Annons

Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Karin NY Benke Blomkvist och Karin Olsson.

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta både tränare och aktiva.

Annons

Prestationscentrum, eller PC, sprint/häck finns sedan tidigare i Falun med Torbjörn Eriksson som ansvarig. PC kommer att finnas kvar i Falun men utökas nu med ytterligare en ort. Torbjörn kommer tillsammans med Karin Olsson och Benke Blomkvist att ansvara för att utveckla den svenska eliten inom sprint- och häcklöpning där Karin och Benke utgår från Malmö.

Benke Blomkvist är tillbaka i Svensk Friidrott efter att ha varit tränare för det brittiska landslaget under en längre tid. Som senior coach var han med och tog hem många internationella medaljer till Storbritannien mellan 2015 och 2023. Anställningen som var tänkt att pågå i två år fortsatte i ytterligare sju innan Benke bestämde sig för att flytta hem till Sverige.

 När Karin hörde av sig och berättade att det skulle starta ett PC för sprint/häck i södra Sverige så passade det väldigt bra med att jag skulle flytta tillbaka, säger Benke Blomqvist.

Benke jobbade under början av 2000-talet som grengruppsansvarig och grengruppskoordinator för Svensk Friidrott samtidigt som han var tränare på FIG i Falun. I Falun tränade han bland annat Susanna och Jenny Kallur innan de åkte till USA för att plugga på college.

 Jag har ett minne från inomhus-EM i Belgrad 2017 där Susanna gjorde sin sista tävling. När hon hade sprungit sin final och slutat åtta kramade jag om henne samtidigt som Andrew Pozzi som jag då tränade vann guld på herrarnas 60 meter häck. Det kändes som en fin övergång på något sätt.

Annons

Karin Olsson föddes in i friidrotten med en mamma som sprang 100 meter häck och 4x100 meter på OS i München 1972 och en pappa som varit förbundskapten. Friidrotten har följt med Karin hela livet och hon var själv aktiv under många år. Hennes största idrottsliga framgångar kom dock i bob där hon deltog på OS i Salt Lake City 2002.

Mellan 2011 och 2022 var Karin ansvarig tränare på NIU i Helsingborg, ett uppdrag hon kombinerade med sin lärartjänst. 2018 blev hon landslagsledare för ungdoms- och juniorlandslaget där hon sommaren 2023 gjorde sitt sista mästerskap i samband med U23-EM i Esbo. Hon ser styrkor i att de tre ansvariga för PC sprint/häck har olika kompetenser och erfarenheter.

 Jag tror att vi tre utgör en bra mix. Torbjörn har själv varit landslagsaktiv och har jobbat med prestationscentrum ett tag, Benke med sin erfarenhet från att ha tränat elitaktiva i Storbritannien och jag som precis har varit landslagsledare för juniorerna. Vi vill skapa en större känsla av gemenskap och att alla ska kunna få stöd från PC oavsett vilken stad man bor i, säger Karin Olsson.

 Att PC hamnade i Malmö beror mycket på att det är en stad som är aktiv och vill satsa på friidrott. Där finns redan utvecklade verksamheter med bland annat RIG och MIA.

Ett konkret verktyg för att skapa större gemenskap är stafett där gemensamma träningar ska anordnas av PC. Under våren kommer Benke att vara med på SOK:s och Svensk Friidrotts träningsläger i portugisiska Albufeira. Veckan efter är Karin och Torbjörn på plats i italienska Formia med en stor hela av den svenska eliten inom sprint och häck.

Annons

PC ansvarar också för att anordna utvecklingsträffar för Sveriges främsta sprint- och häcklöpare där två är planerade att hållas under hösten. Under året kommer även löpande arbete med stöttning, uppföljning och utbildning för tränare att ske löpande. Karin, Benke och Torbjörn gör även hembesök hos elitaktiva och deras tränare och assisterar då med bland annat biomekaniska tester och bollar frågor kring träningsprogram.

Nedan hittar ni kontaktuppgifter till de tre ansvariga för PC sprint/häck.

Avatar icon

Karin Olsson

Prestationscentrum sprint/häck

070-924 07 93 karin.olsson@friidrott.se
Avatar icon

Benke Blomkvist

Prestationscentrum sprint/häck

072-236 16 97 benke.blomkvist@friidrott.se
Torbjörn Eriksson 2023

Torbjörn Eriksson

Prestationscentrum sprint/häck

073-068 23 75 torbjorn.eriksson@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Albufeira Bilder
Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan",…

LÄS MER
Simon Pettersson 9431
Truppen till European Throwing Cup presenterad

Om knappt två veckor, 9-10 mars, är det dags för European Throwing Cup som för tredje året i rad arrangeras i portugisiska Leiria. I den svenska truppen som reser till Portugal finns bland andra OS-silvermedaljören Simon Pettersson som gör säsongsdeb…

LÄS MER