Annons

Annons

Carolina Wikström avstår VM: "Satsar allt mot OS i Paris"

Carolina Wikström (8)

FOTO: DECA TEXT&BILD

Carolina Wikström, Sverigeetta i maraton och den gångna helgen svensk mästare på 10 km, kommer inte att göra någon satsning mot sommarens VM i Budapest. "Årets fokus ligger på att ta ytterligare ett kliv som löpare, med målet att springa så bra som möjligt på OS 2024", säger 29-åringen.

Första maratonloppet sprang Carolina Wikström för fem år sedan. 2021 stod hon på startlinjen på OS i Tokyo, där hon tog sig i mål som 22:a löpare. En enorm utveckling – och en grym OS-debut.

Och sedan dess har resan fortsatt – samtidigt som Carolina har jobbat 100 procent som AT-läkare.

Nu börjar en ny fas i Carolinas liv, med förbättrade möjligheter till satsning. För ett par veckor sedan gick flyttlasset från Gävle till Stockholm och heltidsjobbet, med viss nattjänstgöring, har ersatts med en 60-procentig anställning på en vårdcentral.

- Att jobba två dagar mindre i veckan kommer förhoppningsvis innebära mycket för återhämtningen och jag tror att det kan ge en kick i min satsning, säger Upsalalöparen som är tvåa på den blågula genom-tiderna-listan för maraton.

Det personliga rekordet 2:26:14 kom i Valencia så sent som i december, men Carolina är fast besluten att vässa det i år.

Men någon VM-satsning i maraton kommer det inte att bli. På programmet står företrädesvis kortare lopp.

- Det viktigaste den här säsongen är dels att ta ett kliv ytterligare i min utveckling, dels att bli klar för OS. Utifrån den planen kommer fokus ligga på att bli snabbare på 10 kilometer och halvmaraton. Det innebär att jag får avstå VM i Budapest för att på sikt bli en bättre maratonlöparen.

Säsongen 2023 har verkligen startat positivt. Den gångna helgen vann Carolina SM 10 km i Ystad i överlägsen stil och dessförinnan gjorde hon tre starka lopp utomlands, en halvmara och två 10-kilometerslopp – på friidrottsstatistik.se hittar ni mer info om Carolinas framfart.

Under våren blir det ytterligare något kortare lopp och sedan väntar i tur och ordning Stockholm Marathon (3 juni), VM i halvmaraton i Riga (30 september) och Valencia Marathon (3 december).

- Målet är att göra ett riktigt bra lopp i Valencia så att jag blir OS-klar i god tid.

Och vad är ett riktigt bra lopp?

- Jag har ju mina drömtider på 10 km, halvmaraton och maraton och givetvis siktar jag mot att någon gång slå det svenska rekordet (Isabellah Anderssons 2:23:41 från 2011, reds anm). Det är min målsättning på lång sikt, men för min del får det såklart gärna komma redan i år.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Lidingoloppet2023
Diego Estrada och Carolina Johnson segrare i Lidingöloppet

Lidingöloppet bjöd på strålande höstväder när den 59:e upplagan avgjordes. Segern gick till hemmalöparen, den Lidingöboende amerikanen Diego Estrada som vann efter en stark avslutning. Damklassen vanns av Carolina Johnson, Linköpings GIF efter tre mi…

LÄS MER