Annons

Annons

Årets prestation på Finnkampen – de nominerade är ...

Finnkampsfirande20230903 1566

FOTO: DECA TEXT&BILD

Atea Friidrottsgalan närmar sig och det är det hög tid att presentera de nominerade i de olika kategorierna. Här kan du se vilka som har chansen att ta hem Årets prestation på Finnkampen.

Under veckan inför Atea Friidrottsgalan presenterar vi de nominerade i de olika kategorierna. Först ut var Årets prestation i landslaget och som andra kategori kommer här de nominerade i kategorin Årets prestation på Finnkampen.

KVINNOR

Sarah Lahti (5000 meter & 10 kilometer väg)

Finnkampen inleddes med kvinnornas 10 kilometer väg där Sarah Lahti anförde en svensk trippelseger. Med tiden 32:32 sänkte hon Finnkampsrekordet på distansen. Dagen efter besegrade hon finländskan Camilla Richardsson på 5000 meter efter att ha varit starkast på upploppet. Segertiden 15:14.09 innebar nytt Finnkampsrekord även på 5000 meter för Sarah.

Maja Åskag (längd & tresteg)

Maja Åskag presterade ett av Finnkampens mest högklassiga resultat under söndagen när hon vann kvinnornas tresteg på 14.27. Hon inledde tävlingen med 14.14 vilket var personligt rekord med nio centimeter. I den andra omgången landade Maja på 14.27, personligt rekord igen och in som tvåa genom tiderna i Sverige. Upp till Carolina Klüfts 15 år gamla svenska rekord saknades bara två centimeter. Under lördagen hade Maja även vunnit längdtävlingen på 6.55.

Emilia Lillemo (3000 meter hinder)

Kvinnornas 3000 meter hinder på Finnkampen blev en solouppvisning av Emilia Lillemo. Hon tog direkt kommandot över loppet och sprang på hela vägen in i mål till tiden 9:33.25. Vinst med 18 sekunder för Emilia och in som tvåa genom tiderna i Sverige. Sitt eget personliga rekord sänkte hon med över elva sekunder.

MÄN

Jesper Arbinge (kula)

För andra året i rad presterade Jesper Arbinge som bäst på Finnkampen. I sin femte Finnkamp tog Jesper sin andra raka seger i kula. Segerstöten kom i den femte omgången när han vässade sitt personliga rekord med fem centimeter till 19.47. Hans tidigare personliga rekord sattes under Finnkampen 2022 i Helsingfors.

Jakob Samuelsson (spjut)

Spjuttävlingen skulle komma att avgöra hela Finnkampen på herrsidan. Jakob Samuelsson var tvungen att passera en finländare för att Sverige skulle gå upp på samma totalpoäng som Finland. I sitt sista kast ökade Jakob till 77.89 och gick därmed förbi den tredje finländaren vilket gjorde att de svenska herrarna kunde vinna Finnkampen tack vare fler grensegrar.

Samuel Pihlström (800 & 1500 meter)

Samuel Pihlström stod för en imponerande dubbelseger på Finnkampen. Vinst på 800 meter under lördagen följdes upp av ytterligare en seger i söndagens 1500-meterslopp. Med 3:36.06 satte Samuel inte bara personligt rekord utan även Finnkampsrekord. Segermarginalen ned till tvåan var över sekunden för Samuel som dessutom gick upp som Sverigefyra genom tiderna på 1500 meter.

Relaterade nyheter

Arne Friidrottsgalan
Friidrottsgalans hederspris till Arne Ljungqvist

Applåderna och jublet ville aldrig tystna när Arne Ljungqvist tilldelades Friidrottsgalans hederspris, en utmärkelse som bara delats ut tre gånger tidigare. "Ljungqvists envetna arbete mot doping har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot"…

LÄS MER
Årets Prestation I FGP 1TW 2185
Alla vinnare från Atea Friidrottsgalan 2024

Berns salonger är platsen för årets upplaga av Atea Friidrottsgalan där priser delas ut till Friidrottssveriges största stjärnor. Här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestation i landslaget och Finnkampen och äve…

LÄS MER