Annons

Blågula stjärnor stormar vidare – "Kan skriva historia på EM"

Rom Uttagning

FOTO: DECA TEXT&BILD

Svensk friidrott är inne i en framgångsvåg med mängder av fantastiska resultat. Den här veckan fortsätter tävlandet, bland annat med Stockholm marathon och Bauhausgalan (här nedan en lista över det som komma skall). Och på fredag kommer förbundskapten Kajsa Bergqvist att presentera den kompletta EM-truppen. "Vi kan och vill skriva historia på EM", säger Kajsa.

Annons

Under söndagen stängde kvalfönstret inför EM i Rom, 7–12 juni. Förbundskapten Kajsa Bergqvist har redan presenterat 26 aktiva som ska åka till Italien och på fredag eftermiddag, i samband med en pressträff inför Bauhausgalan, kommer Kajsa att offentliggöra resterande namn.

– Det har verkligen varit många svenskar som imponerat hittills i år. Det har varit många fantastiska prestationer trots att det fortfarande bara är maj. Nu har jag lite pusslande att göra i veckan, men någonstans mellan 50 och 60 namn tror jag att vi får se i EM-truppen, säger Kajsa som redan nu kan avslöja att det finns en mycket hög målsättning inför mästerskapet.

– Som gammal höjdhoppare vill jag gärna sätta ribban högt. Denna gång sätter jag truppmålet högt! På vårlägret i Albufeira hade vi ett snack om målsättningar i sommar och vi landade i att vi kan och vill skriva historia på EM.

Ska överträffa EM-succén 2006

Den hittills främsta blågula EM-insatsen i modern tid kom 2006 då mästerskapet arrangerades i Göteborg. Då blev den svenska medaljskörden tre guld, ett silver, två brons och det var många framskjutna placeringar i övrigt. Totalt togs 69 mästerskapspoäng (enligt en poängräkning där guld ger 8 poäng, silver 7 p, brons 6 p, en fjärdeplats 5 p och så vidare ner till en åttondeplats som ger 1 poäng.)

Annons

– Det blir inte lätt att klå, men det är det vi siktar på. Det är ett tufft mål, men inte alls omöjligt. Så bra är svensk friidrott just nu och det känns jäkligt häftigt, säger Kajsa.

***

Nedan följer en genomgång av veckans tävlande. Som vanligt kan tävlingar och aktiva komma att adderas till listan efterhand, och i vår tävlingskalender hittar ni ett ännu bredare utbud av tävlingar.

Tisdag 28 maj
Ostrava Golden Spike – Ostrava, Tjeckien
En av guldnivå-tävlingarna i Continental Tour med tre svenskar till start.
Tävlande svenskar: Armand Duplantis, Andreas Kramer och Samuel Pihlström.
Mer info på tävlingens hemsida.

***

Annons

Torsdag 30 maj
Bislett Games, Diamond League – Oslo, Norge
Tävlande svenskar: Andreas Almgren, Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Gabriel Wallmark.
Mer info på tävlingens hemsida.

***

Fredag 31 maj–lördag 1 juni
Täby stavhoppsgala – Täby
Tävlande svenskar: Filippa Miller, Kajsa Roth, Sara Winberg, William Asker med flera ställs mot tufft internationellt motstånd.
Mer info på tävlingens hemsida.

***

Fredag 31 maj–söndag 2 juni

Annons

EM trail- & bergslöpning – Annecy, Frankrike

Här hittas den svenska truppen. Här hittas tävlingsprogrammet

 

***

Lördag 1 juni
Stockholm marathon med SM i maraton
Mer info på tävlingens hemsida.
Bland SM-deltagarna på herrsidan kan nämnas Samuel Tsegay, Samuel Russom, Ebba Tulu Chala, Archibald Casteel, Linus Rosdahl och Kristofer Låås och på damsidan finns löpare som Carolina Wikström, Hanna Lindholm och Isabellah Andersson.

Annons

***

Söndag 2 juni
Bauhausgalan – Stockholm
Tävlande svenskar: Andreas KramerArmand Duplantis, Carl Bengtström, Fanny Roos, Sara Lennman, Maja Nilsson, Julia Henriksson, Hanna Hermansson, Maja Åskag, Emilia Sjöstrand, Andreas Almgren, Emil Danielsson, Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Henrik Larsson, Emil Blomberg, Vidar Johansson, Simon Sundström, Moa Granat och många fler utanför Diamond League-programmet.
Mer info på Diamond League-hemsidan och på Bauhausgalans egen sida.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Henrik Larsson20240608 0092
Henrik Larsson EM-fyra – svenska protesten avslogs

Henrik Larssons struliga semifinal tog honom till en final som visade sig bli minst lika strulig – åtminstone i efterhand när en protest lämnades in för att få en av italienarna diskad och flytta Henrik från fjärde till tredje plats, en protest som s…

LÄS MER