Annons

Annons

Andreas Almgren trea genom tiderna på 1500 meter

Andreas Almgren (11) Andreas Almgren

FOTO: DECA TEXT&BILD

På löparbanan stod Andreas Almgren för kvällen svenska höjdpunkt under Folksam Grand Prix Sollentuna. Med 3:36.52 på 1500 meter gick Almgren in som trea genom tiderna i Sverige och sänkte sitt personliga med över två sekunder.

Temperaturen på Sollentunavallen var perfekt för medeldistanslöpning när klockan började närma sig 20 på söndagskvällen. Den ganska kraftiga vinden hade också mojnat något när 1500-meterslöparna radade upp sig på startlinjen för huvudprogrammets avslutande löpgren.

Andreas Almgren gick med de två hararna som satte upp ett snabbt tempo och passerade första 400 meterna på 55 sekunder. Almgren höll sig framme i täten och kunde på upploppet gå ifrån övriga till en knapp men klar seger före Emil Danielsson som persade rejält med 3:36.88.

– Det gick väldigt fort första 300-meterna så jag var lite osäker på hur det skulle kännas men jag kände mig väldigt stark. Jag är i bra form och det är sjukt kul att tävla här på Sollentunavallen, säger Andreas Almgren efter loppet.

Med 3:36.52 har Almgren bara Kalle Berglund och Johnny Kroon före sig på den svenska genom tiderna-listan. Emil Danielsson klättrade en placering på samma lista upp till plats sex.

Karl Wållgren nära 50-sekundersgränsen

På herrarnas 400 meter häck sänkte sig 22-åriga Karl Wållgren med över sju tiondelar ned till 50.11 och snuddade vid tiondeplatsen genom tiderna i Sverige. Karl, som är träningskamrat med Carl Bengtström, gjorde en stark avslutning av loppet och var till slut knappt en sekund bakom segraren, OS-fyran från 2016 Thomas Barr.

– Jag är nöjd att jag satte stegen mellan häckarna som gjorde att jag kunde springa på den här tiden. Vi är många unga i Sverige som är bra på 400 meter häck nu och det sporrar, framför allt att få träna med Carl Bengtström. I sommar hoppas jag vara i bra form på U23-EM och förhoppningsvis ta mig till final, säger Karl.

Moa Granat säsongsdebuterade på specialdistansen 400 meter häck och gick ut hårt i loppet som vanns av Noura Ennadi på 55.28, nytt arenarekord. Moa tappade något på upploppet men höll ihop loppet bra och sänkte det svenska årsbästat ned till 57.28, hennes fjärde snabbaste tid någonsin.

– Man blir alltid lite trött i slutet första loppet tycker jag och jag brukar få tävla mig i form men det var ett bra lopp, säger Moa.

Wilma Nielsens 2:02.25 på 800 meter var bara 14 hundradelar över hennes nysatta personliga rekord och gav henne en femteplats i loppet. Årsbästa även för hemmalöparen Hanna Hermansson som sprang i mål på 2:03.06.

Fina förhållanden för sprintlöpning

På damernas 100 meter var förhållandena näst intill perfekta med högsommarvärme och vind på 1.7 sekundmeter i ryggen. Julia Henriksson tog vara på tillfället och sänkte sitt årsbästa ned till 11.43, sex hundradelar från det personliga rekordet.

– Det kändes så bra i dag, kul att kunna vara med att matcha de andra tjejerna. Sommaren har bara börjat så jag tror att det kommer bli en bra sommar, säger Julia.

Maja Maunsbach gjorde säsongen första häcklopp på svensk mark efter en stark collegesäsong i USA. Maja som innehar det svenska årsbästat på 100 meter häck med 13.39 sprang i Sollentuna in på 13.61 som bästa svenska, hennes femte snabbaste tid i karriären. Bakom Maja satte Elin Lindeblad nytt årsbästa med 13.65 och Alva von Gerber sänkte sitt personliga rekord ned till 13.70.

Efter 20.44 på nordiska mästerskapen fanns det förhoppningar om att det kanske skulle kunna gå ännu snabbare för Henrik Larsson på 200 meter. Henrik gjorde en bra kurva och kom ut på upploppet precis bakom Reynier Mena från Kuba. Kubanen drog ifrån och korsade mållinjen som etta på det nya arenarekordet 20.14, Henrik slutade trea på 20.60.

Se alla resultat från Folksam Grand Prix Sollentuna.

Friidrottsstatistik.se kan du se resultat, statistik och information om aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Julia Henriksson 2049
Julia Henriksson trea genom tiderna på 60 meter

Två blågula prestationer stod ut lite extra på Folksam GP Stockholm Indoor. Redan i försöksheaten på 60 meter slog Julia Henriksson till med 7.24 som tar upp henne som delat trea genom tiderna. Galan avslutades sedan med ett häftigt 1500-meterslopp d…

LÄS MER
Sara Lennman 6910
Välbesökt Stockholm Indoor invigde årets FGP-säsong

En fullsatt Sätra Friidrottshall utgjorde en fin inramning för årets första Folksam Grand Prix. Tävlingsseriens enda inomhustävling Stockholm Indoor bjöd på fina resultat från bland andra Sara Lennman i kula: ”Jag känner mig på G”, sa hon efter tävli…

LÄS MER