Annons

Annons

Anatole och Monica historiska SM-segrare: "Äntligen har vi kommit hem!"

Monica Svensson och Anatole Alm Ibanez

FOTO: DECA TEXT&BILD

Anatole Alm Ibáñez och Monica Svensson bärgade de första historiska SM-titlarna sedan Gång- och Vandrarförbundet i våras blev en del av Svenska Friidrottsförbundet. "Som gångare känns det som att 'äntligen har vi kommit hem!'" säger Anatole.

Efter samgåendet mellan Svenska Friidrottsförbundet och Gång- och Vandrarförbundet stod 5000 meter gång på SM-programmet i Söderhamn och varsin överlägsen SM-seger blev det för Eskilstuna FI:s Anatole Alm Ibáñez och Växjö AIS Monica Svensson.

Anatole gick i mål på 21:04.88, silvret gick till Mustafa Aenenboyr, Eskilstuna FI, som gick på 24:20.57 och bronset till Birger Fält, Mälarhöjdens IK, 24:46.19.

Och att det var en glädjens dag gick inte att ta miste på.

- Det betyder jättemycket för mig som utövare, som nu får ta del av publiken. Det betyder mycket för framtiden, för gångens fortsatta överlevnad. Det är jättekul, säger Anatole, som fortsätter:

- Gången var ju med i det som en gång hette Idrottsförbundet, men då var det många röster som var emot det här och tyckte att gången skulle bli ett eget förbund. Nu äntligen är vi tillbaks och det känns jätteskönt.

Anatole, som var som vassast runt 2016 och framför allt på längre distanser, känner sig även nöjd med sin personliga prestation, även om det är en bra bit från personliga rekordet 19.03.

- Framför allt är det ett litet bevis på att jag inte är helt uträknad. Det krävs mer och mer varje gång att komma tillbaka och göra en tävling på det här viset, men jag är jätteglad att kunna få in mitt namn som första SM-segraren.

På damsidan tog Monica Svensson en mycket tydlig seger när hon gick i mål på 24:22.14. Silver till Wilma Falk och brons till Lisa Nyberg, båda representerande SK Svängen.

- Det känns alltid bra att ta ett SM-guld, och speciellt i dag, säger Monica.

- Det är historiskt att vinna på Friidrotts-SM. Häftigt! Och för gångsporten generellt betyder detta mycket, att vi får mer synlighet och utövare. Jämför man med tidigare SM-arrangemang är det som natt och dag.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Persesus SM
Perseus och Monica vann SM i varmt Rättvik

Vid lördagens Gång-SM i Rättvik bjöds deltagarna på lite väl bra sommarväder med sol och 27 grader. Förhandsfavoriterna Persues Karlström och Monica Svensson gjorde ingen besviken när de kunde ta hem SM-gulden.

LÄS MER