Annons

Annons

Bianca Salmings superserie – 4533 poäng

Ivona Vlado Bianca Ivona Dadic, Vladimir Petrovic och Bianca Salming tillsammans i Tallinn.

FOTO: GLAVAS-MANAGEMENT

I Tallinn gjorde Turebergs Bianca Salming säsongens andra femkamp och presterade sitt bästa resultat i karriären. Bianca slutade tvåa i den prestigefulla tävlingen som ingick i World Combined Events Tour och har nu bara Carolina Klüft framför sig på den svenska genom-tiderna-listan.

Bianca Salming tog ett uppehåll från att tävla i mångkamp under sommaren 2023 för att enbart fokusera på höjdhopp. Under hösten valde hon att återuppta mångkampssatsningen och har under vintern visat att hon är bättre än någonsin.

På inomhus-SM i mångkamp för två veckor sedan satte Bianca personligt rekord i femkamp med 4453 poäng efter att hon bland annat sänkt sig till 8.80 på 60 meter häck och stött 14.44 i kula. I Tallinn fick hon möta tufft internationellt motstånd från bland andra ukrainskan Yuliya Loban, träningskompisen Ivona Dadic från Österrike och supertalangen Jana Kosak från Kroatien.

Bianca i ledning efter tre grenar

Bianca inledde tävlingen med 8.83 på 60 meter häck, tre hundradelar långsammare än hennes nysatta personliga rekord. I höjd satte hon nytt årsbästa med 1.85 och tog hem grensegern. I kula blev det hela 14.73, hennes näst bästa stöt i karriären, och efter tre grenar var hon i ledningen.

I den fjärde grenen, längd, blev det nytt personligt rekord inomhus med 5.91. Utomhus har hon bara hoppat längre vid ett tillfälle. Inför avslutande 800 meter låg hon trea på 3652 poäng, 40 poäng bakom ledande Loban.

På avslutande 800 meter sprang Bianca in på 2:15.87 och landade på totalt 4533 poäng. Med den poängen klättar hon från femte till andra plats på den svenska genom-tiderna-listan, två poäng före Sofia Linde som gjorde 4531 poäng på inomhus-EM i Göteborg 2013. Carolina Klüfts svenska rekord på 4948 poäng är från 2005.

– Det har känts väldigt bra! Stabilt. Egentligen så är alla grenar ganska stabila men jag skulle säga att jag är såklart mest nöjd med längdresultatet, känslan i höjd och även kulan, säger Bianca efter tävlingen.

Trots att hon haft ett längre uppehåll från mångkampen presterar Bianca bättre än någonsin. Hon ser själv flera anledningar till varför.

– Jag behövde få en nystart och få längta lite. Få en omställning. Jag har fått tid att stärka upp områden som jag förut varit mer svag i. Även där jag kanske hade tappat i styrka, exempelvis för kast, fick jag istället bli extra bra tekniskt för att kompensera. Jag har bra förutsättningar med min nya träningskompis Ivona och vi hjälper varandra mycket. Men det som kanske gör den största skillnaden är att jag kan tävla utan någon smärta.

Yuliya Loban lyckades behålla sin ledning och vann tävlingen på 4537 poäng, fyra poäng före Bianca som slutade tvåa.

Tävlingen ingick i World Athletics Combined Events Tour och kommer att ge Bianca rejält med rankingpoäng inför sommaren. För att ta sig till inomhus-VM i Glasgow i mars krävs det att Bianca har ett av de fem bästa femkampsresultaten i världen när kvalperioden löper ut. Inför söndagens tävling låg hon på den femte och sista platsen.

Se alla resultat från Tallinn här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Albufeira
Framtidens friidrottstjärnor i Olympisk Offensiv

Albufeira i Portugal gästas just nu av många svenska friidrottsstjärnor och deras tränare som är på träningsläger inom ramen för Olympisk Offensiv. Vi fick en inblick i lägret och SOK:s satsning på unga friidrottare.

LÄS MER