Annons

Annons

Ännu en klar seger för de svenska damerna

Fanny Roos 2086 Fanny Roos äntligen åter över 18 meter.

Nordenkampen avgjordes på söndagen och utöver Julia Henrikssons svenska rekord på 200 meter stod Fanny Roos och Olivia Lundberg för två av de starkaste insatserna på damsidan.

Nordenkampen i Norska Baerum avgjordes under söndagen och Sverige stod för två starka lagsegrar. Här följer en sammanfattning av damkampen. (Vad som hände i herrkampen hittar du här.)

Alla resultat från Nordenkampen hittar du här.

Totalställningen efter att damernas tävling i Nordenkampen avgjorts:

Sverige 138 poäng
Finland 119 poäng
Norge 106 poäng
Danmark/Island 79 poäng

***

I damkampen överraskade junioren Olivia Lundberg med en seger på 60 meter. 

Blott 17-åriga Olivia fick till en riktigt bra avslutning på loppet över 60 meter och vann. Hennes tid 7.39 var två hundradelar från hennes personbästa som hon satt tidigare i vinter. Michelle Da Silva kom i mål på 7.49, på en tredjeplats.

– Jag tycker loppet var bra sista 40 metrarna kanske, jag kände att jag sov lite i starten. Jag var efter folk då, men jag var i bra form idag så jag tog igen det på slutet, säger Olivia Lundberg som nu siktar på SM-medalj i Karlstad nästa helg.

Fanny Roos slog till med ett nytt säsongsbästa i Nordenkampen och gav Sverige en seger i damkampen med en stöt på 18.28, som kom i den femte och näst sista omgången. Hon var över 18 meter i fyra stötar i tävlingen, något hon inte varit en enda gång tidigare under säsongen.

– Det kände bättre än tidigare tävlingar och det är ett steg i rätt riktning. Vi försöker att göra lite justeringar för att jag ska kunna stöta längre i sommar, så vi tar en tävling i taget, säger Fanny.

Sara Lennman lyckades inte ta sig över 18 meter idag, men stannade på fina 17.98, vilket gav henne en andraplats. Fannys seger och Saras andraplats resulterade i totalt 16 poäng.

Ellen och Engla tog 16 poäng i höjd

Ellen Ekholm drog på sig en rivning på 1.80, men tog höjden i andra försöket. Hon tog även 1.83 i första försöket. Nästa höjning, till 1.88, blev för högt och hon fick nöja sig med 1.83 idag. Seger blev det ändå och sköna poäng till Sverige.

Engla Nilsson var felfri över 1.80, men 1.83 blev för högt för henne idag. Hon slutade tvåa och en fin svensk dubbel gav ytterligare 16 poäng.

Nära dubbeln på 400 meter

De svenska damerna var en hundradel från att greja en dubbelseger. Lisa Lilja sprang hem segern på 54.01 före finskan Miilja Thureson som gick i mål på 54.14, en hundradel snabbare än Moa Granat.

Moa ledde sitt heat från start till mål och tiden 54.15 räckte till en tredjeplats och de svenska damerna kunde inkassera 15 sköna poäng.

– Det var en bra tid med tanke på vad jag har sprungit på tidigare, men det känns som om jag hade lite mer att ge ändå. Jag hoppas att jag får ut mer av det på SM nästa helg, säger Moa Granat.

"Jag var stark på slutet"

Julia Nielsen var nära att ta hem segern på 800 meter. Hon gick upp i täten med cirka 100 meter kvar, men fick se sig omspurtad av norskan Malin Nyfors precis före mål. Hennes tid 2:04.95 räckte ändå till en andraplats.

– Det gick bra, det var lite stökigt i mitten men jag var stark på slutet. Jag ville gå om när det  var 300 meter kvar, men det var så mycket folk. Jag är ganska nöjd med loppet och det var skönt att gå under 2:05 igen, sa hon till SVT.

Lovisa Lindh sprang in som fyra på 2:05.75 och totalt skrapade de ihop 12 poäng till de svenska damerna.

På 3000 meter fick vi se hinderlöparen Emilia Lillemo krossa sitt pers. Efter halva loppet hade Emilia Lillemo och finska Ilona Mononen gått ifrån tillsammans med haren. Emilia följde till synes lätt i rygg på finskan och gick upp i tät inför sista varvet. Finskan kunde dock svara och Emilia fick åter se sig passerad. Men det blev ett mycket snyggt nytt personligt rekord med över 12 sekunder. Hennes tid i mål blev 9:05.59.

Julia Samuelsson kom in som sjua på 9:35.38 och damerna fick ytterligare 9 poäng.

Tilde tvåa i längd: "Lite surt"

Tilde Johansson lite problem med plankträffarna i kvinnornas längdtävling, men hon slutade ändå som tvåa på 6.39.

– De var ett steg framåt. Förra veckan var det säsongsstart, så det var lite oklart hur formen skulle vara. Det kändes bättre idag, men det är fortfarande mycket att jobba på. Och så vill jag alltid vinna så det var ju lite surt, säger Tilde till SVT.

Bara centimetern bakom Tilde hamnade Ayla Hallberg Hossain på en tredjeplats. Resultatet blev fina 13 poäng till Sverige.

Rebecka Abrahamsson tvåa i tresteget 

Rebecka Abrahamsson 13.34 i tresteget tog henne till en andraplats i tävlingen. Det var ett nytt säsongsbästa. Fatima Kone stannade på en tredjeplats på 12.88 och tillsammans samlade de ihop hela 13 poäng till damerna.

Hanna Palmqvist och Alva von Gerber stod på startlinjen på 60 meter häck och slutade som fyra och sjua på tiderna 8.42 respektive 8.52. Sju sköna poäng in på damernas konto.

I damernas stavhopp lyckades Kajsa Roth slå till med ett nytt personligt rekord när hon tog sig över 4.15 i det näst sista försöket. Det gav henne en femteplats. Gabriella Jönsson stannade på 3.75, vilket gav henne en sjundeplats. Totalt adderade stavtjejerna sex poäng till damernas totalpoäng.

På 1500 meter la sig de svenska damerna längst bak i fältet och lyckades inte avancera särskilt mycket under loppets gång. Elin Brink slutade på en sjätteplats på tiden 4:20.13 och Saga Provci kom sjua på 4:22.95. Fem poäng till de svenska damerna.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Albufeira Bilder
Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan",…

LÄS MER
Benke Karin NY
Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta b…

LÄS MER