Andreas Kramer historisk silvermedaljör på 800 meter

Andreas Kramer (11) Andreas Kramer tog karriärens första VM-medalj.

Aldrig tidigare hade en svensk man tagit en VM-medalj på 800 meter. På inomhus-VM i Glasgow gjorde Andreas Kramer ett otroligt starkt slutvarv i finalen på 800 meter som resulterade i en silvermedalj. Bara minuter senare tog Samuel Pihlström en meriterande åttondeplats på 1500 meter.

Före inomhus-VM i Glasgow hade ingen svensk man tagit en VM-medalj på medeldistans. Ullevis Andreas Kramer var en av sex deltagare i finalen på 800 meter där han gick in med det sämsta årsbästat.

Kramer placerades sig sist inledningsvis och det knuffades rejält framför honom vilket inte såg ut att störa svensken. Halvvägs in i loppet var den regerande mästaren Mariano Garcia från Spanien i ledningen med Kramer som femma.

Ut på det sista varvet hade svensken avancerat upp till fjärdeplats och med 150 meter kvar passerade han Garcia och låg trea bakom Eliott Crestan från Belgien och Bryce Hoppel från USA. Crestan var i ledningen in på upploppet men tröttnade och passerades först av Hoppel som blev guldmedaljör och precis innan mållinjen kunde även Kramer passera belgaren. Silvret till Andreas Kramer på det nya säsongsbästat 1:45.27.

– Det känns superskönt och jag är jätteglad! En final är så svår att analysera på förhand, det var sex löpare som ville ge allt och jag var en av dem. Jag tycker att jag gör allt rätt i dag när möjligheterna öppnar upp sig. I dag svarade kroppen och jag är bara superglad, säger Andreas Kramer som avslutade loppet med sin karakteristiska Superman-fällning.

– Att göra Superman över mållinjen har blivit lite min grej även om det inte var lika viktigt i finalen som i semin.

Silvret är som sagt det första svenska på medeldistans i VM-historien på herrsidan och den första i ett globalt mästerskap sedan OS 1928 då Erik Byléhn från Bollnäs tog silver på 800 meter.

Samuel Pihlstöm åtta i VM-debuten

Bara minuter efter att Andreas Kramer säkrat silvret på 800 meter var det dags för Samuel Pihlström att springa final på 1500 meter.

Samuel från Hälle IF fanns till en början med långt bak i det 14 man stora startfältet och det var inte förrän det var ett och ett halvt varv kvar som han började avancera. Amerikanen Hobbs Kessler ledde ut på det sista varvet med Samuel som nia.

In på upploppet såg det till en början ut att bli amerikansk seger när Geordie Beamish från Nya Zeeland helt plötsligt gick från femteplats till seger på 3:36.54. Cole Hocker blev tvåa på 3:36.69, tre hundradelar före landsmannen Kessler som tog bronset.

Samuel plockade en placering på det sista varvet och kom i mål som åtta på tiden 3:38.35, knappt två sekunder från en VM-medalj.

– Det är klart jag är nöjd med en åttondeplats på VM, hade någon sagt det för ett halvår sen hade jag varit väldigt glad. Samtidigt är jag inte så nöjd med insatsen i dag, jag har för dålig positionering och jag hade kunnat göra det bättre. Jag kommer att vara nöjd med en åttondeplats när jag åker härifrån och det är inspirerande för framtiden, säger Samuel Pihlström.