Annons

Annons

Årets prestation i Finnkampen – vem stod för den?

Friidrottsgalan Sajt

Om drygt två veckor är det dags för Friidrottsgalan som i år arrangeras på Cirkus i Stockholm. I dag släpper vi de första nomineringarna, ett gäng som tillhör kategorin Årets prestation i Finnkampen.

Friidrottsgalan som kommer att sändas av Expressen blir en av vinterns höjdpunkter. Den 24 januari är det dags och på friidrott.se kommer vi under de kommande veckorna att avslöja vilka som är nominerade i merparten av kategorierna.

Först ut är de tre kvinnor och män som är nominerade i kategorin Årets prestation i Finnkampen. Finnkampen som ifjol avgjordes på Olympiastadion i Helsingfors blev en svensk succé med seger i samtliga fyra kamper. Och de nominerade är ...

KVINNOR

Grete Ahlberg, Hammarby IF (slägga)
Grete Ahlberg ställdes mot två finländskor med klart bättre personliga rekord och årsbästan och som båda besegrat henne på EM ett par veckor tidigare. Tävlingen kom att utveckla sig till en trekamp med små marginaler som Grete avgjorde till sin fördel i sjätte och sista omgången: 69.30 innebar att finländskorna fick ge sig med 6 respektive 38 cm!

Julia Henriksson, IFK Helsingborg (sprint)
I sin blott andra Finnkamp dominerade Julia Henriksson sprintgrenarna stort. Hon vann 100 meter med metern och 200 med cirka tre meter – och hennes övertag på bästa finländska handlade om ungefär det dubbla! På 200 meter satte Julia – trots motvind – nytt personligt rekord med 23.15, en tid som förde in henne som delad 6:a genom tiderna!

Samrawit Mengsteab, Hälle IF (långdistans)
Tuffa dubbleringar är ofta efterfrågade i Finnkampen och Samrawit Mengsteab stod för en sådan. På lördagen medverkade hon till att de tre svenskorna kunde springa ohotade tillsammans i mål på 10 kilometer väg och på söndagen anförde hon den svenska trippeln på 5000 meter inne på Olympiastadion.

MÄN

Jesper Arbinge, Spårvägens FK (kula)
I sin fjärde Finnkamp klev Jesper Arbinge fram och dominerade grenen totalt: sex godkända stötar som alla var längre än tvåans längsta. Segerstöten 19.42 innebar dessutom nytt personligt rekord!

Ragnar Carlsson, Hässelby SK (slägga)
Ragnar Carlsson debuterade i senior-Finnkampen redan som 16-åring. Nu, fem år senare, kom den första segern. En seger som dels var Sveriges första i grenen på nio år, dels var eftertrycklig: tävlingens fyra längsta kast toppat av 76.12 som gav en vinstmarginal på över tre och en halv meter.

Henrik Larsson, IF Göta Karlstad (sprint)
Henrik Larsson mötte på både 100 meter och 200 meter på pappret övermäktigt finländskt motstånd i löpare som under sommaren förbättrat nationsrekorden till tider klart bättre än Henriks personliga rekord. Han hade dessutom inte sprungit 200m på ett år! Men det hindrade inte Henrik från att ta hem båda distanserna på ett övertygande sätt.

Nomineringstexter: A. Lennart Julin
Bilder: Deca Text&Bild

***

Under 2023 kommer Finnkampen att avgöras på Stockholm Stadion och redan nu kan du säkra dina biljetter. Läs mer HÄR.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER