränsen 13 minuter. "Det bådar gott inför sommaren", säger Andreas.

Annons

Allting gick som planerat på Spåret 5000. Spårvägenlöparna Oliver Löfqvist och Emil Danielsson gjorde ett utmärkt arbete som harar och från 3000 meter och fram till klockringningen matade Turebergs Andreas Almgren på i täten.

Sista varvet blev tufft, men Andreas lyckades med den mäktiga uppgift han förelagt sig – och mer därtill. På sista varvet fick han släppa iväg Mohamed Ismail från Djibouti och belgaren Isaac Kimeli, men Andreas lyckades hålla tempot uppe och klockades för 12:59.82.

- Jag kände att det var ganska klart vad jag skulle göra: lägg dig bara bakom haren och sedan när de kliver av, gör vad du kan. Vi öppnade lite snabbt så vi låg två, tre sekunder före planen. Men jag kände mig väldigt bra när Emil klev av. Och man känner direkt att det är så himla mycket jobbigare att ligga i fronten än att ligga bakom, säger Andreas i Expressens sändning.

"Bara att trycka allt jag hade"

- Innan tyckte jag att det kändes lika bra varv efter varv men så fort Emil klev av blev det direkt jobbigare hela tiden. Men jag försökte bara ligga på och så såg jag ju att vi var på väg mot en tid runt 13 eller strax under. Då var det bara försöka hålla så gott jag kunde. Sista 150 var riktigt tunga. Då hade jag inte mycket kräm men så såg jag att det närmade sig 13 minuter och då var det bara att trycka allt jag hade med det som fanns kvar. Och det räckte precis.

Annons

Rekordmaskinen Almgren var mycket nöjd efter loppet och tackade publiken som kommit till Stadion för att heja fram honom. Och han känner att det finns mer att hämta inom kort.

- I min hjärna har jag varit sub-13-löpare sedan jag ramlade i Florens ifjol, även om jag inte har haft det på papper. Jag har max hittills i år sprungit en 1000-metersintervall i 5K-farten, jag har inte sprungit något längre än så. Så att jag kan göra så här nu i mitten av maj när jag drar sista 2 kilometrarna i front, det bådar gott inför sommaren.

Andreas nästa tävling blir om två veckor.

- Jag tror att det finns betydligt mer att hämta då, när jag bara kan ligga bakom hela tiden.

***

Annons

Från herrarnas B-final kan det bland annat noteras att IFK Lidingös 18-årige stortalang Karl Ottfalk slutade trea på utsökta 13:58.34, en tid klart under kvalgränsen till sommarens junior-VM i Lima.

Här hittas alla resultat från Stockholms Stadion.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Armand Duplantis23 (1)
Mondo nära nytt världsrekord i Ostrava

Det var mycket nära att Armand Duplantis åter slog sitt eget världsrekord när han drog ner ribban, som låg på 6.25, med en knapp rivning på Golden Spike i tjeckiska Ostrava. Och både Samuel Pihlström och Andreas Kramer visade styrka på löparbanorna.

LÄS MER