Annons

Annons

Årets första sexmetershopp för Mondo

Armand Duplantis24 Armand Duplantis, arkivbild

FOTO: DECA TEXT&BILD

Äntligen seglade Armand Duplantis åter över sex meter. Han satte ett nytt världsårsbästa vid stavgalan i Clermont-Ferrand när han hoppade över 6.02 och han var även snubblande nära ett nytt världsrekord: ”Det var ett bra hopp, men det måste vara perfekt”, säger Mondo.

Vid 2023 års stavhoppsgala All Star Perche i franska Clermont-Ferrand slog Armand Duplantis till med ett nytt världsrekord när han hoppade över ribban som låg på 6.22. Under torsdagskvällen var det så dags för 2024 års upplaga av Renaud Lavillenies gala, där Mondo verkar trivas mycket bra.

Säsongen 2024 har börjat lite mer trevande för Mondo än vi har vant oss vid de senaste åren och de riktigt höga höjderna har inte infunnit sig. Före All Star Perche hade Mondo inte hoppat över sex meter, vilket båda amerikanerna KC Lightfoot och Christopher Nielsen hade gjort. Mondos årsbästa var 5.92, från hans egen stavgala i Uppsala tidigare i februari. Men i Clermont-Ferrand skulle det äntligen bli ett sexmetershopp för Mondo. 

Duplantis gick in på 5.72, en höjd han flög högt över. Han valde sedan att stå över nästa höjd som var 5.82.

Fyra hoppare var sedan med upp till 5.92: Armand Duplantis, Thibaut Collet från Frankrike, australiensaren Kurtis Marschall och amerikanen Sam Kendricks. Mondo klarade på ett övertygande sätt höjden i första försöket, men det var han inte ensam om, utan hemmahopparen Collet slog sitt pers när även han tog 5.92 i första. Sam Kendricks ville inte heller vara sämre, utan klarade höjden, om än i det tredje och sista försöket. Det gjorde att tävlingen fortfarande levde upp på höjden 6.02.  

Och där satt säsongens första sexmetershopp för Armand Duplantis. Redan i första försöket hoppade han lätt över 6.02, vilket är nytt världsårsbästa och det innebar även att han tog ett järngrepp om tävlingen.

I och med att både Collet och Kendricks rev ut sig, trots bra försök på 6.02, kunde Mondo själv bestämma höjningsschemat och nästa höjd bestämde han till nya världsrekordhöjden 6.24. Det första försöket avbröt han, det andra försöket var nästan så nära som det kan bli utan att lyckas, men han kom emot ribban lätt på vägen ner och det blev en rivning.

– Det var ett bra hopp, men det måste vara perfekt på de höjderna, säger Mondo.

Inte heller tredje gången gick det vägen. Inget världsrekord den här kvällen, men en riktigt fin tävling av vår stavhoppskung som trivdes i Frankrike:

– Det var superroligt att hoppa och jag önskar så klart att jag hade klarat det sista också. Ni i publiken fick mig nästan att springa lite för fort, men lite för mycket energi i det sista hoppet.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Albufeira
Framtidens friidrottstjärnor i Olympisk Offensiv

Albufeira i Portugal gästas just nu av många svenska friidrottsstjärnor och deras tränare som är på träningsläger inom ramen för Olympisk Offensiv. Vi fick en inblick i lägret och SOK:s satsning på unga friidrottare.

LÄS MER